Psikoloji futbolda işe yarar mı?
Hİç tereddüt etmeden söyleyelim. Psikoloji ve psikiyatri hele günümüzde çok daha gerekli hale gelmiştir. Hayatın her alanında psikoloji yer almaktadır. Mutluluğun, sağlığın, başarının yolu psikolojiyi bilmekten ve uygulamaktan geçer.
Durum böyle olunca sporda da psikoloji ve psikiyatri gereklidir. Hem kişinin hem de toplumun sağlığının anlam kazanmasında sporun önemi tartışılamaz hale gelmiştir. Spor psikolojisini olumlu yönde etkilediği gibi, tersi de doğrudur. Demek ki, artık günümüzde spor-psikoloji iç içe girmiştir. Bu ikili ayrılmaz bütün oluşturmuşlardır.
Bu bağlamda psikolojinin sporda uygulaması ile bazı gelişmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye Futbol Federasyonu sağlık kurulu bir ilke imza atmıştı. O da her takıma bir "psikolojik performans danışmanlığı" birimi gerekliliği konusunda idi. Bunun için gerekli işlemler tamamlandı.
Haziran ayı içinde uygulamaya geçilecek. Bu amaç doğrultusunda spor psikolojisi ve psikiyatri konusunda uzman kişiler tespit edildi. Bu kişilerin vereceği derslerin içeriği belirlendi ve kursiyerlere haber verildi.
SPOR PSİKOLOGLARI takımlarda görev yapacak, oyuncuları tanıyacak, teknik direktöre bilgi aktaracak. Verimliliğin artırılmasında psikolojik performans çok önemlidir. Sporcularda "farkındalığın" oluşturulmasında spor psikoloğunun yeri tartışılmaz öneme haizdir.
Bu projenin hayata geçirilmesinde Prof.Dr. Ömer Taşer, Prof.Dr. Acar Baltaş, Prof.Dr. Bülent Bayraktar, Prof.Dr. İbrahim Balcıoğlu, Dr. İlker Yücesir, Uzm.Psk. Mine Görgün, Doç.Dr. Kaan Aydoğ, Dr. Serkan Onur, Dr. Hülya Bingöl büyük emek verdiler. Futbol Federasyonu da bu projeye kapılarını ardına kadar açtı. Bu tip kursların açılması, teşvik edilmesi ve uygulamaya konulması çaba gerektirir. Prof. Dr. Ömer Taşer bu tip uygulamaların baş aktörüdür. Kendisini kutlarım.
Diğer spor psikolojisinin gerekliliğini savunan ve bunu tatbikata koyan Fatih Terim'dir. Nitekim bu amaçla Galatasaray Spor Akademisi kurulmuştur. Bu kuruluş İstanbul Üniversitesi ile eğitim konusunda işbirliği yapmıştır. Öğretim üyeleri altyapıdaki gençlere eğitim verecektir. Çocuk ve ergenlerin diş, genetik, bedensel ve psikolojik muayeneleri yapılıyor. Spora kalıtımsal olarak yatkınlığı varsa futbol oynaması için önü açılıyor.
Prof.Dr. Mehmet Kurtoğlu başkanlığında akademisyenler çeşitli konularda velilere, çalıştırıcılara ve öğrencilere derslerini anlatacaklar. Mesela ben "Bağımlılık" konusunda görüşlerimi aktaracağım. Bir başka eğitimci spor beslenmesi konusunda bilgi sunacak. Sonuç itibarı ile evlatlarımızı daha bilinçli yetiştireceğiz.
Demek ki sporun hizmetine girmiş bilim başarının anahtarını meydana getirecektir. Yetenekli gençlerin önü açılacak, futbola kabiliyetli olmayanlar ise şanslarını başka alanlarda deneyecektir. Sporcunun beslenmesi, yetiştirilmesi ve eğitimi konusunda anne-baba bilgilendirilecektir. Çocuklarımızın ve ebeveynin bilinci yetiştirilmesi sağlanması hedef alınmıştır.
Bu arada spor dünyasının gündemi de hızla değişmektedir. Fenerbahçe'nin Benfica karşısındaki dirençli ve kişilikli oyunu her türlü takdirin üstündedir. Şansız gollerle elenmesi önemli değildir. Fenerbahçe yarı finale kadar yükselmiştir. Bu bir başarıdır ve ilktir. İlk defa yükselme gerçekleşmiştir. Aykut Kocaman'ı ve ekibini kutluyorum. Avrupa'da başarı beklentimiz hararetiyle devam etmektedir.
Galatasaray şampiyon oldu. Ülkemizde bir takımın ipi göğüslemesi taraftarlarını memnun etmektedir. Şampiyonluk güzel bir şeydir. Ancak biz diğer kulüplerimizin de şampiyonluk yarışına girmesini temenni ediyoruz. Böylece futbolumuzun seviyesi yükselecektir.
Sonuç: "Türk futbolunun ilerlemesi için gerekli altyapı yapılmalıdır"