Profesör Her Şeyi Bilir Mi?
CHP İzmir milletvekili Prof. Birgül Ayman Güler, Türklerle Kürtlerin eşit olamayacağını söyleyerek ırkçılık ve ayrımcılık yapmasını siyaseten eleştiren başbakanımıza siyasi olarak cevap vermek yerine şu sözleri söyledi: "Görülüyor ki; fahri doktorlar, akademik doktorları çok kolay aşağılayabiliyor."
Prof. Güler aklınca "Ben profesörüm. Senin ise ünvanın yok" demek istiyor. Bu şekilde ülkenin başbakanını kendince aşağılıyor.
Profesör demek her şey midir? Profesör olan bir kişi her konuda söz sahibi midir? Profesör olmayanlardan daha üstün müdür? Daha bilgili midir?
Gerçek kesinlikle böyle değildir. Elbette profesör olanın hazırladığı tez ve uzman olduğu branş konusunda başka insanlardan daha bilgili olması beklenir. Ancak başka konularda hiçbir avantajı yoktur.
Branşı üzerine çalışan, araştırma yapan, konuşan, yazan, tartışan, branşı dahilinde yapılan müzakerelerde bilgisini insanlığa sunan, ancak branşı dışındaki konularda "benim uzmanlık alanım değil" deyip konuşmayan hocalarımız gerçek profesörlerdir. Bunlar hakiki bilim adamlarıdır. Yoksa profesörlük kişiye üstünlük vermez.
1970'li yıllardı. Üniversitelerde hocalar çılgın gibi Ecevit'in iktidara gelmesini istiyorlardı. Adeta bir görüş birliği mevcuttu. Profesörler "Ecevit başbakan olacak, ülke düzlüğe çıkacak" havasındaydı. Sonra Ecevit iktidarını bu ülke yaşadı ve yokluklar, kıtlıklar ülkeyi sardı. Tam bir faciaydı o yıllar. Profesör olmak siyaseti bilmeyi gerektirmemişti.
Diyelim bir hoca "Tuz Gölü kıyısında yeni bulunan bir mikroorganizmanın kamçısının niteliği"üzerine tez yaparak profesör oldu. Bu tezi yaptı diye her konu, özellikle ülkenin gidişatı üzerine söz sahibi olabilir mi?
Sonra dünya çapında profesörlerimiz, Nobel ödülü alan bilim adamlarımız, araştırmalarıyla dünyaca tanınan hocalarımız maalesef yok.
Bir de ilahiyatçı profesörler faciası var. Her konuyu maşallah biliyorlar, ahkam kesiyorlar. O kadar ki 14 asırdır ümmetin inandığı ve uyguladığı değerleri beğenmiyor, daha doğrusunu bildiklerini iddia ediyorlar. Yüzyıllardır Müslümanların yetiştirdiği alimleri, fıkıhçıları, evliyayı çiğneyip geçiyorlar. Neyse ki milletimiz onları ciddiye almıyor.
Yine ünlü bir profesör Osmanlıyı aşağılayarak "İstanbul keşke Bizansın elinde kalsaydı" demiş. Profesör olunca bu saçma sözü haklı mı sayacağız?
Prof. Birgül Ayman Güler elbette uzmanlık alanında konuşabilir, öğrencilere ders verebilir. Bu hakkıdır. Ancak her konuda konuşması, hele başbakanımızı "ünvanın yok"diyerek aşağılaması kabul edilemez.