Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
10 Aralık 2018

Rahmet Peygamberi ve gençlik

İnsan hayatı içinde gençlik dönemi çok önemli bir yer işgal etmektedir. Modern dönemde gençlik, tüketilen, sömürülen ve metaya dönüştürülen tatmin edilmez bir hırsa dönüştürülmüştür. Gençlik konusunda sahih ve sahici bir modelin ve yaklaşımın ortaya konulamaması günümüz dünyasının çok önemli bir problemidir. Rahmet Peygamberi, gençliği üretilen, geliştirilen, hiçbir maddi şeye indirgemeyen ahlaki ve manevi bir olgu olarak ele almıştır. Rahmet Peygamberi’nin ortaya koyduğu gençlik modelinin ve yaklaşımının idrak edilmesi, modern dünya için acil bir ihtiyaçtır.

Rahmet Peygamberi, gençlik döneminin ve gençlerin insanlık için ifade ettiği önemin ve değerin farkında olunmasını sürekli olarak vurgulamıştır. Gençlik dönemi, insana verilen en önemli imkan ve nimet olduğu gibi, gençler de insanlığı ayakta tutan, geliştiren ve yenileyen en önemli insani kesimdir. Genç kadın ve erkeklerin her açıdan güçlendirilmesi, insani faaliyetlerde aktör haline getirilmesi, Rahmet Peygamberi’nin üzerinde durduğu en önemli hususların başında gelmektedir.

Hz. Peygamber, adalete, merhamete, selamete ve hikmete dayanan fıtrat dini İslam’ı insanlığa tebliğ etmiştir. En yüksek ahlak modelini ortaya koyan Rahmet Peygamberi’nin mesajında gençler için fıtri gelişimi sahih ve salih bir şekilde bir sunan hidayet yolu bulunmaktadır. Rahmet Peygamberi, hayatının bütün aşamalarında gençlerle birlikte hareket etmiş ve gençlerin İslami hareketin temel dinamiği olmasını sağlamıştır. Bütün çağlar boyunca doğal olarak genç olan İslam dini, gençlerle başlamış, büyümüş ve gelişmiştir. Davut, Yusuf, Yahya ve İbrahim genç İslam Peygamberleridirler. İslam medeniyetinin evrensel bir medeniyete dönüşmesinin arkasında gençlerin çabaları ve eserleri bulunmaktadır. Rahmet Peygamberi, insanlığa eski cahiliye düzeni yerine akla, ahlaka ve Tevhit’e dayalı Allah’la, kainatla ve toplumla sahih anlamda yeni ilişkilerin ve kurumların kurulmasını esas alan bir mesaj sunmaktadır. Gençler, Rahmet Peygamberi’nin mesajında geleceğe yönelik güçlü bir umut, dinamizm ve yenilenme kaynağı gördüklerinden dolayı İslam’ı en uygun din olarak benimsemişlerdir. Bütün insanlığa olduğu gibi, gençlere hitap eden en sahih din, ahlak ve ibadet yolu İslam’dır.

Rahmet Peygamberi, insanlığa her çağda hitap eden en genç hidayet rehberidir. Rahmet Peygamberi, gençlerle fıtri bir iletişim, ilgi ve ilişki kurmayı başararak onlara yol göstermiş, öğüt vermiş ve onların enerjilerini, insanlığa hayır getirecek bir hayat yaşamaya kanalize etmelerini sağlamıştır. Rahmet Peygamberi, gençliğin hayat, hareket ve hidayet üçgeni çerçevesinde yaşanması gerektiğini sürekli olarak gençlere anlatmaya çalışmıştır. Rahmet Peygamberi, gençlerin imanlarını, ahlaklarını ve maneviyatlarını korumak için baskıdan, zulümden ve yozlaşmışlıktan kaçan Ashab’ı Kehf gençlerinin en sahih pratik olarak gençler tarafından anlaşılmasını istemiştir. Modern dünya, her zamankinden daha fazla Ashab-ı Kehf gençlerinin ortaya koyduğu ahlaki, imani ve manevi modeli keşfetmelidir.

Rahmet Peygamberi, gençlerle şefkat ve saygıya dayanan sıcak bir insani ilişki kurmuştur. Başka bir ifade ile Rahmet Peygamberi, gençlerin kalplerine ve akıllarına hitap edebilen, dokunabilen ve değiştirebilen müstesna bir güzel örneklik ortaya koymuştur. Enes Bin Malik, Zeyd Bin Haris ve Ali Bin Ebi Talip, Rahmet Peygamberi’nin çok yakınında olan gençlerdi. Rahmet Peygamberi, bu gençlere hiçbir zaman hiçbir konuda baskı ve dayatmada bulunmamıştır. Rahmet Peygamberi, bu gençlerin ahlaklı iman sahibi insanlar olmaları için sürekli olarak bu gençlerle birlikte olmuş ve onlara yol göstermiştir. Gençleri anlamak suretiyle onlarında İslam mesajını derinliğine kavramalarını sağlayan Rahmet Peygamberi, İslam’ın genç bir okumasının ve uygulamasının her çağın ihtiyacı olduğunu bize öğretmektedir.

Rahmet Peygamberi, gençlerden gençliklerini tüketen kişiler olmalarına engel olmuştur. Rahmet Peygamberi, Üsame Bin Zeyd ve Muaz Bin Jabal gibi genç insanların topluma önderlik ve öncülük etmelerini istemiştir. İnsanlar, gençlik ve sağlık sayesinde kendilerine iman, ahlak ve hikmet dolu bir hayatı inşa edebilirler veya ikisini tüketerek dünyevi ve uhrevi hayatlarını mahvedebilirler. Rahmet Peygamberi, gençliğin ve sağlığın sahih bir şekilde değerlendirilmesini istemekte ve gençlere ahlaklı mümin insanlar olma şeklinde asli bir sorumluluk yüklemektedir.