Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2442.50
BIST 100
9929.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 May 2020

Pandeminin sağlık dışı semptomları…

Küresel çaptaki salgın dünyayı kasıp kavururken ne yazık ki dünya çapında milyonlarca vaka ve yüzbinlerce ölüm meydana gelmiş bulunmaktadır. Bu salgın adeta bazı ülkelerin şah damarını keserken, bazı ülkeler daha dirayetle davranmış ve kendi kapasitesini de test ederken, belki de bu başarılı ülkeler yenidünya düzeninde bambaşka bir rol üstlenmiş olacaktır. Bu ülkelerin başında ise Türkiye gelmiştir, Türkiye’nin bu başarısı mutlaka tesadüf değildir, hiçbir başarının tesadüf olmadığı gibi.

Pandemiden önce nüfus bazlı oransal istatistiklere baktığınızda Türkiye dünyada hayır hasenat işlerinde zirvede (1. Konumda) bulunmaktadır, nüfus kıyasında bile Türkiye yardım kuruluşlarına ve dünya milletlerine gönderdiği yardımlarla, dünyada bazen iki, bazen üçüncü konumda olmuştur. Bu bize şunu göstermektedir: Türkiye sadece kendi vatandaşlarını koruyup kollayan bir ülke değil, Türkiye yer küremizdeki bütün canlılara kol kanat geren uygar bir medeniyettir.

***

Pandemi döneminde de dünyanın en güçlü devletleri, örneğin İngiltere, AB ülkeleri, ABD gibi devletler, Türkiye’den insani yardım çığlıklarını açık açık Türkiye’ye ileterek aslında yukarda bahsettiğimiz durumun ne kadar gerçekçi olduğunu göstermektedir. Egemen ülkelerle birlikte yüze yakın ülke Türkiye’den yardım talebinde bulundu ve Türkiye neredeyse tamamına bir veya birden fazla yardım göndererek kelimelerin ifade edemeyeceği bir insanlık dersini dünyaya öğretmiş, vermiştir. (Bunu görmemek ne kadar vahim, bunu göremeyen ne kadar acıklı bir haldedir.) Dünya, Türkiye’nin bu yüce yükselişini anlamalı ve eğer diğer ülkeler Türkiye’nin izinden gitmezse yer küremizin sorunları -bu salgında da olduğu gibi- bir dahakine dünyanın kaldıramayacağı boyutlarda olacaktır.

***

Amerika Birleşik Devletleri kendi eyaletlerindeki vatandaşlarını, AB, kendi üyelik ortağındaki devletleri ve milletleri en hafifinden adeta ÖLÜME terk ederek, BM ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kurumlar bile sorun çözme kapasiteleri olarak ADETA iflasın eşiğine gelerek, ne bu örgütlerin ne de bu devletlerin bir hükmü kalmadığını gösterir bize. Elbette ve inşallah bu salgın bitecektir, lakin birbirinden maske çalan bu modern yobazların ilkelliği, KENDİ vatandaşını, KENDİ yaşlısını KENDİ elleriyle öldüren bu medeniyet kılıklı zorbaların, yoğun bakımdaki vatandaşının fişini çeken uygar kılıklı sığ devletlerin aslında devletçik olduğunu artık hiçbir ülke görmezden gelemeyecek ve bunların foyasının ortaya çıkmasıyla yenidünya düzeni artık yeniden doğal ve daha adil seyrinde şekillenmelidir, şekillenecektir.

Yukarda sayılan durum eşliğinde Türkiye’nin kapasite ve potansiyelini kalem kalem sayacak durumda değiliz, evet dünya yeniden şekillenerek, dünyanın ‘‘5’’ ve ‘‘1’’den daha büyük olduğunu yeni oluşumlarda da göreceğiz. Dünyayı soyup soğana çeviren sömürü düzenin sonunun geldiğini yakın gelecekte ALENEN göreceğiz. Buna biz hazırız, dünya da bunu müşahede edecektir.

***

Kovid-19 ülkemize giriş yapmadan önce Türk Hava Kurumu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi sevgili dostum, pek kıymetli hocamız Sadık Karayel beyle de bu durumları analiz ederken Sadık beyin öngörüleri adeta birer birer gerçekleşirken buradan kendisine de teşekkürlerimi sunarım.

Evet artık hiçbir şey eskisi gibi olamayacaktır. Murad edilen ve engellenemeyecek olan geleceği görüyoruz. Bu salgın, hüzünle beraber yeni yeniliklerin işareti olmuştur. Rabbim hayırlara vesile etsin. Bütün insanlık; ancak topyekûn bir iyi niyet ve mücadeleyle sorunların üstesinden gelebilecektir ve zorbaların hükmü kalmayacaktır.