Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2324.46
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Pandemi döneminde kredi kartı dolandırıcılığı!

Kredi kartı dolandırıcılığı, suçluların size tahsis edilmiş bir kredi kartı hesabını kullanarak alışveriş yaptığı veya nakit avans elde ettiği bir kimlik hırsızlığı türüdür. Bu, mevcut hesaplarınızdan biri aracılığıyla, fiziksel kredi kartınızın veya hesap numaralarınızın ve PIN'lerinizin çalınması veya bilginiz olmadan adınıza yeni kredi kartı hesaplarının açılmasıyla gerçekleşebilir. Girdikten sonra hırsızlar masrafları çıkarır ve faturayı size ve kredi kartı şirketinize yapıştırır.

Kredi kartı düzenleyicileri bu belanın son derece farkındadır ve yetkisiz kart kullanımını engellemek için sürekli olarak yeni yöntemler geliştirmektedir. Bununla birlikte, aynı zamanda, becerikli dolandırıcılar (uluslararası organize suç örgütleri dahil) yeni güvenlik önlemleri için geçici çözümler bulmaya devam ediyor.

Kart veren kuruluşlar, kart sahtekarlığıyla başa çıkma konusunda çok bilgili olduklarından, dolandırılmanın uzun vadede size cebinizden para kaybettirme olasılığı düşüktür, ancak gerekli soruşturmalar aylar sürebilir ve aşağıda daha ayrıntılı olarak tartışıldığı gibi, adreslenmemiş kredi kartı dolandırıcılık, kredi raporlarınıza ve puanlarınıza büyük zarar verebilir.

Kredi kartı sahtekarlığıyla uğraşmak size çok fazla zamana ve ağırlığa mal olabilir ve her yıl yüz milyonlarca dolarlık hırsızlık, tüm hesap sahipleri için kredi kartı kullanmanın toplam maliyetine (ücretler ve faiz oranlarında) eklenir.

Kredi kartı dolandırıcılığı, kimlik hırsızlığı olarak bilinen daha geniş bir suç kategorisinin bir biçimidir ve suçluların kişisel bilgilerinizi sizi taklit etmek ve mali durumunuzu ele geçirmek için kullanır. Kredi kartı bilgilerine ek olarak, kimlik hırsızları adınızı, doğum tarihinizi, adresinizi ve Sosyal Güvenlik numaranızı içeren kimlik bilgilerini banka hesaplarını devralmak, kendi adınıza kredi almak ve sahte vergi iadeleri, işsizlik yardımı ve sosyal güvenlik için başvurmak için kullanabilir.

Yaygın Kredi Kartı Dolandırıcılık Türlerine Dikkat Edin

Kredi kartı sahtekarları, kredi kartı numaralarını ve PIN'lerini bulmak için planlarında yeni teknolojileri kullanmaya isteklidir ve bu, kredi kartlarının kendileri kadar eski denenmiş ve doğrulanmış yöntemlere katkıda bulunur.

Kredi kartı dolandırıcılık yöntemleri şunları içerir:

Kart hırsızlığı: Bir restoran masasından, bardan veya cüzdandan bir kart kapmak (veya sadece bir cüzdanın veya çantanın tamamını kapmak) birinin kredi kartına erişmenin klasik bir yoludur. Yeni verilen kartların posta kutularından kaydırılması, bu hilenin bir çeşididir. Kartınız kaybolursa veya hiç gelmeyen bir kart almanız gerektiği konusunda bilgilendirilirseniz, kartı veren kuruluşu derhal bilgilendirin.

Hesap devralma: Bu yaklaşımda, bir suçlu, kartınızı veren kuruluşla iletişim kurar ve kişisel bilgilerinizi, erişim PIN'lerini, şifreleri, posta adresini ve benzerlerini değiştirmek için kullanır, böylece hesabınızı kontrol eder ve siz artık giremezsiniz. Kartınızı ne sıklıkta kullandığınıza bağlı olarak, bunun fark edilmesi biraz zaman alabilir ve kartı veren kuruluşla anlaşılması daha da uzun sürebilir. Bazı kredi kartı şirketleri, bu tür hırsızlığı önlemek için başka hiçbir yerde belgelenmeyen sözlü bir şifre oluşturulmasına izin verir.

Klonlanmış kartlar: Benzin pompalarındaki ve perakende satış terminallerindeki kart okuyuculara takılan "skimmer" adı verilen cihazlar, hırsızların kartınızı kaydırdığınızda kart numaranızı almasına ve ardından yasadışı kullanımları için bir kopya oluşturmasına izin verebilir.

Kartsız hırsızlık: Bu, fiziksel bir kart bulundurmayı gerektirmeyen bir kredi kartı hesabının hileli olarak kullanılması anlamına gelir. Genellikle çevrimiçi alışveriş yapmak için kullanılan bir yöntemdir, yalnızca hırsızın adınızı, hesap numaranızı ve kartın güvenlik kodunu bilmesini gerektirir. Son yıllarda, büyük kart numarası veritabanları bulunduran perakendecilerdeki ve diğer şirketlerdeki veri ihlalleri ve kart kullanıcı verileri listelerinde yasa dışı web siteleri trafiği nedeniyle milyonlarca kullanıcının bilgisi ifşa edildi.

İster çevrimiçi ister basılı kopya olarak edinmiş olun, kart ekstrelerinizi aylık olarak gözden geçirin, beklenmedik satın alımlar veya nakit avanslar için dikkatlice bakın. Tanımadığınız herhangi bir satın alma işlemi görürseniz, ödemelere itiraz etmek için hemen kartı veren kuruluşla iletişime geçin.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan