Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2326.08
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Pandemi döneminin yıldızı: Clubhouse

2020'de kurulan Clubhouse, insanların buluşması, konuşması ve fikirlerini paylaşması için muazzam bir ortam olarak gittikçe yaygınlaşmaya başladı.

Kısacası, Clubhouse, daha sonra büyük bir konferans görüşmesinde başkalarıyla sohbet edebileceğiniz "odalar" oluşturmanıza ve bunlara katılmanıza olanak tanımaktadır. Resim, video vehatta metin yoktur. Yalnızca ses temelli bir sosyal paylaşım ağıdır. Kullanıcılar, herhangi bir odayı halka açık bir toplantı salonuna dönüştürerek çağrıya istedikleri zaman katılabilir ve görüşmeden ayrılabilir.

Sosyal medyayı hızla kasıp kavuran bir uygulama olan Clubhouse davetiye aracılığıyla erişim sağlayabileceğiniz bir mecra. Bu da Clubhouse uygulamasını bir adım öne çıkarıyor ve elitist bir havaya büründürüyor. Uygulama şu an için yalnızca iOS kullanıcılarının hizmetine sunulmuştur. Ancak Clubhouse CEO'su Paul Davidson, uygulamanın sonunda Android kullanıcıları da dahil olmak üzere herkese açılacağını söyledi. Android kullanıcılarının da dâhil olmasıyla birlikte kullanıcı sayısının giderek artacağını söyleyebilmek mümkün. Uygulamanın kullanıcı sayısı tüm dünya genelinde 2 milyonu aşmış durumda…

Clubhouse, insanların uygulama topluluğu içindeki sohbetlere ev sahipliği yapmak, dinlemek ve bazı durumlarda katılabilmek için buluşabileceği bir yer oluşturmaktadır. Uygulamayı açtığınızda, bir oda listesinin yanı sıra her odada kimlerin olduğunu gösteren bir liste sunulmaktadır. Odaya dokunarak katılabilir veya kendi odanızı oluşturabilirsiniz.

Kullanıcılar, bir moderatör tarafından uygun görüldüğünde sohbete katılabilir, ancak sohbete bağlı olarak bu nadiren olabilir. Her zaman aynı anda gerçekleşen düzinelerce konuşma vardır ve kullanıcıların ilgi alanlarına göre konular ve konuşmacılar arasında geçiş yapmasına olanak tanır.

Kulüp odaları uzmanlar, aydınlar, ünlüler, risk sermayedarları, gazeteciler ve daha fazlası tarafından yönetilebilmektedir. Clubhouse, daha da genişlemeyi ve sonunda Facebook veya Twitter gibi diğer büyük sosyal medya siteleri arasında yerini almayı planlıyor. Ancak bunu yapmak için, platformu çevreleyen bazı tartışmalarla da yüzleşmeleri gerekecek.

Özellikle Avrupa’da artan popülaritesi ile Clubhouse, veri koruma açısından büyük eleştirilere maruz kalmıştır. Belirtildiği gibi Clubhouse sadece bir davet üzerine kullanılabilir. Arkadaş davet etme seçeneğini kullanmak için kullanıcıların adres defterlerini Clubhouse ile paylaşması gerekir. Bu şekilde verilerinin işlenmesine daha önce izin vermemiş ve uygulamayı kullanmayan kişilerden kişisel veriler toplayabilir. Veri koruma açısından bakıldığında, ilgili veri sahiplerinin onayı alınmadan ve ideal olarak belgelendirilmedikçe, Clubhouse uygulamasına bu verilere erişim izni verilmemesi tavsiye edilir. Şu anda bu veriler, söz konusu adres defterlerindeki veri sahiplerinin izni olmadan ABD sunucularına aktarılmaktadır. Ayrıca, ABD'de üçüncü şahısların toplanan iletişim ve hesap bilgilerinin hangi biçimde ve hangi amaçlarla işlediği açık değildir.

Clubouse'un Hizmet Koşulları uyarınca ve birçok durumda çeşitli ulusal yasalara göre, kullanıcıların ilgili tüm tarafların izni olmadan konuşmaları kaydetmesi veya başka bir şekilde saklaması yasaktır. Bununla birlikte, aynı Hizmet Şartları, "Hizmeti kullanarak, bir odada konuşurken sesinizin geçici olarak kaydedilmesini kabul etmiş olursunuz" cümlesini de içerir. Clubhouse'un gizlilik politikasına göre, bu kayıtlar Hizmet Şartları, Topluluk Kuralları ihlallerini cezalandırmak için kullanılır. Söz konusu oda herhangi bir ihlal bildirilmeden kapatıldığında verilerin silineceği söylenmektedir. Yine, veri işlemeye rıza genel kural olarak ele alınmalıdır. Bu rıza sözde bilgilendirilmiş rıza olmalıdır. Depolamanın kapsamı ve amacının açık olmadığı ve muğlak bir şekilde formüle edildiği göz önüne alındığında, bu konuda şüpheler ortaya çıkmaktadır.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan