Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 May 2019

Protokol iftarları out, sokak iftarları inn!

Başlığa aldanmamanızı salık veririz; şiddetle ironi içerir!

Efendim, son yıllarda bizim mahallede çok güzel şeyler de yaşanıyor. Çok bilinçli ve hassas bir o kadar da dindar insanımız bu hassasiyetlerini ramazan ayında çeşitli şekillerde sergiliyor.Başta maddi durumu iyi olmayan ailelere yaptıkları yardımlar, yetim-öksüz vs verdikleri iftarlar hakikaten çok güzel! Sosyal medyada çarşaf çarşaf yayınladıkları bu etkinlik ve hayır hasenat işlerini görüp de kendimizden, duyarsızlığımızdan utanmamak ne mümkün(!)

Yardım ettikleri kadın ve çocukları, mültecileri yanlarına alıp gülümseyerek objektife baktıkları en güzel fotoğrafları sosyal medyada paylaşarak bencil, duyarsız ve yoksulları düşünmeyen dindarlar başta olmak üzere tüm topluma güzel bir ders ve mesaj veriyorlar(!)

Yine katıldıkları sokak iftarlarından bolca görsel paylaşarak ne kadar da tatminkâr, empatik, yoksulun derdinden anlayan diğerkâm Müslümanlar olduklarını cümle âleme ilan etmiş oluyorlar!

Bu değerli kardeşlerimizin ramazan görevi bununla sınırlı değildir tabii! Bir yandan kendi güzel, örnek alınası etkinliklerini sosyal medyada paylaşırken diğer taraftan da duyarsız ve bencil dindarları uyarmak, bu bilince sahip olmayanları yine sosyal medya üzerinden uyarmak, gerekirse tahkir etmek gibi bir de önemli görevleri vardır(!)

Sözgelimi, herhangi bir kurumun, sivil toplum kuruluşunun iftar programı paylaşımı mı görüldü; acilen müdahale edilerek yaptıkları yanlış acımasızca suratlarına çarpılır! Böylelikle kendilerinin ne kadar bilinçli, ehli takva Müslümanlar diğerlerinin de beyhude uğraşan, sefahat içinde yüzen, yoksulun halinden anlamayan ve ilgilenmeyen, muhtaca yardım etmeyen salon Müslümanları olduğu iyicene öğretilmiş olunur(!)

Mesela, herhangi bir kurum, birlikte çalıştığı diğer kurum temsilcileri, resmi kurumlardan işbirliği yaptığı idarecileri, kendilerine maddi manevi destek olan sponsorları, aktif çalışan üyelerini bir araya getirip “protokol iftarı” mı verdi; işte en ağır linçi yemesi gereken öncelikle bu kurum ve iftar yemeğidir!

“Kim ki, protokol ismi geçen bir iftar ve işte tez onun hayat damarları kesile!”

İyi, hoş da, şu protokol dediğimiz şey nedir azizim?

Her ilin bürokrasisindeki tepe devlet memuru değil midir? Yani bir vilayetin il-ilçe müdürleri, yöneticileri vs hepsi maaş usulü çalışan devlet görevlileri değil midir? Peki, bu insanlara birlikte çalıştığı kurumun verdiği bir iftar yemeğine neden her türlü eleştiri ve hakareti hak etmiş muamelesi gösterilir?! Ya da bir sivil toplum kuruluşuna yıl boyu sponsorluk yapmış bir firmanın, iş adamının bir iftar yemeğinde misafir edilmesi neden linç edilmesi gereken bir iftar yemeği olarak gösterilir?

Veya bir kadın sivil toplum kuruluşunun il yönetimi, evde hazırladıkları yemekleri getirerek derneklerinde gençlik komisyonu üyesi üniversiteli öğrencileri misafir ettiğinde neden takipçilerin öfke ve hışmından kurtulamaz?

Bu iftar yemeğinin altına aynen şu şekilde: “Neşeniz bol olsun. Afiyet olsun. Bugünlerde en fazla ihtiyacımız olan şeylerden biri eğlence zaten. Bu ihtiyacı karşılayan derneğinize teşekkür ederiz. Siz de olmasanız ne yaparız?” yazıp altına Suriye sokaklarına monte edilmiş bir iftar sofrası ekleyip gönderir. Görselin altına da 5 ve 10 TL’lik SMS yardım mesaj numarası eklenir.

Gerçekten çok merak ediyoruz; bizlerin cehaletini de mazur görsünler; bu topyekûn suçlayıp zan altında bıraktıkları insanların-kurumların yetime, yoksula yardım etmediklerini nereden biliyorlar? Yirmi dört saat zevk ve sefa içerinde eğlendiklerini nasıl anladırlar? Üye kadınların kendi evlerinde hazırlayıp öğrenciler için kurdukları bu sofranın ne kadar çirkin olduğunu bir bakışta şıp diye nasıl gördüler?

Bir de bu tür zat-ı muhteremlere; yirmi dört saat ağlayıp dertlendikleri, dost-arkadaş ve akrabalarıyla güzel iftar sofraları kurmayıp her gün hurma ekmek suya talim ettikleri, hassaten sosyal medyada bu ulvi tebliğ görevlerini olanca öfkeleriyle gösterdikleri kutlar, Cenneti garanti ettiklerine en azından büyük bir sevap işlediklerine emin, huzurla uyudukları için tebrik ve teşekkürlerimizi sunarız! Hayırlı ramazanlar efendim, sevabınız bol, tebliğiniz güçlü, yardımlarınız baki olsun…

Twitter.com/sabihadogann