RÜŞVET VE YOLSUZLUĞA KARŞI ŞEFFAFLIK PAKETİ HAZIR
Uluslararası Şeffaflık Örgütü geçen hafta Yolsuzluk Algı Endeksi 2014 sonuçlarını açıkladı.
Türkiye küresel yolsuzluk endeksinde 11 sıra gerileyen tek ülke oldu.
Bunun tercümesi şu: Ülkede rüşvet ve yolsuzluk algısı artıyor.
Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum örgütünün raporuna göre; Türkiye 175 ülke arasında Umman ve Makedonya ile birlikte 64.sırayı paylaştı.
Türkiye 2013'te Malezya ile birlikte 53.sıradaydı.
38 Avrupa ülkesi arasında ise Makedonya ile birlikte 27.sırada yer aldı.
Örgütün 1995'ten bu yana açıkladığı endeks raporuna göre Türkiye'nin Yolsuzluk Algı Endeksi'ndeki notu bu yıl 5 puan birden düşerek 45 puana indi.
Puanın düşmesi yolsuzluk algısının arttığına işaret ediyor.
Endeksteki sıralamada 92 puanla yolsuzluk algısının en az görüldüğü ülke olarak Danimarka en üst sırada yer alırken, Danimarka'yı Yeni Zelanda(91) ve Finlandiya (89) izliyor.
Kuzey Kore ve Somali ise 8 puanla yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler olarak belirendi.
Endeksin açıklandığı gün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gazetelerin ekonomi müdürleriyle bir sohbet toplantısı gerçekleştiriyordu.
Gazetemizi temsilen bizim de katıldığımız toplantıda Ali Babacan'a ilk soru, Türkiye'nin yolsuzluk algı endeksinde 11 basamak gerilemesini ve notunun 5 puan düşmesini nasıl değerlendirdiği ile ilgili oldu.
Sabah saatlerinde açıklandığı için henüz inceleme fırsatını bulamadığını belirten Babacan şöyle konuştu; "Şeffaflık Endeksi daha çok algıdan yola çıkılarak oluşturuluyor. Bu endeks 10-15 kuruluşun çalışmaları baz alınarak hazırlanıyor. 17 Aralık sonrası Türkiye'de yaşananlar ve bunların dünyada tartışılmasının algıları etkilediğini düşünüyorum. Algının tersine çevrilmesi için çalışmalar var. Yüzde 80-90'ını tamamladık. Bu yıl bitmeden Başbakanımız bununla ilgili paketi açıklayacaktır".
Dinimizde haram kılınmış ve büyük günahlardan sayılmış rüşvet ve yolsuzluk toplumsal barışı bozan, insanlar arasında güveni ortadan kaldıran bir yaradır.
Hal böyleyken ülkemiz dahil Müslüman ülkelerin Yolsuzluk Algı Endeksi'nde geri sıralarda yer alması üzüntü verici, dinimizle bağdaşmayan bir durumdur.
Hükümetin açıklayacağı şeffaflık paketinin bu yarayı tedavi etmesini diliyoruz.
Yolsuzlukla mücadelede iki hususa parmak basmak istiyoruz.
Birincisi, ifade özgürlüğüdür. İnsanlar ve kuruluşlar hakaret ve şiddet içermeyen fikirlerini ne kadar özgürce ifade edebilirse, şeffaflık sağlanır, dolayısıyla yolsuzluk o oranda azalır.
Kuzey ülkelerinde yolsuzluğun en düşük seviyede olmasının altında yatan etkenlerden biri de geniş ifade özgürlüğüdür.
İkincisi, harcama ve tasarrufların kaynağını sorgulayan bir sistem kurulmalıdır.
Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede de bu nokta çok önemlidir.
Şu andaki uygulamada lüks arabalara binen, villalarda yaşayan, bankada milyonları olan kişilere, bunları nasıl elde ettikleri sorulamamaktadır.
Bu nedenle ülkemizde rüşvet ve yolsuzluk algısı yaygınlaşmakta, vergi kaçakçılığı ciddi boyutlara ulaşmaktadır.
Son olarak şunu ilave edelim; böyle bir ortam yerli ve yabancı sermaye gruplarının yatırım kararlarını olumsuz yönde etkileyeceğinden ekonominin sağlıklı büyümesi de sekteye uğrar.
O yüzden rüşvet ve yolsuzluğu önlemeyi amaçlayan bir paketin hazırlanması son derece isabetli bir girişimdir.