Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.99
Gram Altın
2434.81
BIST 100
9762.24
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Mart 2022

Rahmet mevsimi

Mekânlar içinde mukaddes mekânlar olduğu gibi zamanlar içerisinde de mukaddes zamanlar vardır. Aylar içinde Ramazanın, günler içinde cumanın, saatler içinde cuma içindeki icabet saatinin, gece içinde seherin, namaz vakitleri içinde vaktin girdiği anın önemi diğerlerine göre farklıdır.

Ramazan ayının müjdecisi üç aylar ise bereket yüklü bulutlar gibidir. Bu aylarda ilahi rahmet sağanak sağanak insanlar üzerine gönderilir.

Recep ayı ile başlar rahmet mevsimi. Önce Allah Teâlâ’nın kullarına bol bol bağışta bulunduğu, az ibadetlerine karşılık çok ecir verdiği bir gece olan Regaip Kandili karşılar bizi. Miraç gecesiyle devam eder rahmet mevsimi.

Şaban ayı ikinci ayıdır rahmet mevsiminin. İçinde bulunan Berat gecesi ise kurtuluş demektir. Kur'an-ı Kerim bir bütün halinde dünya semasına bu gece indirilmeye başlanmıştır. Bu gece hürmetine pek çok günah bağışlanır. Allah bu gece, güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, yok mu benden af isteyen, onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, diye biz kullarına eşsiz bir rahmet gecesi sunar.

Ve nihayet rahmet mevsiminin üçüncü ayı ve faziletlerle dolu bir ay olan Ramazan ayıyla müşerref oluruz. Kur'an-ı Kerim'in inmeye başladığı Ramazan ayı Kur'an ayıdır. Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'deki ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan "Kadir Gecesi"ni içinde saklayan ve Allah’ın müminlere bahşettiği çok yüce bir ikramın bulunduğu aydır.

Recep ayı tohum ekme, Şaban ayı o tohumları sulama ve Ramazan ayı da hasat ayıdır. Hasattan nasibini hakkıyla alanlar güzel tohum ekip onu iyice sulayanlardır.

Üç aylar, Yüce Allah'ın biz kullarına ikram ettiği faziletli ve feyizli bir manevi mevsimdir. Yapılan duaların dalga dalga Mevla’ya ulaştığı, dökülen nedamet gözyaşlarının günahları silip yok ettiği, önemli gecelerin geçididir üç aylar.

Üç aylar, günahlardan arınma, sevaplarla süslenme mevsimidir. Cenab-ı Allah’ın manevi sürprizlerle, hayalleri zorlayan ikramlarla süslediği ve en güzel surette yarattığı insanoğlunun kurtuluşuna vesile yaptığı doksan günlük bir zaman dilimidir.

Üç aylar, geçmişin muhasebesini iyice yaparak, geleceğe şevk ve azimle atılmak için mükemmel bir imkândır. Nefsimizin kötülüklerinden emin olduğumuz, nefis muhasebesinin yapıldığı, müminlerin manevi kir, pas ve günahlardan arındığı, faziletli, rah[1]metli ve bereketli bir dönemdir üç aylar.

Üç aylar ve içindeki önemli geceler, dünyevi meşguliyetlerimizden sıyrılıp yaratılış gayemizi düşünmemiz; yaratan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi değerlendirmemiz için son derece kıymetli fırsatlardır.

Üç aylar, Yaratıcımıza, ailemize, çocuklarımıza, milletimize ve bütün insanlığa karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlatmalı, hata, ihmal ve yanlışlarımızdan dönmemize ve gaflet uykusundan uyanmamıza vesile olmalıdır.

Üç aylar aramızdaki çekişmeleri, tefrika ve ihtilafları, şahsi menfaat hesaplarını ve basit düşünce farklılıklarını bertaraf etmeli; her zamandan daha çok muhtaç olduğumuz ve Yüce Dinimizin bizden ısrarla istediği kardeşlik, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesini, insani ve ahlaki meziyetlerin yeniden yeşermesini sağlamalıdır.

"Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazana ulaştır!"