Özel Markalı Ürünler Sektörü 8 Ayda Yüzde 25 Büyüdü
Perakende sektörü Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği’nin (PLAT), bu yıl 4.’sünü düzenlediği Private Label Zirvesi’nde buluştu. Üretici ve tedarikçi firmaların yanı sıra ulusal ve yerel market zincirlerinin üst düzey isimlerini aynı platformda bir araya getiren zirveye 900’e yakın kişi katıldı.
PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada özel markalı ürünler sektörünün giderek zorlaşan bir ekonomik yapı ve rekabet ortamında sanayicilerinin özverili çalışmaları ile büyümesini sürdürdüğünü söyledi. Bu büyümenin kalıcı ve sağlıklı olabilmesi için bir uzlaşma zeminine ihtiyaç olduğunun altını çizen Özer, “Rekabetin zorlaştığı ve üretim maliyetlerinin arttığı bir ekonomik yapıda sanayicilerimizin ayakta kalması ancak karşılıklı anlayış ve uzlaşma ile mümkün olabilecektir. Özel markalı ürünler yani Private Label son dönemde hızla büyüyor ancak sürdürülebilir ve kalıcı büyüme için üretici ve perakendeci arasında bir uzlaşma zemini oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.
Nielsen Perakende Hizmetleri Lideri Tamer Gülsaç, “2018 yılı FMCG Pazarı ve Private Label Trendleri” başlıklı sunumunda özel markalı ürünler sektöründeki son verileri paylaştı.
Tüketicilerin daha ekonomik bulduğu özel markalı ürünlere (Private Label) yönelik kalite algısındaki yükseliş sektördeki büyüme ivmesini yukarıya taşıyor. Nielsen verilerine göre 2018 yılının Ocak – Ağustos döneminde Türkiye Hızlı Tüketim Ürünleri Sektörü yüzde 17 büyürken Özel Markalı Ürünler (Private Label) sektöründe yüzde 25’lik büyüme gerçekleşti. Büyümede hızlı tüketim ürünleri sektörüne fark atan özel markalı ürünlerde en yüksek büyüme gösteren ürün kategorisi yüzde 33’lük pay ile ev temizlik ürünleri olurken ev temizlik ürünlerini yüzde 24 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 23 ile kişisel bakım ürünleri izledi.
Tüketicilerin yüzde 66’sı özel markalı ürünleri daha ekonomik bulduğu için tercih ederken yüzde 42’si aldığı ürünün kalitesinin ödediği paraya değdiğini düşünüyor. Özel markalı ürünler pazarındaki büyümede tüketicinin özel markalı ürünlere bakışında yaşanan değişim kadar mağaza sayılarındaki artışla birlikte daha ulaşılabilir olmaları da etkili bir faktör olarak dikkat çekti.
Türkiye’deki modern kanal mağaza sayısı son 10 yılda üç katına çıktı ve 10 bin 152 seviyesinden 30 bin 640’a yükseldi. 400 metrekarenin altındaki mağaza büyüklükleri ile BİM, A101 ve Şok gibi indirim marketlerinin sadece son 2 yılda mağaza sayılarını yüzde 34 artırmaları private label pazarının büyümesinde en büyük rolü oynadı.
Özel markalı ürünlerin toplam süpermarket pazarının cirosundaki payı Avrupa’da yüzde 18 ile yüzde 42 arasında değişirken ortalama yüzde 31,5 olarak ölçülüyor. Türkiye’de ise bu oran (alkol ve sigara hariç) yüzde 19,9’a ulaşmış durumda. Bu rakam aynı zamanda Avrupa’daki rakamlarla kıyaslandığında özel markalı ürünler sektörünün ülkemizdeki büyüme potansiyelinin yüksekliğine işaret ediyor.