Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Mart 2018

Para ve altından da vergi almak

Ülkemizde küçüklü büyüklü yatırım yapan her müteşebbis hem malı, he parası, hem de emeğiyle ekonomiye katkıda bulunmaktadır. Yatırımcılar yaptığı işin özelliğine göre işçi çalıştırır, vergi verir, piyasa istikrarlı olsun veya olmasın risk almaları takdire şayandır. Hatta bazıları yaptığı yatırımdan dolayı zarar ederek servetini kaybedebilir.

Ülkemizde geçen yıllarda baş gösteren kriz nedeniyle sayın Reisi cumhurumuzun bir çağrısı üzerine bazı fedakar insanlarımız on milyar dolarını bozarak piyasayı rahatlatmaya ve ayakta tutmaya çalıştılar ve ülkenin menfaati için fedakarlıkta bulundular.

Parasını bankalara yatırıp, sırt üstü yatan, asalak bir hayat süren ve faiz geliri ile geçinen insanların sayısı hiçte az değildir. Korkunç bir servet bankalarda yatmaktadır. Mal ve mülk servet olduğu gibi para ve altında servettir. Bunların vergi dışı bırakılması ekonomiye zarar vermektedir.

Bankalara yatırılan paraları değerlendirmek için iki seçeneğimiz vardır. Ya faizler kalkacak, ya da bu paralardan vergi alınması için hükümet tarafından bir kanun veya kararname çıkarılması mutlaka gereklidir. Piyasaya gelmeyen servetten de mutlaka vergi alınmalı, vergisiz servet adaletsizliktir.

Hükümet bu yanlışa bir çare mutlaka bulmalıdır. Piyasanın istikrara kavuşması şarttır. Zaman zaman para ve altın orantısız bir şekilde iniş çıkış yaparken bu durumda istikrardan bahsetmek mümkün değildir Mevcut vergi sistemi yatırım yapmak isteyenleri adeta cezalandırmaktadır.

İslam'da da para ve altın verginin dışında değildir.