Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
21 Şubat 2016

PETROL ÜRETİCİLERİ ANLAŞTI

Dört büyük petrol ihracatçısı Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar'ın petrol bakanları Katar'ın başkenti Doha'da petrol üretiminin kısıtlanmasını görüştü.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, "'diğer üreticilerin de kendilerini takip etmesi halinde petrol arzını 11 Ocak seviyesinde dondurma konusunda anlaştık" denildi.

Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 70 değer kaybeden petrol fiyatlarını, arzı sabit tutmak suretiyle yeniden yükseltmek konusunda anlaşmaya varılması, petrol piyasasını dalgalandırdı, Brent petrolün varil fiyatı 34 doların üzerine çıktı.

Anlaşmaya karşı çıkan Azerbaycan petrol üretimlerinde kısıntıya gitmeyeceğini duyururken İran daha temkinli bir tavır takındı.

Petrol üreticisi 13 üyenin oluşturduğu OPEC'in yaklaşımı ise netleşmedi.

İlginç olan gelişme, Suriye krizinde ayrı kamplarda yer alan Rusya ve Suudi Arabistan'ın petrol üretimini dondurma konusunda anlaşmaları.

Demek ki ekonomik çıkarlar söz konusu olunca siyaset ikinci planda kalıyor.

İSTİHDAMDAKİ VERGİ YÜKÜNDE BİRİNCİYİZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, en yüksek dördüncü asgari ücret bizde olduğunu belirterek, "İstihdamdaki vergi yükünde dünya birincisiyiz. Dünya, işi nasıl kolaylaştırırız, üretimi nasıl arttırırız derken biz tam tersine istihdamın üzerindeki vergi yükünü arttırıyoruz" dedi.

'En yüksek dördüncü asgari ücret bizde' mi bilmiyoruz ama açlık sınırının altında olduğu kesin.

İstihdamdaki vergi yüklerine gelince; doğrudur, işçiye net 1.300 lira verilirken 700 lira da devlete vergi ve sigorta primi ödenmesi hakkaniyetle bağdaşmamaktadır.

Lakin devlet vergi kayıp ve kaçağını önleyemediğinden ücretlilere yükleniyor.

Tabii dolaylı vergileri de ihmal etmiyor!

ENFLASYON DÜZELTMESİ UYGULANACAK

Maliye Bakanlığı'nınhazırladığı Vergi Usul Kanunu Tasarı Taslağı'nda 2004 yılında uygulanan 'enflasyon düzeltmesi' müessesesi tekrar hayata geçiriliyor.

Enflasyon düzeltmesi; işletmelerin mali tablolarında gösterilen parasal olmayan kıymetlerin nominal değerlerinin bugünkü değerine getirilmesi işlemidir.

Bu işlem Maliye Bakanlığınca belirlenen 'düzeltme katsayıları' kullanılarak yapılıyor.

Enflasyon yüzünden bozulan bilançoların gerçek durumu yansıtması, parasal olmayan kıymetlerin piyasa değerinin bulunması, mükelleflerin reel kazançları üzerinden vergilendirilmesi ve bankalara, şirket ortaklarına doğru bilgi sunulmasını amaçlayan enflasyon düzeltmesinde 2004'te karşılaşılan sorunların yeniden yaşanmaması için mevzuatın net ve açık olması gerekir.

Kanunun uygulanmasında Bakanlar Kurulu ve Maliye Bakanlığı'na verilen yetkilerin 'vergilerin yasallığı' ilkesi ile bağdaşmasına özen gösterilmelidir.

OECD DÜNYA EKONOMİSİ İÇİN KÖTÜMSER

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü(OECD) dünya ekonomisinin 2016 yılında büyüme hızının son beş yılın en düşük seviyesinde kalacağı tahmininde bulundu.

OECD'nin kamuoyuna açıkladığı 'Küresel Ekonomik Görünüm ve Geçici Ekonomik Görünüm Raporu'nda, küresel ekonominin bu yıl yüzde 3, gelecek yıl ise yüzde 3,3 büyüyeceği öngörüldü.

Düşük talebin düşük enflasyona yol açacağı belirtilen raporda, istihdamda beklenen iyileşmenin gerçekleşmeyeceği yorumuna yer verildi.

Dünya enflasyonu yukarı doğru çekmek için uğraşırken Türkiye'nin düşürememesi ironik bir durum.

İstihdam konusunda ise dünya ile aynı kaderi paylaşıyoruz.

Orta Vadeli Program'a göre önümüzdeki üç yıl iyileşme beklenmiyor.

[email protected]