Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.82
Gram Altın
2966.39
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
09 Nisan 2022

Ramazan hediyesi

Ramazan ayının girmesi ile ellerinde poşetlerle alışverişten dönenleri görünce şaşırdım. Şaşkınlığımın sebebi hep aynı zincir marketin poşetleri olmasıydı. Araştırınca bu poşet poşet sevincin hediye kartları ile alışveriş yapmaktan kaynaklandığını fark ettim. İçimden herhalde bu zincir market iyi bir pazarlama ekibi kurdu diye geçirdim. Sonra da ellerimi açıp bu mübarek ayda adeta uçuşa geçen fiyatlar karşısında ihtiyaç sahiplerini kartlarla sevindiren varlıklı insanlara dua ettim.

***

Geçen hafta “Ticari Ahlâk” konusunu yazmıştım. Herkes aynı dertten mustarip olduğu için inanılmaz bir geri dönüş oldu. Hükümetin ticari alanı ciddi şekilde kontrol etmesi gerektiğini dile getirdiler. e-devlet ile yüzlerce hizmeti dijital ortama taşıyan Hükümet; aracıların, vurguncuların, havadan para kazananların değil, üretici ve satıcının kazanması için e-ticaret isimli bir site ile ticari alanı da şeffaf hale getiremez mi? Üretimin teşvik ve kontrolünü yapamaz mı?

***

Basının önüne kocası ile birlikte cariye kıyafeti ile çıkan bir oyuncu var. Ankara Ticaret Odası, Türkiye’de çevreci kalmamış Türk Milleti ile aynı değerleri paylaşmayan bu oyuncuyu “İklim Elçisi” seçmiş. O da kürsüye gelip mübarek Ramazan falan demeden başörtülüye, dindara, hükümete, millete çakmış da çakmış. Ankara Ticaret Odası Başkanı’nın da bu konuşmayı hararetle alkışladığını görünce, yağı, şekeri stoklayıp milletin ekmeği ile oynayanları uzakta aramamak gerektiğini fark ettim.

***

İstanbul’da Ramazan’dan önce Halk Ekmek kulübeleri önünde oluşan kuyrukların azaldığını görünce dikkat kesildim; ekmeğini alan ödeme yapmadan dua ederek uzaklaşıyordu. Satıcı ile konuştuğumda neredeyse tüm Ramazan günlerinin hayır sahiplerince rezerve edildiğini öğrendim. İstanbul’da ekmek 3,5 TL, Halk Ekmek ise 2 TL, doğal olarak ihtiyaç sahipleri uygun fiyatı tercih ediyor. Öyle olunca da büfelere “Bugünkü ekmeğin ücreti benden” diyen hayır sahipleri bir hayli artmış vaziyette.

***

Geçen hafta “Avukatlar Günü” kutlandı. Böyle bir günün kutlanması güzel ancak avukatlara düşen, aralarında soyguncu ve vurguncuların tahsildarı haline gelenleri ayıklamak olmalı. Hiçbir kutsalı olmayan bazı avukatlar, piyasada faizsiz, kredi kartsız, kefilsiz mal satanların vurucu gücü haline gelmiş. Yöntem şu: Vatandaş senetle borçlandırılıyor, iki senedi zamanında ödeyemeyen avukata sevk ediliyor. Sonra avukat sıfatlı zorbalar garibanın nefesini kesiyor. Adalet Bakanlığı’nın “evim” şirketlerini denetim altına alması gibi giyim ve ev eşyası satanların uyguladığı bu zorbalığa da çözüm üretmesi şart.

***

Teravihten çıkanlara şerbet dağıtılması ve benzeri uygulamalar geçmişteki geleneklerimizi sürdürmek açısından güzel bir uygulama. Bazı belediyelerimiz de iftar vakti trafikte olanlara iftariyelik dağıtıyor. Ancak aracı olanlar zaten ihtiyacı olmayan insanlar. Bunun yerine ihtiyaç sahiplerini araştırarak bir kap sıcak çorba bulamayanların sevindirilmesi daha yerinde olmaz mı?

***

Beni en çok mutlu eden bu mübarek ayda farklı kıtalardaki İslam ülkelerine ulaştırılan gıda yardımları… İçecek suyu, yiyecek ekmeği bulamayan milyonlarca Müslümanın olduğunu düşünürsek sanırım küçük miktarlarda bile olsa bu kutlu ayda verdiğimiz en güzel hediye bu olacaktır.