Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.15
Gram Altın
2965.96
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
03 Şubat 2023

​PMI Yeniden Eşik Değer Olan 50'nin Üzerine Çıktı

2022 yılının son çeyrek büyüme rakamları bu ayın sonunda açıklanacak. Sanayi üretimi ve PMI verisi başta olmak üzere büyümenin öncü göstergeleri 2022 yılının son çeyreğinde büyüme hızında bir yavaşlama olacağına işaret ediyordu. Örneğin sanayi üretimi Kasım ayında yıllık yüzde 1,3, aylık ise yüzde 1,1 azalmıştı.

İmalat sanayinin kaydettiği performansı ölçen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) da, sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret eden 50,0 eşik değerin üzerine en son Şubat 2022’de çıkmıştı.

Şubat ayı sonunda Ukrayna-Rusya arasında başlayan kriz, buna bağlı olarak enerji maliyetlerinin yükselmesi ve ihracat partnerimiz olan ülkelerde beklenen resesyon Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarına da olumsuz yönde yansımıştı. Ancak son açıklanan Euro Bölgesi PMI verisi Ocak ayında 50,2’ye yükselerek büyümeye işaret etti. Bu artış Euro Bölgesi’nde yaşanan enerji krizinin beklenildiği kadar zor geçmeyeceğini gösterdi.

Türkiye PMI verisi ise 2023 Ocak ayında eşik değer 50,0’ın yeniden üzerine çıkarak on aylık daralma döneminin sona erdiği sinyalini verdi. Aralık ayında 48,1 olan endeksin 50,1’e yükselmesi, sektördeki faaliyet koşullarının genel olarak istikrarlı seyrettiğini gösterdi.

Hem üretim hem de yeni siparişlerde yavaşlama Aralık ayına kıyasla hız keserken bazı firmalar talepte iyileşme belirtileri olduğuna dikkat çekti. Üretimde düşüş son 14 ayın en ılımlı düzeyinde kaydedildi. Yeni siparişlerdeki azalma ise Ekim 2021’de başlayan yavaşlama döneminin en düşük oranında ölçüldü.

Ocak ayında yeni ihracat siparişlerindeki düşüş ivme kaybetmesine rağmen belirgin bir şekilde sürdü ve toplam yeni siparişlerdekine göre daha hızlı seyretti.

MÜSİAD tarafından açıklanan SAMEKS(Satınalma Müdürleri Endeksi) Bileşik Endeksi ise 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 0,9 puan artarak 54,3 değerine yükseldi.

Bu dönemde önceki aya göre 0,5 puan artış kaydeden Hizmet Sektörü SAMEKS 54,3 puanla artış eğilimini sürdürürken, önceki aya göre 2,6 puan artarak 55,2 seviyesine yükselen Sanayi Sektörü SAMEKS de Bileşik Endeks’te gözlenen artışta belirleyici rol oynadı.

TÜİK ve TCMB işbirliği ile yayımlanan reel kesim güven endeksi (RKGE) de bir önceki aya göre 3,9 puan artarak 101,7 seviyesinde gerçekleşti.

Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi.

Sonuç olarak 2022 yılının ikinci yarısında ekonomik faaliyetlerde yavaşlama olsa da 2023 yılına iyimser bir tabloyla girdik. Buna ilaveten döviz kurundaki yatay seyir ve enflasyondaki düşüş eğilimi de devam ediyor.

IMF, Türkiye için 2022 yılı büyüme beklentisini yüzde 5,0'dan yüzde 5,5'e çıkarırken, 2023 yılı için ise büyüme tahminini yüzde 3’te sabit tuttu.

Üretimdeki iyileşmeye rağmen 2023 yılında büyüme kompozisyonunda özel tüketimin katkısının artacağı bekleniyor.