Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2437.01
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Rus-Ukrayna savaşı ve Türk dış politikasının isabeti

Rusya birden Ukrayna’ya girip bir savaş başlattığında Avrupa ülkeleri hemen taraf tuttular. Öyle ki ellerini taşın altına koymadan Ukrayna lehine ve Rusya aleyhine tezahürat yaptılar. Ukrayna’ya bazı yardımlar yaptılar, Rusya’ya ise ambargolar uyguladılar. Bir destek bitince diğerine geçtiler. Rusya ve Putin’in boyun eğeceğini, teslim olacağını zannettiler.

Ama sonuç beklediklerinin tam tersi çıktı. Putin elindeki kozları usta bir şekilde kullandı. Belli ki savaş öncesi her şeyi hesap etmiş, öylece işgali başlatmıştı. Savaş sırasında Rus rublesi değer kaybedeceğine değer kazandı.

Tabi önemli olan akıbet ise Avrupa’nın zavallı duruma düşmesi, Rusya’nın doğalgaz vanalarını kesmesinden dolayı kışı soğukta geçirecek olmalarıydı. Özellikle Almanya, ‘bu kış zor geçecek’ diyor ve şimdiden kamu binalarında ısıtmanın tasarrufa yönelmesi, gereksiz ışıklandırmaların kapatılması gibi tedbirler alıyor. Fransa Eyfel Kulesi’nin ışıklarını bir saat önceden kapatmaya başladı bile.

Türkiye ise Rus-Ukrayna Savaşı başladığından itibaren oldukça isabetli bir tavır takındı. Aralarında taraf tutmadığı, iki tarafa eşit uzaklıkta olduğu, iki ülkeyle de dostluğunu sürdürdüğü hatta barış ve arabuluculuk girişimleri düzenlediği için bütün dünyada yıldızı parladı.

Aynı zamanda Rusya ile ticaretini artırdı, doğalgazı almaya da devam ediyoruz. Hatta pek çok Avrupa ülkesinden insanlar kışı ülkemizde geçirmek için şimdiden otellerde yer ayırttılar, kışın da turizm mevsimi bereketli geçecek inşallah.

Ülkemize ise doğalgaz vanaları açık. Şimdilik doğalgaz gelmeye devam ediyor. Malum çevreler ise Sayın Cumhurbaşkanımızın bu taraf olmayan ve barış yanlısı tutumunu alkışlayacakları yerde, illa ki onlara suçlama ve aşağılama yakışır, iki tarafa da gülücük dağıtmakla itham ediyorlar. Bir türlü bu isabetli diplomasiyi takdir edemiyorlar.

Tabi biz doğalgaz gelmesi ile yetinmeyerek Avrupa ülkelerinin düştükleri durumdan ders çıkarmalıyız. Denizlerdeki doğalgazı çıkarmak yanında temiz enerji hamlesi yapmamız şart. Geleceğimiz adına güneş ve su ülkesi olmamızı da değerlendirmemiz, yeni enerji kaynakları üretmemiz gerekiyor.