Romanlarımız ve Romancılarımız
Romancılarımız kaleme aldıkları romanlarında millet olarak yaşadığımız destanları, kazandığımız zaferleri, yüksek ideallerimizi, doğru yaşama tarzımızı ve güzel geleneklerimizi anlatmaya devam ediyorlar. Gençlerimiz ve halkımız, tarihimizi, kültürümüzü, yayımlanan bu gerçekçi romanlardan öğreniyorlar.
SUDANLI ZENCİ MUSA
Şüphesiz şanlı tarihimizde izbırakmış şahsiyetlerden biri de Sudan’da doğduğu hâlde ömrünü Osmanlı’ya ve İslam ümmetine adamış olan ‘Zenci Musa’dır. Harun Çolak’ın yazdığı Sudanlı Zenci Musa romanında, yeni yeni keşfettiğimiz bir büyük kahraman anlatılıyor. Aslen Sudanlı olan ve Girit’te bir Türk mahallesinde doğan Zenci Musa’nın maceralarla dolu olağanüstü hayatı dile getiriliyor. Osmanlı âşığı bu şanlı askerin, yani Zenci Musa’nın Trablusgarb’ta, Balkanlar’da, Yemen çöllerinde ve son olarak İstanbul’da İstiklal Harbi için verdiği zorlu mücadeleler ve katıldığı savaşlar anlatılıyor. Harun Çolak’ın Mihrabad Yayınları’ndan çıkan Sudanlı Zenci Musa adlı tarihî romanı, bize bu büyük kahramanı akıcı bir dil ve sürükleyici bir üslup ile yansıtıyor. Bu toprakların vatan olmasında büyük emeği olan, ümmet şuuruna sahip bulunan son Osmanlılardan Sudanlı Zenci Musa’yı rahmetle anıyoruz. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.
FUNDA ÖZSOY’DAN TAHAKKÜM
Daha önce Ötüken Yayınları’dan çıkan Sana Yazdığım Bir Mektup Olsam, Gülümsemeyi Unutma, Öğrenilmemiş Çaresizlik ve Kırklandım isimli eserlerinden tanıdığımız Funda Özsoy Erdoğan, bu sefer Tahakküm adlı romanıyla okuyucuların önüne çıkıyor. Erdoğan, hikâye ve denemelerindeki ustalığı bu defa romanıyla pekiştiriyor. İnsanoğlunun varoluşunu anlamaya ve anlatmaya çalışıyor. Metin Savaş ise aynı yayınevinden çıkan Vatandaşlık Ofisi’nde vatandaş ile devlet arasındaki ilişkiyi sorguluyor. Kutsal Vatanın Mukaddes Yolcuları, Mehmet Emin Ulu’nun 2018 İLESAM-Akçağ Roman Yarışması’nda birincilik ödülü alan romanı. Ulu, memleket sevdası ve vatan hasreti duygularıyla oluşturduğu bu romanda, okuyucusuna duygu ve düşüncelerini olanca yalınlığı ve netliğiyle anlatıyor. Tuna Gözlüm, Mustafa Tuğrul Tanser’in romanı. “Bir Göçmen Hikâyesi”... Çocuklar için yazdığı başarılı hikâyelerinden tanıdığımız Tanser, bu sefer gençler için kaleme aldığı güzel bir roman ile okuyucularını selamlıyor. Tuna Gözlüm, Nar Genç’ten çıktı. Yediveren’den çıkan Sancak İstiklal, Mehmet Işık’ın belge romanı. Kelebeğin Günlüğü ise Bilal Civelek’in romanı. Her ikisi de insanoğlunun iç dünyasını aydınlatmaya çalışan eserler olarak dikkat çekiyor.
EGE’NİN EFELERİ
Millet olarak değerlerimizi yeni yeni keşfediyoruz. Unutulmuş, ihmal edilmiş ve gadre uğramış bir çok kahramanımız artık hatırlanıyor, saygıyla, sevgiyle ve şükranla yâd ediliyor. Ege’nin Efeleri de böyle bir vefa borcudur aslında. Adnan Menderes, Çakıcı Mehmet, Emir Ayşe, Gökçen Efe, Yörük Ali, Demirci Mehmet ve Gümüş Diç gibi siyasette, sanatta, kahramanlıkta derin izler bırakmış ve halk tarafından çok sevilmiş bazı şahsiyetler bu kitapta buluşuyor.
Kendisi de Egeli (Denizli) bir ressam ve yazar olan Gürbüz Azak, ömrü boyunca unutulmuş değerleri bize hatırlatmayı görev saymış bir vefa adamıdır. Toplumun âbide şahsiyetleriyle diri olarak ayakta durabileceğine inanan kadirşinas yazarımız, geçmişte yaşamış ve önemli hizmetlerde bulunmuş her yiğidin anılması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğine inanmaktadır. Zira onların hayatları, fikirleri ve ideallerinden ders çıkarılabilir, ibret alınabilir. Bâbıâli’nin sevilen ve sayılan ismi Gürbüz Azak’ın bu kıymetli eseri de Mihrabad Yayınları’ndan kültür hayatımıza kazandırıldı.
AYVAZOĞLU’NUN BİYOGRAFİLERİ
Beşir Ayvazoğlu, iyi biyografinin yaşayan usta ismi. Yazarımızın daha önce basılmış olan Hâşim (Ömrüm Benim Bir Ateşti) isimli eserinin yedinci baskısı Everest Yayınları’ndan çıktı. Ahmet Haşim’i en iyi değerlendiren bir çalışma olarak dikkati çeken bu eserin yanısıra Ayvazoğlu’nun yeni bir biyografisi daha okuyuculara ulaştı. Bu kitap da Fikret adını taşıyor. Servet-i Fünun’la adı özdeşmiş, tartışmaların odağındaki bir şairi, Tevfik Fikret’i ele alıyor bu sefer Ayvazoğlu. Bu kitap da da aynı yayınevinden günışığına çıktı.
İŞGAL GÜNLERİNDE İSTANBUL
Ve Hakkı Süha Gezgin’in ilk defa yayımlanan İşgal Günlerinde İstanbul adlı eseri 1920’lerden Cumhuriyet’e İstanbul’un Toplumsal Tarihini dile getiriyor. Kapı Yayınları’ndan çıkan eseri yayına hazırlayan, değerli edebiyatçı Nuri Sağlam. Arka kapak yazısını okuyoruz: “Basın, edebiyat ve kültür tarihimizin önemli simalarından Hakkı Süha Gezgin’in 1920-1923 arasında Vakit gazetesine ‘İstanbul Hayatı’ üst başlığı altında yayımladığı yazı dizisi, ilk defa bu kitapta Nuri Sağlam’ın titiz çalışmasıyla bugünün okurluna sunuluyor.... Hakkı Süha Gezgin’in günümüzden yaklaşık yüz yıl önce kaleme aldığı bu yazılar İstanbul’un ufkunu genişletiyor.”
MUSTAFA KUTLU’DA HİKMET VE ÂHENK
Dergâh Yayınları senenin son günlerinde üç kıymetli eseri okuyucularına ulaştırdı. Alpay Doğan Yıldız’ın kitabı Mustafa Kutlu Hikâyeciliği Hikmet ve Ahenk adını taşıyor. H. Harika Durgun ise bir başka romancımızı ele alıyor. Kitab-ı Mukaddesi’in Gölgesinde Yakup Kadri Karaosmanoğlu. Ve Ayhan Bıçak’ın önemli eseri: Kutadgu Bilig Üzerine Felsefi Araştırmalar. Her üç kitap da Dergâh markasını taşıyor.
MUSTAFA GÜL’DEN YENİ BİR ESER
Mustafa Gül Sizin Yedi Güzel Adamınız Kim? kitabında intibalarını, tahassüslerini, hatıralarını bir araya getiriyor. Aşina isimlerin de bulunduğu kitapta Gül, kendisini etkilemiş, üzerinde derin tesirler bırakmış bazı şahsiyetlerden bahsediyor. Prof. Dr. Şuayip Karakaş’ın hazırladığı Nevâyi Aybek 1942 yılında İkinci Dünya Savaşı sırasında kaleme alınmış olan, büyük Türk şairi Alişir Nevâyi’nin hayatını ele alan millî ve tarihî bir roman. Gurbetteki Tıbbiyeli Gözüyle İnece Köyü ise Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu’nun ilgi çeken bir eseri. Yazar burada İnece’nin sosyokültürel ve doğal yapısından söz ediyor. Tecrübelerini ve yaşadıklarını, gelecek nesilere aktarıyor, onları bilgilendiriyor. Duyarlı bir bilim adamının sorumluluk anlayışını ortaya koyuyor. 2019 yılı, kısa süren bir krizin ardından yine kitapların gündeme geldiği ve gündem oluşturduğu bir sene oldu. Kitap bereketi hep sürsün. Darısı 2020’nin başına...