Dolar (USD)
34.76
Euro (EUR)
36.57
Gram Altın
2950.88
BIST 100
9884.32
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
18 Ağustos 2023

​''Revzen'' eğitimde genç bir başarı hikâyesi

İnsanlık tarihi ile eşdeğer olan eğitim sürecinde teknik olarak günümüze benzer bir eğitim sisteminden söz etmek mümkün olmasa da, tarih boyunca özellikle Toplumların devamı açısından eğitim yaşamsal önemde görülmüştür.

Toplumların geleceğini güvence altına almak amacıyla, o toplumun Kültürel, politik, ekonomik özelliklerini benimsemiş ve uygulayabilen yeni kuşakların yetiştirilmesinde eğitim önemli bir işlevdir.

Tarih nasıl tüm insanlığın etkide bulunduğu bir olguysa, eğitim, kültür, teknoloji gibi insana dair olan her şey de tüm insanlığın ortak bir ürünüdür.

Zira İnsanlık tarihindeki her gelişme ve ilerleme bir birikimin sonucudur. Bir anda gerçekleştiği kabul edilen her olay yine belirli bir zihinsel, duygusal ve eğitimsel gelişmişlik düzeyi gerektirmektedir.

Farabi ‘’eğitimin amacı mutluluğu bulmak ve bireyi topluma yararlı hale getirmektir’’ derken Öğretim ve eğitim kavramlarını ayrıştırmış, Öğretimi kuramsal erdemler oluşturmak, eğitimi ise ahlaki erdemleri ve iş sanatlarını var etme yöntemi şeklinde tanımlayarak kurumsal ve yapısal bir sistemi işaret etmiştir.

Örneğin;

Geçmişte Bilginin değişmezliği ve kesinliği söz konusu iken bugün bilginin değişkenliği kabul edilmektedir.

Geçmişte öğrenme sadece bilginin aktarılması ile gerçekleşirken bugün öğrenme aktif katılımla gerçekleşmektedir.

Geçmişte üstün zekalı, rasyonel, elit, seçkin bireyler yetiştirme amacı güdülürken bugün tüm bireyleri kapasiteleri ölçüsünde geliştirme, herkesin öğrenebileceğine olan inanç söz konusu olmaktadır.

Geçmişte katı disiplin, dayak ve cezalandırma esas iken bugün fiziksel ve psikolojik şiddetin olmadığı eğitimde demokrasinin esas olduğu gerçeği bilimsel olarak kabul edilmektedir.

Geçmişte eğitim sadece yaşama hazırlık süreci olarak görülürken bugün eğitimin yaşamın bir parçası ve yaşamla iç içe olduğu gerçeği kabul edilmektedir.

Geçmişte konu ve öğretmen merkezli anlayış, içerik öğesi ağırlıklı iken bugün öğrencinin bireysel gelişimi ve sorun çözme kapasitesinin geliştirilmesi esas alınmaktadır.

Zira Değerler, toplumu oluşturan bireylerin hayata bakışını yansıtmaktadır. Geleceğe emin adımlarla yürümek ve erdemli bir nesil yetiştirmek için değerler eğitiminin tesadüflere bırakılmadan planlı ve programlı bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Geçen hafta Bilvesile ile Diyarbakır Şehit Halit Gülser Lisesinden Mezun Öğrencilerin bir araya gelerek çıkardıkları ‘’REVZEN’’ adında bir dergi Veya Dijital karşılığı Web Sitesini tanıma/İncelemek nasip oldu.

Marifet İltifata Tabidir Derler ya,

Okulun mezun olan öğrencilerinin küçük adımları ve kocaman yürekleri ile çok büyük anlamlar taşıyan ve kendi ifadeleriyle;

Yunus Emre’nin “Dünya bir pencere (revzen) dir her gelen baktı geçti.” sözüne atfen, gençlerin dünya perspektifini yansıtan muhtevaya sahip proje.

Eğitim adına takdire şayan bir çalışma.

Siteye göz attığımızda içerik olarak İlim ve Bilim Penceresi, Aktüel, Edebiyat, Söyleşi, Dünya Pencereleri, Soru Cevap başlıklarında yazılar bulunuyor.

Gündemde tutulması gereken konulara yer veren, güncel konulara farklı bir bakış açısı kazandıran, kitap tahlilleriyle belli konulara dikkat çekip bilinçli ve seçici okumaya rehberlik eden ve yapılan söyleşilerle muhataplarına somut örnek sunmaya çalışmaları önemli bir etkinlik olarak göze çarpmaktadır.

Tüm yaş gruplarına özelde de gençlere hitap eden makale ve araştırma yazıları, Kendi imkânlarıyla, bir dayanışma birlikteliği ile araştırma ve yazmaya başlayan Okulun Üniversiteli genç yazar kadrosunun bu gayreti tüm diğer okullara örnek olacak nitelikte.

Yeni yeni mezun vermeye başlayan ve şimdiden Diyarbakır’ın gözde okulları arasına girmeyi hak eden Şehit Halit Gülser Fen ve Sosyal Bilimler İ.H.L. YKS, LGS başarısı ve Üniversiteye yerleşme oranının yüksekliği ile göze çarpmaktadır. Bu okuldan her yıl Tıp, Hukuk, Mühendislik ve Diş Hekimliği gibi popüler bölümlere onlarca öğrenci yerleşmekte olduğunu öğreniyoruz. TÜBİTAKT, TEKNOFEST, eTWİNNİNG ve birçok alandaki ödüllü yarışmalarda elde ettiği başarıyla her yıl isminden söz ettiriyor.

Okul öğrencileri mezun olduktan sonra da kendi aralarında eğitimi devam eden öğrencilere gönüllü rehberlik yaparak, okullarıyla irtibatlarının devam ettirmekteler. Her yıl düzenlenen kermesler ve mezunlar buluşmasında bu bağın sürekliliği ve devamı sağlanıyor.

Eğitim ve kurumsal yapıları Toplumlar için Nuhun gemisi mesabesindedir. Ekonomi, Teknoloji, sosyal ve yaşamsal gelişmişliklerin tümü kısaca hayatın zenginliği ancak ve ancak bu geminin sağlamlığı ile doğru orantılıdır.

Dolayısı ile Eğitim ile ilgili Algıları kırmak için ya çalışmak ve başarı hikayeleri yazmak yada bu başarı hikâyelerini yazanlara ve yaşayanlara, sahip çıkmak gerekiyor.