Dolar (USD)
35.20
Euro (EUR)
36.69
Gram Altın
2955.22
BIST 100
9626.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
01 Mart 2020

Ruh Sağlığımızı Korumanın Temel Kuralları-3

(Geçen iki hafta ilim adamlarının; ruh sağlığını korumakla alakalı tavsiyelerini aktarmaya çalışmıştık. Bu hafta da aynı konuya devam ediyoruz:)

*Herşeye Rağmen Neşeli Olalım: Neşe, üzüntülü olmamaktan kaynaklanan sevinç halidir. Neşenin üç temel kaynağı vardır, bunlar: a) Farkındalık. b) Ümit. c) Özgüven. Çünkü kişi; sahip olduğu imkânların farkına varıp onları düşündüğünde sevinir. Yine kişi; gelecekte çok güzel imkânlara kavuşacağını ümit ettiğinde sevinir. Bir de kişi; ileride çok büyük başarılara imza atacağına inandığında sevinir.

Neşenin pozitif bir enerjisi vardır ve neşeli insan, çevresine de bu pozitif enerjiyi yayar. Bunun için neşeli bir insanı, kolay kolay kızdıramazsınız…

Neşeli olmak, insana ruhsal açıdan büyük faydalar sağlar. Neşesizlik; ruhî bunalımlara ve bedensel problemlere sebep olur. Bunun için -her şeye rağmen- neşeyi hayatımızdan eksik etmeyelim.

Neşenin, vücut direncinde artışa ve hastalıkların iyileşmesinde hızlanmaya sebep olduğu ilmî bir gerçektir. Zira insan fizyolojisinde çok önemli pozitif bir role sahip olan hormonların, stresli durumlardan olumsuz etkilendikleri bilinmektedir. Depresif ruh hali ve ağır duygusal travmalar sebebiyle bağışıklık sisteminin iç organlara saldırıp onları tahrib edebileceği, tıbben sabittir.

Kronik öfke, depresyon ve üzüntüsü olan insanların; uyku kalitesi bozulur; sabahları yorgun, sinirli ve bitkin kalkarlar. Vücutlarında insüline karşı direnç gelişir. Damar sertliği ve şişmanlık gibi birçok istenmeyen durumla karşılaşabilirler.

Aşırı strese bağlı olarak kortizon hormonundaki yükselme, beyindeki mutluluk hormonu olarak bilinen serotonini baskılar. Bu tip insanlar, çabuk acıkır ve tatlı gıdalara düşkünlükleri artar.

Pozitif duygulara sahip olmanın ve hayattan keyif almanın; sağlıklı yaşama olan katkısı büyüktür. Bunun için kişi; stresle başa çıkabilmeyi öğrenmeli ve öfke kontrolünü zorlaştıran negatif düşünce yapısını tamamen değiştirmelidir.

Konunun uzmanları, neşeli olmak için birçok tavsiyede bulunmuşlardır. Bunların bir kısmı özetle şöyledir:

*Güneşe çıkmak: Mevsim ne olursa olsun güneşten faydalanalım. Her gün mutlaka dışarıya çıkıp güneşi, rüzgarı, yağmuru ve doğayı yaşayalım.

*Paramızı dikkatli kullanalım: “Mal, canın yongasıdır” diye bir söz vardır. Yeterince paramız yoksa; parasızlıktan dolayı elektriğimiz, suyumuz, doğalgazımız, telefonumuz kesildi ise, mutlu olmamız pek kolay değildir. Bunun için israftan sakınalım ve küçük de olsa birikimler yapalım.

*Kendimize iyi davralım: Dostumuza nasıl davranıyorsak, kendimize de öyle davranalım. Her yaşta ve konumda sevilmeye ihtiyacımız var. Gerçek şu ki, başkasından beklediğimiz sevgi, şefkat, ilgi ve anlayışı önce biz kendimize sunmalıyız. Günlük hayatta başardığımız herşey için kendimizi tebrik etmeli ve motive olmak için kendimize güzel sözler söylemeliyiz.

*Kendimizi teselli edelim: Yanlış bir iş yaptığımızda, gereğinden fazla yemek yediğimizde, bir tabağı düşürüp kırdığımızda; istemeyerek bir arkadaşımızı küstürdüğümüzde ve ticarî hayatta başarısız olduğumuzda, kendimize kızmak yerine, bu durumu hoşgörüyle karşılayalım ve kendimizi teselli etmeye çalışalım.

Seyyid Abdülkadir-i Geylani Hazretleri buyurdu ki: “Üç şeyle vakit kaybetme: a) Kaçan fırsatlar için üzülme, çünkü geri gelmezler. b) Kendini, başkasıyla kıyaslama, çünkü bunun hiçbir faydası yoktur. c) Bütün insanları memnun etmeye çalışma, çünkü böyle birşey olmaz!” (Futuhu’l-gayb s. 13)

*Şükredelim: Verdiği nimetlere karşı Rabbimize şükretmek, sahip olduğumuz imkânların farkında olmamızı sağlar ve kendimizi çok yalnız hissettiğimiz anlarda bile yanımızda büyük bir gücün; Allahü Teâlânın olduğunu hatırlatır. Bir bardak su içtikten sonra bile şükretmeyi başardığımızda, neşemiz artacaktır.

*Zikredelim. Bütün kâinatın ve varlık âleminin sâhibi olan Rabbimizi bol bol zikredip analım. Âyet-i kerimede buyuruldu ki: “Kalpler, ancak Allah’ın zikriyle mutmain olur.” (Ra’d 28)

*Kararı biz verelim: Geleceğimiz için faydalı olacak kararları kendimiz verelim. Başka insanlardan fikir, öneri almak çok doğal ve gereklidir. Ancak gerektiğinde kendi menfaatimize olan kararları kendimiz verebiliyorsak, güçlü ve özgürüz, demektir. Bu da tabii olarak kendimize olan güvenimizi ve neşemizi artıracaktır. (Devamı haftaya…)