Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.15
Gram Altın
2991.49
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
19 Ağustos 2016

Piyasaların Not Beklentisi

24 Kasım 2015 tarihinde hava sahamızı ihlal eden Rus uçağının düşürülmesiyle bozulan Türkiye-Rusya ilişkilerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Ağustos'ta St.Petersburg'ta Putin ile gerçekleştirdiği görüşme sonucunda yeniden normalleşme sürecine girmesi ve Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" notla değerlendiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu negatif izlemeye almasına karşın değiştirmemesi, geçen hafta piyasalarda olumlu hava esmesine sebep oldu.

Borsa yukarı doğru hareketlenirken TL dolar karşısında değerlendi.

Piyasalar şimdi 19 Ağustos'a, yani bugüne odaklandı.

Çünkü diğer bir derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne dair değerlendirme sonuçlarını açıklayacak.

Kuruluş halen Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" ile "yatırım yapılabilir", not görünümünü ise "durağan" seviyesinde tutuyor.

15 Temmuz başarısız darbe teşebbüsünden sonra Türkiye'yi yakın takibe alan kuruluş, eğer ülke notunu BB+'dan BB'ye indiren Standard&Poor's gibi aceleci davranmayıp Moody's gibi kredi notunda bir değişikliğe gitmezse piyasalardaki bu olumlu atmosfer sürebilir.

Kanaatimiz kuruluş kredi notumuzu değiştirmeyecektir.

Ayrıca notumuz düşürülse bile piyasaların çok fazla etkilenmeyeceğini düşünüyoruz.

Zira şunu memnuniyetle gördük ki, başta Cumhurbaşkanımızın kararlı tutumu, siyasi partilerin ortak tavrı, medyanın duyarlılığı ve demokrasiye yürekten bağlı Türk halkının canı pahasına milli iradeye sahip çıkmasıyla akamete uğratılan hain darbe girişimine rağmen piyasalarda aşırı dalgalanmalar yaşanmadı.

Kısa sürede de tamamen duruldu.

Kamu borç stokunun gayri safi yurtiçi hasılaya(GSYH) oranının yüzde 34 olması, mali disiplinin korunarak bütçe açığının GSYH'ye oranının yüzde 1 civarında seyretmesi piyasalara güven verdi, sert dalgalanmaları önledi.

Özellikle mali disiplinin muhafazası, bu bağlamda bütçe dengesinin bozulmaması takdire şayandır.

Temmuz ayına ilişkin bütçe rakamları da başarılı performansın sürdüğüne işaret ediyor.

Geçen Temmuz ayında 5 milyar 402 milyon lira açık veren merkezi yönetim bütçesi 2016 Temmuz ayında 129 milyon TL fazla verdi.

Bütçe giderlerinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 azalarak 42,4 milyar liraya gerilemesine karşın gelirlerin yüzde 6,1 artarak 42,5 milyar liraya yükselmesi bütçe dengesine olumlu yansıdı.

Bütçe giderleri içerisinde yer alan faiz giderlerinin yüzde 16,9 azalarak 4,2 milyar lira düzeyine inmesi de ayrıca + puan olarak not edilmeli.

Ocak-Temmuz döneminde de veriler mali disiplinin sürdüğünü gösteriyor.

Bu dönemde de bütçe geçen yıla göre 5,9 milyar lira iyileşerek 1,3 milyar lira fazla verdi.

Giderler yüzde 12,1 artarak 316,3 milyar lira olurken gelirler yüzde 14,4 artarak 317,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Faiz giderlerinin yüzde 12 azalarak 30,6 milyar liraya gerilemesi yine dikkat çekti.

Özetlersek, bütçe disiplininin sürdürülmesinin yanı sıra ekonomiye güç katacak yapısal reformlara hız kesmeden devam edilmesi halinde, başta enflasyon ve cari açık gibi ekonomiyi kırılganlaştıran sorunlar çözüleceğinden rating kuruluşlarının notu da mecburen yükselecektir.

[email protected]