Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
27 Kasım 2023

​'Otomotiv fenomenleri' de MASAK kıskacına girer mi?

‘Büyüyünce ne olmak istiyorsun?’ sorusuna verilen cevap haline dönüşmüştü ‘Fenomen’lik. PATLADI.

Milyonlarca izlenme, milyonlarca abone, şöhret, itibar vs. tüm bu kavramlar büyüleyici olsa da fenomenliğin meslek haline dönüşmesinin nedeni açık ve net: PARA.

Deyim yerinde ise ‘akla hayale gelmeyen’ miktarda bir paranın döndüğü ‘bacasız sanayiden’ bahsediyoruz.

Markaların ürünlerini tanıtmak için sıraya girdiği fenomenler, bir paylaşım yapmak için 50 binden, 100 binden kapı aralıyor.

Ürünün tanıtımının yapıldığı etkinliğe gelmek için 50 binden, 100 binden kapı aralıyor.

İzlenmelerden, ürün tanıtımlarından, sponsorluklardan derken, fenomenlerin aylık gelirleri bırakın binleri, milyonları aşmış durumda.

Ne demişler; güç = çekim merkezi.

Bu, iki artı iki eşittir dört eder kadar doğru ve tartışmaya kapalı bir durumdur.

Neticede yüksek izlenme ve takipçi sayısının yanına, astronomik bir gelir eklenince; köküne kadar gazlanmış araç gibi son sürat giden fenomenliğin FRENİ PATLADI.

Dilan Polat ve Engin Polat çiftiyle başlayan kara para aklama ve vergi kaçırma soruşturmasında, gediğin ardının aslında ne kadar büyük olduğu anlaşıldı.

Bunun üzerine Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), fenomenlerden başlattığı soruşturmada internet ya da sosyal medyadan ticaret yapan şahısların tamamını inceleme kararı aldı.

Gediğin ardındaki kara delik göründü ve ardı ardına ‘bazı fenomenlerin’ foyası ortaya çıkmaya başladı.

Bir otomotiv yazarı olarak aklıma da şu soru geldi: “Acaba ‘Otomotiv fenomenleri’ de MASAK kıskacına girer mi?”

Bakın burası önemli:

- Daha ortada sosyal mecralar yokken otomotiv gazeteciliğine başlayan, dergilerde ve gazetelerde belirli bir meslek ahlakıyla yetişen şimdinin youtuberları, fenomenleri bu ‘dolandırıcılığın’ içerisine girmez. -

Buna eyvallah.

Son zamanlarda otomotiv ile alakası olmayan fakat fenomen olan tiplerin de, ama ücretli ama değil otomotivle ilgili içerik ürettiğine ve hatta otomobil lansmanlarına bile çağrıldığına şahit oluyorum.

Peki, sosyal medyada yayınladığı içerikleriyle çok takipçiye ulaşmış, gazetecilikle uzaktan yakından alakası olmayan tiplerin bu dolandırıcılığın içerisinde yer almadığını net bir şekilde söyleyebilir misiniz?

Açıkçası ben SÖYLEYEMEM.

Otomotiv markalarının yöneticilerinin de böyle düşündüğüne inanıyorum.

Tıpkı MASAK gibi, otomotiv markaları da çalışacağı, çağıracağı fenomene dikkat edecektir. Unutmayın!

Referans noktası her zaman ‘gazeteciler’ olacaktır.

Sosyal medyada çok takipçiye ulaşmış diye ‘otomotiv sektörüyle’ alakası olmayan ama bir şekilde bu alana bulaşan ‘tipler’ değil.