Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2431.82
BIST 100
9707.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 May 2019

Ramazan orucunun mahiyeti ve bazı hikmetleri

Bismillâh…

Sevgili MİLAT çalışanları ve okuyucuları! Ramazan-ı şerifiniz mübarek olsun… Allah-u Teâlâ, oruçlarınızı ve bütün ibadetlerinizi kabul buyursun...

Bütün ibadetlerin olduğu gibi orucun da ruhî ve bedenî birçok fayda ve hikmetleri vardır. Bu yazıda bunlardan sadece birkaçına değineceğiz İnşaallah: Oruç, her şeyden önce insanın aslî vazifesi olan; Allah-u Teâlâ’ya itaat ve ibadettir. Mümin kul, bu itaat ve ibadetinden dolayı çok büyük sevaplar kazanır.

Mümin, oruç sebebiyle, daha önce yaptığı günahlardan ve hak ettiği cezalardan kendisini kurtarma fırsatını bulur. Çünkü oruç, bir yıldan öbür yıla kadar işlenen küçük günahlara keffarettir.

Oruç tutan müminin, “Reyyân” denilen ve sadece oruç tutanlara tahsis edilmiş cennetin özel bir kapısından içeri girme hakkını elde ettiği, hadis-i şerifle sâbit bir gerçektir.

Oruç tutmanın sağladığı disiplin sayesinde mümin, Allah’ın çizdiği hak yolda dosdoğru yürümeyi öğrenir. Çünkü oruç, Allah’ın emirlerini yerine getirmek ve yasaklarından sakınmaktan ibaret olan “takvâ”yı gerçekleştirme imkânını verir. Allah--u Teâlâ, bu gerçeği Kuran-ı keriminde şöyle ifade buyuruyor: “Ey iman edenler! Takvâ üzere olasınız diye, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de oruç tutmak farz kılındı.” (Bekara 183)

Oruç, büyük bir ahlak okuludur:

Oruç, büyük bir ahlak okuludur: Mümin, bu okulda birçok yönden terbiye edilip eğitilir. Oruç; nefsanî arzulara ve şeytanın vesveselerine karşı bir mukavemettir. Oruç sebebiyle insan, mahrum olduğu şeylere, sıkıntı ve korkulara karşı sabretme alışkanlığını kazanır. Çünkü oruçlu mümin, bazen önünde pişmekte olan lezzetli bir yemek bulur, bu yemeğin kokusu onun ağzının suyunu akıtır veya çok susadığı bir zamanda gözlerinin önünde tatlı soğuk sular akar. Fakat o, bunlara elini sürmez, Rabbinin iznini yani iftar vaktini bekler.

Oruç tutan mümin, her zaman ve her yerde emanete riayet etmeyi öğrenir. Çünkü helal olan nimetleri uzun bir müddet yemekten sakınmayı sağlayacak Allah’tan başka bir gözetleyici yoktur.

Oruç, iradeyi kuvvetlendirir, gayreti biler, zihnin berraklaşmasına, düşüncenin parlamasına, geçerli ve isabetli düşüncelerin ilhamına yardımcı olur. Zira mide dolu olduğu zaman düşünce uyur, hikmet dilsiz olur, a’zâ ve organlar Allah’a ibadetten geri kalır.

Oruç Tutun Sıhhat Bulun!

Oruç, bütün Müslümanlarda gözle görünür bir birlik ve beraberlik meydana getirir. Çünkü belli bir bölgedeki bütün Müslümanlar aynı vakitlerde oruca başlayıp aynı vakitlerde iftar ederler. Çünkü onların Rableri birdir, Rablerine ibadetleri de onları birleştirmiştir.

Oruç, insandaki merhamet ve kardeşlik duygularını geliştirir. Oruç, insanı başkalarına iyilik yapmaya yönlendirir; fakirlik, hastalık ve açlık konusunda başkalarının derdine ortak olmaya sevk eder. Dolayısıyla oruç sayesinde insanlar arasındaki sosyal bağlar kuvvetlenir; oruç tutan herkes, toplumun dert ve problemlerine çare bulmada birbirine yardımcı olmaya başlarlar.

Oruç, fiilen insanın hayatını yeniler. Vücuttaki fazlalıkları atar, sindirim organlarını rahatlatır, bedeni korur. Kişiyi, hazmedilmeyen yemeklerle vücuttaki fazla yağlardan kurtarır. Yiyecek ve içeceklerin bıraktığı kokuları yok eder. Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem, bir hadis-i şeriflerinde: “Oruç tutun, sıhhat bulun,” buyuruyor. Eski tip âlimleri de: “Mide, hastalıkların kaynağı, perhiz yani diyet ise, her ilacın başıdır,” demişlerdir.

Oruç, Nefisle Cihattır

Oruç, nefs-i emmare ile cihattır. İnsanı günahlardan kurtarır. Yiyecek ve içecekler konusunda nefsi kontrol altına almayı öğretir. Bunun için hadis-i şerifte; “oruç bir kalkandır,” buyurulmuştur.

Ancak orucun bu ve benzeri bütün faydaları temin edebilmesi için, Resulullah’ın tarif ettiği şekilde tutulmalıdır. Buna göre; oruçlu mümin, gözlerini haramdan, dilini yalan, gıybet, dedikodu, iftira gibi çirkin sözlerden, kalbini İslam’a aykırı çarpık ve bozuk düşüncelerden, ellerini kötü işlerden, ayaklarını haram yerlere gitmekten korumalıdır. Aksi halde İslam’ın emrettiği mânâ da oruç tutulmuş olmaz.

Bu mübarek oruç ayının, sıkıntılar içinde kıvranan İslam âleminin bütün dertlerine çare olması duasıyla…

[email protected]