Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2433.93
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Nisan 2023

​Ronaldo Camide

Ronaldo, şu bizim bildiğimiz Ronaldo. Portekizli dünyaca ünlü futbolcu... Belki bizim kuşak bilmiyor ama bir zamanların Pele’si, Maradona’sı gibi dünyaca ünlü futbolcularından….

Ronaldo, Yakın zaman önce dudak uçuklatan bir transfer ücretiyle İngiltere’nin Manchester United takımından Suudi Arabistan’ın Al Nasr takımına transfer oldu.

Suudlar, petrolden elde ettikleri gelirle dünyanın en iyi futbolcularından birini ülkelerine, şehirlerine, takımlarına götürme mutluluğunu yaşıyorlar. Bir dostum demişti. Yeni bir Cat Stevens mi doğuyor. Yani Yusuf İslam mı doğuyor? Bilmiyorum, demiştim.

Peki, biz Ronaldo’yu uzun uğraşlar sonucu camiye nasıl getirebildik. Bunda şüphesiz Suudlu kardeşlerimizin katkısı vardır. Eğer onlar Ronaldo’yu Arabistan’a götürmeselerdi bizim de camiye götürecek mecalimiz yoktu.

Sahi Ronaldo, Ramazan ayına özgü Müslümanların gönlünde taht kurmak için mi camiye-teravih namazına gitmişti. Ondan haberimiz yok. Fakat Ronaldo’nun namaz kıldığına dair onun eski takım arkadaşlarından Merih Demiral’ın bir beyanatı vardı. 5 Şubat 2021 yılında Juventus formasıyla ter döktükleri bir zamanda Ronaldo hastalanmış uzun süre sahalardan uzak kalmıştı. Juventus’ta top koşturan Türk vatandaşı Merih Demiral da onu telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini ileteyim demiş. Fakat telefonda Ronaldo değil annesi çıkmış. Ve annesi de “ oğlum şu anda namaz kılıyor, namazı bitince seni arar.” Dediğini aktarmıştı. Tabi biz bunları Merih Demiral’in sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada öğreniyoruz.

Yine Ronaldo’nun Müslümanlığına dair bir bilgi de Taçkıran salgını döneminde (koronavirüs) gazetelere yansımıştı. Salgın nedeniyle o dönemde İtalya’da olan Ronaldo, kendisiyle baş başa kalmış ve sürekli Kuran-ı Kerim okuduğunu söylemişti. Onun sözleri harfi harfine şöyleydi.

“Karantinadayken insan kendisiyle baş başa kalıyor. Bu sürede çok kitap okudum, çok düşündüm. Şimdi de Kuran-ı Kerim okuyorum.”

Bütün bu çabalarınla Ronaldo’yu niye Müslüman yapmak istiyorsun diyenler olabilir. Ama nazarımca Ronaldo’da Müslümanca emareler çok. Diyarbakırlı âlim Ramazan hocanın da dediği gibi; “Hiçbir şey dıştan göründüğü gibi değildir”. Ronaldo için de hiçbir şey dıştan göründüğü gibi değil. Bu söz hatırıma geldi.

Bütün bunları niçin anlatıyorsun, diyenleri duyuyor gibiyim.Bu arkadaşlar şunuda sorabilirler. Geçen hafta bazı arkadaşlar Victor Hugo'yu Müslüman yapmaya çalıştığı için mi sen de nispet yapıyorsun. rövanş alıyorsun. Hem Victor Hugo bir edebiyatçı olarak Müslüman olsa ne zararı olur. Birçok kişi onun kitaplarını severek okur. Eskiden bir çok sayfasını atladığımız Sefiller kitabını şimdi harfi harfine okuyacağız. Lütfen karışma Victor Hugo'nun Müslümanlığına.

Şimdi biz de nispet yapmış mıyız, rövanş almış mıyız bilmiyorum. Anlattıklarımızdan Ronaldo'nun Müslüman oluğuna dair bir kurgu sezinlenmiş olabilir. Batı aleminde başta rahipler olmak üzere bir çok din adamının Müslüman olduğu haberlerini gizliden gizliye alıyoruz. Lakin bunlara pozisyonunu kaybetmemek adına kendilerini ifşa etmiyor. İfşa etseler hem işleri, kazançları tehlikeye girer hem de canları tehlikeye girer.Fakat Ronaldo artık İslamın merkezi olan Kabe'nin de bulunduğu Suudi Arabistan'da yaşıyor. Yine de essahını Allah bilir diyerek Ronaldo, Camiye nasıl gitti. Onu anlatayım. Ramazan ayı ile birlikte hergün teravih namazına gitmek için evde telaşla bir hazırlık yapılır. Evin çocukluk ile gençlik devresini bir arada yaşayan Osman Eren'imiz yemeği yediği gibi bütün apartmandaki çocukları/gençleri toplar, camini yolunu tutuyordu. Bunların camiye neden erken gittiklerine önceleri çok sevinmiştim. Sonra da sevinmiştik ama bunların erken gitme nedeni, orada ne yaptıklarını öğrenmek düşüncesiyle ben de bir gün erken gittim. caminin ışıklarını malum gençler açmışlardı.Onların gurubuna yaklaştım ve onlara kulak misafiri oldum.

Birisi "Ronaldo bende çıktı. Sende ne çıktı?" Diğeri de "Bende de Messi var, ne haber." Camiye erken gelen çocukların/gençlerin hepsinde futbolcu kartları varmış.Çocuklar bu kartlarıyla oynayadururken arkadan bir büyük sesi geldi. "Çocuklar, bir daha Ronaldo'yu, Messi'yi getirmeyin camiye. Oturun, Kuran'ınızı okuyun." Arkama baktım, cami imamının sesi... Meğer Caminin imamı bunları daha önce de uyarmış. Ama camiye geldikleri için de pek de fazla bir ses çıkaramamış. Hocanın bu akşam erken gelişi de hem asayiş hem de namaz için hazırlık yapmaktı.

Bizim gençler, çoktan camiyi kendilerine bir sosyla mekan yapmış, bizim haberimiz yokmuş. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.