Rejimin sistemi değişecek
Türkiye, bir sistem değişikliğine doğru gidiyor. Rejimin sistemi; işleyişi, bürokrasisi, kurum ve kuruluşları,u2026 sil baştan tamamen değişecek. Devletin bütün kurumları yeniden yapılandırılacak/kurulacak.
Yeni bir ordu, yeni bir MİT, yeni bir emniyet, yeni bir eğitim sistemi, yeni bir adalet sistemi,u2026 Kısacası, yeni bir devlet kurulacak.
Binlerce yıllık devlet deneyiminin verdiği birikimle, yeni bir devlet modeli kurulacak. Ama, bu model, bütün Anadolu Coğrafyası (İslam dünyası/Ortadoğu)'na örnek oluşturabilecek bir model olmalıdır.
Tabi ki oldukça sancılı bir süreç olacak. Bu sancılı süreci atlatmamız ise, adil bir sistem kurmakla mümkündür. Sistem; Azerbaycan, Latin Amerika,u2026 tipi bir yol/u açmamalıdır.
Burada önemli olan şekilden ziyade, pratikteki uygulamalardır. İleride uygulamada problem oluşturabilecek maddelerin değişebileceği şimdiden ifade dilebilir.
Tarih; Erdoğan ve AK Parti için önemli bir fırsat sunmuştur. Bu fırsat son derece iyi değerlendirilmelidir.
Adil bir sistem kurma fırsatımız vardır. Burada; gurura, kibre,u2026 kapılmanın, tepeden bakmanın, jakobence tavırlara girmenin,u2026 hiçbir yeri ve faydası yoktur.
Bütün toplum kesimlerinin adil bir şekilde ve bir arada yaşayabileceği bir sistem kurmamız mümkündür.
AK Parti sistem değişikliğini; ya HDP ile ya MHP ile yapacaktı. HDP; PKK 40 yıllık amacı olan Türkiye'yi bölme hedefinden vazgeçmediği için, çözüm sürecini bitirerek bu fırsatı kaçırdı.
Geriye MHP ve CHP kalmıştı. CHP, sistemin değişmesini rejimin değişmesi olarak gördüğü için, değişime tamamen karşı çıktı.
AK Parti, HDP ile sistem değişikliğine gitseydi, rejimin değişme (özerklik, federasyon,u2026) ihtimali bile olabilirdi.
PKK, bağım(sız)lı (II. İsrail) bir PKK devleti peşinde olduğu için, örgüt (PKK) çıkarını Kürtlerin çıkarı üzerinde gördüğü için,u2026 bu fırsatı kaçırdı.
Erdoğan; 15 Temmuz darbe süreci, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu dış (bölünme, ABD, NATO, AB, Rusya,u2026 işgal edilme,u2026 tehlikesi) tehditler, terör,u2026 gibi geçerli konular üzerindenu2026 MHP (Bahçeli)'yi ikna ederek, sistem değişikliğini neredeyse garantiledi.
CHP, böyle bir fırsatı değerlendirmek yerine, kendine güvenmemeyi seçti. Hatta topluma/halka bile güvenmemeyi seçti.
CHP başından beri sürece dahil olsaydı; daha demokratik, daha adil bir sistem önerisi getirseydi,u2026 sistem daha sancısız bir şekilde değiştirilebilirdi.
Yeni sistem neler getirecek?
AK Parti ile MHP'nin anlaşarak TBMM Başkanlığı'na sunduğu Anayasa paketinde yer alan değişiklikler özetle şöyle:
- Cumhurbaşkanı, 5 yıllığına 2 kez seçilebilecek ve hükümete başkanlık edecek. Başbakanlık makamı tamamen ortadan kalkacak.
- Cumhurbaşkanının, partisiyle bağı kopmayacak. Cumhurbaşkanı, devletin ve yürütmenin başı olacak.
- Bakanlar, Meclis içinden ya da ya da dışarıdan atanabilecek. Bakan olan milletvekilinin vekilliği düşecek.
- Cumhurbaşkanlığı seçimiyle parlamento seçimi, aynı anda yapılacak. Vekil sayısı 600 olacak.
- Cumhurbaşkanı, yardımcılarını seçim sonrası belirleyecek.
Troyka'lı Paralel Başbuğ/Başkanlık yardımcılı Sistem, 3 başkan yardımcılı bir sistem olarak uygulanabilir ve
- Başkan yardımcısı, Atatürkçü-Ulusalcı
- Başkan yardımcısı, Milliyetçi-Muhafazakar
- Başkan yardımcısı, Kürt-Muhafazakar
şeklinde teamül haline getirilebilir.
- Cumhurbaşkanı hakkında salt çoğunlukla soruşturma önergesi verilebilecek. Cumhurbaşkanı Yüce Divan'da yargılanabilecek.
- Seçilme yaşının 18'e indirilmesi Anayasa paketinde. Cumhurbaşkanı, aynı zamanda bütçeyi de hazırlayacak.
Bu madde muhtemelen ileride değişecek. 18 yaşında milletvekili olmak abartılı bir durum. Pratikte uygulama şansı da yok. Hatta 25 yaş bile abartılı olabilir.
- Cumhurbaşkanı, bir kriz ortamı doğması durumunda seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.
Muhtemelen bazı maddeler ileride değişecek, bazı maddeler yeniden yorumlanacak. Sisteme geçildikten sonra yeni bir anayasa da yapılacak. Sistem değişikliği bütün Türkiye'ye hayırlı olsun.
Selam ve dua ile