Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
14 Aralık 2018

Operasyonların anası

Türkiye, uzun zamandan beri Fırat’ın doğusuna operasyon yapmaya hazırlanmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir kaç gün içinde Fırat’ın doğusuna operasyon yapılacağını kesin ifadelerle dünyaya açıklamıştır. Fırat’ın doğusuna operasyon yapılacağı açıklamasından sonra, bu konu gündemin birinci sırasına oturmuş durumdadır. Türkiye’nin yerel seçimlere odaklandığı bu günlerde gerçekleşecek olan Fırat’ın doğusuna yapılacak operasyon, çok kritik bir öneme sahip bulunmaktadır.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon yapacağını açıklaması, Amerika’ya ve Fransa’ya verilen güçlü bir mesaj anlamına gelmektedir. Kuzey Suriye’de Fransa ve Amerika’nın askeri varlıklarının hiçbir şekilde askeri operasyon yapmasına engel olmayacağını Türkiye, somut bir şekilde ortaya koymuştur. Türkiye, Amerika ve Fransa’nın Fırat’ın doğusundan çekilmesi gerektiğini ve kendisinin o bölgeye yerleşmesi gerektiğini sürekli olarak dünya kamuoyuna anlatmaya çalışmaktadır. Türkiye, Fırat’ın doğusuna, orayı kalıcı olarak kontrol etmek için operasyon yapmaktadır. Türkiye, Amerika’nın Fırat’ın doğusundaki varlığını kendi güvenliğine büyük bir tehdit olarak okumaktadır. Fırat’ın doğusuna yapılacak operasyonla Türkiye, bölgede PYD tarafından kurulan düzenin yıkılmasını ve Amerika güçlerinin bölgeden çıkartılmasını hedeflemektedir.

Amerika, Suriye ve Irak’ta DEAŞ’la mücadelenin devam ettiğini savunmakta ve bu bağlamda SDG’yi (Suriye Demokratik Güçleri) en yakın müttefik görmektedir. Türkiye, Amerika’nın DEAŞ’la mücadele söylemine hiçbir şekilde katılmamaktadır. Türkiye, DEAŞ’la mücadele diye bir şeyin olmadığını, bu örgütün etkisizleştirildiğini, mücadelenin asıl PYD-YPG güçleriyle yapılmasını sürekli olarak dile getirmektedir. Türkiye, Fırat’ın doğusuna yapacağı operasyonun Amerika birliklerine karşı değil, PYD-YPG unsurlarına yönelik olduğunu söylemektedir. Amerika ve Türkiye’nin politikalarının çatıştığı yer, Kuzey Suriye’dir.

Türkiye çıkacak krizi umursamıyor

Fırat Kalkanı ve Afrin operasyonlarıyla Suriye içinde önemli bir bölgeyi yöneten Türkiye için asıl hedef, Fırat’ın doğusunu kontrol altına almaktır. Türkiye, Fırat’ın doğusuna sahip olacağını operasyon kararıyla dünyaya ilan etmiştir. Fırat’ın doğusuna operasyon yapmaya karar veren Türkiye, burayı hiçbir zaman unutmadığını, burayı elde etmek için her türlü uluslararası riski göze aldığını göstermiştir. Fırat’ın doğusuna yapılacak bir operasyon, Türkiye ve Amerika arasında çok derin bir krizin çıkmasına neden olacaktır. Türkiye’nin, Amerika ile çıkması olası bir krizi çok da umursamadığı söylenebilir. Türkiye, Amerika ile kriz yaşamakta çok tecrübe kazandığını ve Amerika’yı idare etme konusunda ustalıklı manevralarda bulunma yeteneğine sahip olduğu kanaatindedir. Türkiye, Fırat’ın doğusu için Amerika’dan onay almaya hiç ihtiyaç duymamaktadır. Amerika’ya rağmen operasyon yapacağını ilan eden Türkiye, Fırat’ın doğusunda Amerika güçleri ile askeri bir çatışmaya girmeyi arzulamamaktadır.

Suriye ile İran destek verecek

Amerika, DEAŞ tehlikesinin yanında İran ve Rusya’nın Suriye’ye yerleşmiş olmasını stratejik bir tehdit olarak değerlendirmektedir. İran ve Rusya, Esad rejimiyle beraber Suriye’de kaldığı sürece Amerika Fırat’ın doğusunda var olmaya devam edecektir. Rusya ve İran, Amerika’ya rağmen Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda bir operasyon yapmasına destek vermektedirler. Esad rejimini ayakta tutan ve İran’la güçlü bir ittifak içinde olan Rusya, Amerika’yı Suriye’den çıkararak bu ülkedeki hegemonyası önünde hiçbir alternatif bırakmama konusunda çok kararlıdır. Fırat’ın doğusunda gözetleme kuleleri kuran ve buradaki birliklerini tahkim eden Amerika’nın sahadaki uygulamalarından rahatsız olan Ankara, Kuzey Suriye bölgesinde artık kendisinin fiilen bulunması gerektiğini Washington’a bildirmiştir. Türkiye, Amerika’nın Fırat’ın doğusunda tek taraflı hareketlere girişmeme şeklindeki baskısına operasyonla ve kararlılıkla cevaplama şeklinde yeni bir karşılık vermektedir.

Türkiye, Kobani ve Cezire’de kurulan kantonal sistemi yıkmak, buraları kendi kontrolüne almak, Fırat’ın doğusundaki Amerikan varlığını zayıflatmak ve etkisizleştirmek için operasyon yapma planını uygulamaya sokmuştur. Fırat’ın doğusuna operasyon yapma kararını, Kuzey Suriye’de hiçbir oluşuma izin vermeme şeklindeki Ankara’nın politikasının kaçınılmaz sonucu olarak değerlendirebiliriz.