Dolar (USD)
35.20
Euro (EUR)
36.69
Gram Altın
2954.69
BIST 100
9626.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
23 Şubat 2020

Ruh Sağlığımızı Korumanın Temel Kuralları-2

(Geçen hafta, ilim adamlarının; ruh sağlığını korumakla alakalı önemli tavsiyelerden on tanesini kısaca zikretmiştik. Bu hafta da -ehemmiyetine binaen- aynı konuya kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz:)

*Nefes almak: Doğru ve düzenli nefes alma egzersizleri yapmak, kaygı ve stres düzeyini düşürür.

*Su içmek: Bilindiği gibi su hayattır. Her gün yeterli miktarda sağlıklı su içmek, bağışıklık sistemini güçlendirir, yorgunluğu giderir ve bizi daha zinde, daha enerjik ve daha mutlu yapar.

*Sağlıklı beslenme: Yemeden olmaz. Çünkü can boğazdan gelir. Ancak can, boğazdan da çıkar. Bunun için bizi yaşatacak şeyler yiyelim, zehirleyecek şeylerden uzak duralım.

*Yürümek: her gün en az 30 dakika açık havada yürümek çok faydalıdır. Özellikle soğuk havada yürümek, strese çok iyi gelir.

*Hedef sahibi olmak: Sabah bizi, heyecanla yataktan kaldıracak ulaşılabilir bir hedefimizin olması çok çok iyidir.

*Beklentilerimizi revize edelim: İstediklerimize ulaşamıyorsak, ulaşılabilecek şeyler isteyelim ve ardı arkası kesilmez başarısızlıklarla kendimize haksızlık etmeyelim.

*Şikayet etmeyelim: Kimse devamlı olarak şikayet eden birini yakınında görmek istemez. Unutmayalım ki; bize en yakın kişi biziz. Dolayısıyla kendimize böyle bir kötülük yapmayalım.

*Duygularımıza hâkim olalım: Sürekli kırgınlık, suçluluk ve öfke hali; bedenimize de ruhumuza da zarar verir.

*Abartmayalım: Yemeğe, işe, eve, arabaya hatta çocuğa aşırı ve abartılı bir şekilde düşkün olmayalım. Ta ki, -Allah saklasın- bunlardan birini kaybettiğimizde, kendimizi de kaybetmeyelim.

*Gelecekten korkmayalım: Hastalık, kaza, kayıp ve benzeri şeylerin korkusuyla hayatı kendimize zehir etmeyelim. Çünkü herşey olacağına varır. Dolayısıyla bunların hepsinin de olabilecek şeyler olduğu gerçeğini peşinen kabul edelim ki, bunlardan biriyle karşılaştığımızda yıkılmayalım.

*Problemleri tek başımıza çözmeye çalışmayalım: Bu iş için; iyi niyetli ve tecrübeli profesyonellerden destek alalım. Çok faydasını görürüz.

*Hayat enerjimize sahip çıkalım: Hayat enerjisi; fizik kanunlarıyla açıklanamayan -beynimize değil- bütünsel varlığımıza ait bir enerjidir. İnsan, gün içerisinde bir taraftan bu enerjiyi tüketirken, diğer taraftan da depolar. Yani bir anlamda kendimizi sürekli şarj ederiz. Bu enerjinin % 70’ini uyku ve doğru nefes alma yoluyla alırız. Ayrıca; hayata olumlu bakmak, iyimser olmak ve hayatı olduğu gibi kabul etmek de, yaşam enerjimizi çoğaltır. Coşkulu ve neşeli olmak ve keyifle yaptığımız herşey, bize hayat enerjisi verir.

Hayat enerjimiz yüksek olduğunda; dert, keder ve sıkıntılar kolay kolay moralimizi bozamaz. Bu halde iken; kendimizi herşeyi yapabilecek güçte, hissederiz. Hayat enerjisi yüksek veya düşük insan bellidir. Bunun için; bir kişiye baktığımızda, o günkü duruşundan ve beden dilinden; hayat enerjisinin ne durumda olduğunu üç aşağı beş yukarı anlayabiliriz.

Hayat enerjisi iyice azalan bir insan; üşenir, keyifsiz, isteksiz ve tembel olur. En basit günlük olaylar dahi onu ürkütür. Hayattan zevk alamadığı için artık evden çıkmak istemez. Bu noktadan sonra depresyon başlar ve kişi artık hastadır.

Hayat Enerjimizi Tüketenler:

*Hayat enerjimizi tüketen birçok şey vardır. Bunlardan bir kısmı şöyledir: *Öfke ve sinirlilik hâli. *Stres ve gerginlik. *Üzüntü, gam ve keder. *Korku ve panik hâli. *Kaygı ve endişe. *Kıskançlık, haset ve çekememezlik. *Kendimizi değersiz hissetme ve aşağılık kompleksi. *Özgüven eksikliği ve ürkeklik. *Uyumsuz insanlarla yaşamak. *Yalnızlık ve asosyal hayat. *Oksijeni yetersiz ortam. *Yanlış nefes alma. *Düzensiz ve yetersiz uyku. *Yanlış ve eksik beslenme.

Hayat Enerjimizi Artıranlar:

Aynı şekide hayat enerjimizi artıran birçok şey vardır. Bir kısmı şöyledir: *Çok dua etmek. *Çok ibadet etmek. *İlim öğrenmek. *muhtaçlara iyilikte bulunmak ve yardım etmek. *Kaylule yapmak. *Faydalı kitap okumak. *Derin nefes alarak kendimizi sakinleştirmek. *Olayları büyültmeden olduğu gibi kabullenmek. *Spor yapmak. *Gevşeme egzersizleri yapmak. *Açık havada yürüyüş yapmak. *Çıplak ayakla toprağa basmak. *Banyo yapmak. *Hoşa giden işlerle vakit geçirmek. (Devamı haftaya…)