Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2504.48
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Eylül 2022

Profesöründen sanatçısına.. kalite toplamı çocuk..

Bir toplumun her bir dönemi içerisinde mutlaka zekâ, yetenek, ahlak, vesaire,..her şeyiyle kalite bakımından Mimar Sinan, Fatih, Akşemseddin, Cezeri ve İbni Sinalar vardır. Bu gibi büyük ve kaliteli insanlar, toplumun içerisinde zekâ, yetenek, ahlak, vesaire,..her şeyleriyle ortaya çıkar, diyeceğini der ve yapacaklarını da yaparlar.

Toplum içerisinde böyle kaliteli insanların olması elbette önemlidir. Ancak bu gibi insanlarla beraber ülkenin toplam kalitesi daha önemlidir. Toplumun bu toplam kalitesi, ülkeyi iyi ya da daha iyi bir duruma getirebilir. Toplumun zekâ, yetenek, ahlak, vesaire,..kalite toplamı daha akıl baliğ olmamış bir çocuk mesabesinde ise toplumun bu kalitesizliği de tamamen tersini sağlar.

Akıl baliğ olmamış çocuk yaşında olan benim veya sensin… Yani biziz… Bizim zekâ, yetenek, ahlak, bilgi ve tecrübemizdir.

Ülkede profesöründen kaporta ustasına, sanatçısından terzisine, ayakkabı boyacısından senaristine kim varsa her birinin zekâsının, yeteneğinin, ahlakının, vesairesinin tüm kalitesini yan yana, yukarıdan aşağıya topladığınızda toplum kalitesi böylece akıl baliğ olmamış çocuk çıkıyorsa bugünün Mimar Sinan, Fatih, Akşemseddin, Cezeri ve İbni Sinalarının kalitesini nasıl anlayabilsinler ki?

Bu insanların kalitesini anlayıp değerlendirmek demek içerisinde tıpkı bunların kalite toplamı ile eşdeğer bir kalitede toplum olmak demektir. Toplumun kalitesi yetişkinse yetişkin, çocuksa çocuk..ülkenin kalitesi de o kadar olacak demektir.

Ülkenin toplam kalitesi çocuksa ne mimari eseri ne siyasi dehayı ne ahlak vaazını ne icat edilen silahı ne tıbbi çabaları anlayacak ve değerlendirecektir. Anlayıp değerlendiremediği gibi kaliteli olanın farkına varamayacak ve ülke kalitesine katkı sağlayamayacaktır.

Kalitesi iyi olan üç, beş kişi var ve toplum kalitesi doğru orantılı değilse bu kaliteli insanlar, sadece bir ömür yaşayıp ecel vakti geldiğinde ölüp göç edeceklerdir.

O yüzden toplumunun kalitesini akıl baliğ olmamış çocukluktan kurtarmak asli vazife olmalıdır. Profesöründen kaporta ustasına, sanatçısından terzisine, ayakkabı boyacısından senaristine ülkede kim varsa toplumun kalitesi arttırılmalı, iyi ve hayırlı netice alınmalıdır.

Tüm dünya, kalitesi iyi olan ülkelerin söylediği sözü dinliyor, dediğini yapıyor. Binaenaleyh ülkemizin dünyaya söz dinletebilme, ahlaklı ve müreffeh bir şekilde dünyadan itibar görme ve sözünü dinletebilme becerisi, doğrudan doğruya ülke kalitesini arttırmasıyla olacaktır. Ülke kalitesinin artması, tamamıyla tüm hayatın, iyi ve hayırlı bir şekilde değişmesi olarak görülecektir.

İbret için bugünden geriye, geçmişe bakıldığında ne kıymetli ve kaliteli insanların kaybolup gittiği, göçüp gittiği zaten görülecektir. Dertlenmemizin sebebi de bu hataların yine bugün olmaması içindir.