Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2429.20
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​Robot gazetecilik işsizlik mi getiriyor?

Otomatik gazetecilik veya robot gazetecilik olarak da adlandırılan robot gazetecilikte haber makaleleri, insan muhabirleri yerine bilgisayar programları ve Yapay Zekâ (AI) yazılımı tarafından üretilir. İstenilen çıktıya bağlı olarak ses, ton ve stil özelleştirilebilir. Automated Insights, Narrative Science veya Yseop gibi yapay zekâ şirketleri, bu tür algoritmaları, sohbet robotlarını ve otomatik raporlama sistemlerini geliştiriyor ve dünya çapındaki haber odalarına sunuyor. Kısacası robot gazetecilik, haber makalelerinin makineler veya bilgisayar programları tarafından üretilmesini ifade eder. Bir uygulamanın aşağıdaki işlevleri yerine getirmesine izin veren yapay zekâ algoritmaları sayesinde mümkündür:

  • Sağlanan muazzam miktarda veriyi taramak
  • Bir makale şablonu veya yapısı seçme
  • Yerler, adlar, puanlar ve sıralamalar gibi önemli veri noktalarını ekleme

Yapay zeka ve otomasyon ilişkisi

Yapay zekâ ve otomasyon, birbirini dışlayan kavramlar değildir. Otomasyon hem geleneksel programlamaya hem de yapay zekâya dayalı olabilir. İlk durumda, yazılım önceden oluşturulmuş bir dizi kuralı takip ederken, yapay zekâ söz konusu olduğunda, makinenin insan düşüncesini taklit etmesini, kendi başına öğrenmesini ve belirli bir soruna yeni çözümler üretmesini bekliyoruz.

Yapay zekâ kullanmanın birçok faydası vardır. Örneğin robotlar, basın bültenleri, veri hikâyeleri veya kazanç sonuçları yazmak gibi bir "asistan" olarak hareket edebilir. Bununla birlikte, yüz yüze röportajlar yapamazlar ve takip soruları soramazlar, renkli bir uzun metrajlı hikâye ve derinlemesine analiz hazırlayamazlar veya TV yayını için bir paket çekip düzenleyemezler.

İşsizlik daha da artacak mı?

Gazeteciler, rutin haberleri ve görevleri otomatikleştirerek, olayları takip etme ve araştırmacı habercilik gibi daha zorlu işler için zaman kazanabilirler. Ayrıca bu sistem, hayatta kalmak için mücadele eden haber kuruluşlarına daha fazla verimlilik ve maliyet düşürücü önlemlerin yolunu açıyor. Robot gazeteciliği daha ucuzdur çünkü büyük miktarlarda içerik daha hızlı üretilebilir. Daha az ücret, tatil ve ücretli izinler ve istihdam sigortası sayesinde işgücü maliyetleri daha düşüktür.

Bununla birlikte, dezavantajlar, avantajlardan çok daha ağır basmaktadır. Medya endüstrisinde daha da fazla işten çıkarmayla ilgili korkuların yanı sıra, robot gazeteciliğin güvenilirliği ve kalitesi ve algoritmaların kullanımı hakkında bariz endişeler vardır. Yapay zekâ, medya profesyonelleri için çok önemli olan haber odasında üretkenlik, mizah veya eleştirel düşünme gibi insan becerilerinin yerini alamaz.

Robot gazetecilik ne sağlıyor?

Artık Yahoo ve Associated Press de dâhil olmak üzere medya kuruluşları otomatik metin yazmak için Wordsmith adlı bir yazılım kullanıyor. Robot gazetecilik, Natural Language Generation (NLG) sistemleri olarak kategorize edilebilen yazılıma dayanır. Wikipedia'dan kesip yapıştıran tembel bir öğrenci gibi, en basit haliyle bu sistemler, kısa bir olgusal hikâye oluşturmak için bir kütüphanedeki metin satırlarını bir veri tabanındaki gerçekler ve rakamlarla eşleştiriyor. Daha gelişmiş sistemler tekrarı tespit edebilir, tek tek kelimeleri seçebilir, anlatı yapısına karar verebilir ve hatta farklı çıkışlar için tonu veya stili değiştirebilir.

Robot gazeteciliğin geleceği ne olacak?

Nicola Bruno tarafından yazılan 2017 Nieman Raporları makalesi, makinelerin gazetecilerin yerini alıp almayacağını tartışıyor ve robot gazetecilik uygulamaları kavramı etrafındaki endişeleri ele alıyor. Sonunda Bruno, yapay zekânın gazetecilerin yerine değil gazetecilere yardım edeceği sonucuna varıyor.

Otomatik haberlerin algılanan güvenilirliğine ilişkin endişeler, genel olarak haberlerin algılanan güvenilirliği hakkındaki endişelere benzer. Eleştirmenler, algoritmaların "adil ve doğru, öznellikten, hatadan veya etkilenmeye teşebbüs etmediğinden" şüphe ediyor. Yine, adalet, doğruluk, öznellik, hata ve etkileme veya propaganda girişimleri ile ilgili bu konular, binlerce yıldır insanlar tarafından yazılan makalelerde de mevcuttur. Yaygın bir eleştiri, makinelerin üretkenlik, mizah ve eleştirel düşünme gibi insan yeteneklerinin yerini almamasıdır. Ancak teknoloji geliştikçe amaç insan özelliklerini taklit etmektir.