Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2422.34
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Mart 2023

​Rahmet ile gel ey Ramazan

Ayet: “(Ramazan ayı), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.” (Bakara Suresi, 185. Ayet)

Hadis: “Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.” (Hadis-i Şerif)

On bir aylık hasret sona erdi. Gönlümüzün sultanı, ömrümüzün miracı, ruhumuzun sükûnu, yüreğinde bin aydan daha hayırlı olan Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesini barındıran, başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem azabından kurtuluş olan Mübarek Ramazan ayı geldi. Hoş gelişleri ola… Rahmet ile gel Ey Ramazan!

Hazret-i Ali(ra) şöyle buyuruyor ; “Her şeyin bir baharı vardır. Kalplerin baharı Kur'an, Kur’an’ın baharı da inmeye başladığı ay olan Ramazan ayıdır.” Yüreğimizin kışı yaşadığı bu dönemde deprem afeti ile sallandığımız ve artçıları hala devam eden bu günlerde ömrümüzün baharı olarak gel Ey Ramazan!

Bedenimiz, ruhumuz, yüreğimiz, malımız, mülkümüz enkaz altında kaldı. Nice canlarımızı yitirdik, birikimlerimiz ziyan oldu, hayatımız enkaza döndü. Dünyalık diye sığındığımız limanlar yerle yeksan oldu. Yanıldık, aldandık, sarsıldık, yıkıldık… Nefsimize uyduğumuz dünya imtihanında bizleri rahmet ile kuşat ey Ramazan!

Yolumuzu şaşırdık, ömrümüzü ziyan eyledik, günahlara dûçâr olduk, merhametten uzaklaştık, dünyanın nimetlerine kandık, malımızın çokluğu ile övünerek yeryüzünde böbürlenerek yürür olduk… Anlık mutluluklarla umudumuzu yitirdik, umudumuzu diriltmemize vesile ol Ey Ramazan!

Ramazan ayı denince aklımıza evvela Oruç ibadeti gelir. Oruç ibadeti denince de sabırlı olmayı hatırlarız. Bugünlerde millet olarak sabra en ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz. Bundan üç yıl önce yine bir Ramazan arifesinde bir salgın sürecine girmiş ve Mübarek Ramazan ayında camilerimiz cemaatsiz, yaşantımız boynu bükük kalmıştı. O günleri yaşarken bu günlere dair umutlar büyütüyorduk, lakin bugün yine bir Ramazana maalesef yüreğimiz buruk ve hüzünlü bir şekilde giriyoruz.

Türkiye’nin dörtte birlik bölümünü yerinden eden bir deprem ile sallanırken, bütün ülke olarak derin bir hüzne gark olduk. Elli bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybederken, iki yüz bine yakın vatandaşımız yaralandı ve dört milyona yakın vatandaşımız ise yerlerinden oldu. Afetin boyutu gün geçtikçe içimizde daha derin yaralar bırakırken daha sonra gelen sel afeti ile sürüklendik. Hz. İbrahim Peygamberin mirası Balıklı Göl’ü dahi koruyamadık. Ya Rab, rahmetinden başka sığınacak limanımız olmadığını acı bir tecrübe ile öğrendik.

Her kışın ertesi muhakkak bahardır ve bu dünya imtihan yeridir. Kışa sabredenler baharın güzelliklerine erişebilir. Bizler de bu kış mevsiminde Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsıldık ve yıkıldık. Hala depremin acı bilançosunun enkazından kurtulabilmiş değiliz. Kimisi sevdiklerini, kimisi servetini, kimisi dostlarını, ailesini kaybetti. Ülke olarak bizler de kaybedilen her şey ile birlikte hüzünlendik, yıkıldık ve bir şeylerimizi kaybettik. Şimdi ise Ramazan vesilesi ile Rabbimizin rahmetine sığınıyoruz. Ki Ramazan ayı, başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu de cehennemden kurtuluştur.

Ya Rab! Bu mübarek ay hürmetine bizleri rahmetinle kuşat ve içimizdeki hainler yüzünden bizleri belalara, afetlere dûçâr etme. “Ey ateş! İbrâhim’e serin ve zararsız ol!” dediğin gibi toprağa da sakin ve zararsız olmasını söyle Ya Rab!

Tuttuğumuz ve tutacağımız oruçlarımızı katında kabul buyur ve oruçlarımız ile rahmetine ulaşmayı bizlere nasip eyle. Sen “Ol!” demeden hiçbir şey olmaz. Bizler için hayırlı olanı bizlere hayırlı ve selametle oldur Ya Rab!

İftar Duası:

“Allâhümme yâ vâsı’al-mağfireti iğfirlî, Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, ve li savm’il-ğadi min şehri Ramadâne neveytü fağfirli mâ kaddemtu ve mâ ahhertü, El-hamdü lillâh’il-lezî e’ânenî fe sumtü ve razakanî fe eftartü Amin.”

“Ey mağfireti geniş olan Allah’ım! Beni bağışla Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum. Sana inandım. Sana dayandım. Verdiğin nimetle oruç açtım. Ramazanın yarınki gün orucuna niyet ettim. Önceden işlediğim, ilerde işleyeceğim günahlarımı affet. Yardımı sayesinde oruç tuttuğum, rızkıyla iftar ettiğim Allah’a hamdolsun.”