Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2324.14
BIST 100
9091.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Ağustos 2022

Önce düzgünlük

Fıtrata yakın kaldıkça arızalanmaz kilit

Ve rahat döner anahtar

Takılı kalsın üzerinde

Düşürme, paslandırma

Düzgünlük fıtrattandır. Kalbimizin toprağını çorak bırakmamak, sürmek, doğuştan gelen düzgünlüğü daim kılmaktır. Fıtrat ekseninde kalmak için çabadır bu.

İntizam üzeredir insan, dünya, kâinat. Bu minvalde oldukça; insanın iç huzuru, yaşam kalitesi ve üretimi artar.

İçten dışa kat kat düzgünlük, estetik insanın kendisine ve çevresine vereceği en büyük katkıdır.

Aynaya baktığımızda şeffaflığımızdır, yüreğin yansımasını yüzümüzde görmektir esas olan. Bu hal, topluma sirayet edecek yönüyle de anlam bulur.

İnsan, temiz ve düzgün oldukça tüm bedenine yansıyan bir işlevsellik kazanıyor. Kalp zeminin düzgünlüğüdür, güzel başlangıçlara da zemin olan.

Kalp; Rabbin kelamı ile kalaylanırsa, iyiliğin, samimiyetin, üretkenliğin ülkesi olacaktır. Yaşam kalbe bağlıdır. Devamlılığı, damarlardan akışkan bir kanın pompalanması ile ilgilidir. Bu döngünün korunağı, sağlığını korumaktan geçer. Beslenme ve aktivite sorumluluğu içerir. Bu sayede kan vücutta rahat dolaşır. Bu da zeminin düzgünlüğünü sağlamak demektir fiziki olarak.

Manevi olarak düzgün tutmak ise; fıtrat kelamının, canlının doğumundan ölümüne kadar hayatına hükmeden olmasıdır.

Bir kırlangıç yuvasının o muhteşem mimarisini bilirsiniz. Onlar ilahi kelamı ömürlerine an be an yayarlar. Yavruları dünyaya gelir. Sen ben demeden yuvaya defalarca giderler, gelirler çabalarlar.

Düzgünlük; öncelikle kendilerine tahsis edilen fıtrat ölçüsündedir, yuva kurma oradaki intizamdır sırayla.

Tabiattaki her şey bu düzenden bir parçadır. Büyük resme bakmak, parçalardaki orijinalliği ayrıntıyı bize farkettirir. Bu bakış ile yol alan insan düzgünlüğü simetride aramayıp iç huzura yansıyan parçaları yan yana koyabilme detayında bulur.

Stres ve sıkıntıdan uzak kalp için bu düzgünlüğe ihtiyaç vardır. Bu çerçevede özgür ve özgün yaşar.

Günlük yaşama indirgeyecek olursak da bu böyledir. Düzenli olan bir mutfakta yemek yapmak da yemek yemek de daha keyiflidir. Sıralı bir bahçede ekin toplamak da. Düzenli bir dolaptan kıyafet seçmek, düzenli bir defterden notlar almak gibi.

Yaşadığımız evde, çalıştığımız ortamda fiziki bir düzenleme de ruh dünyamıza yansıyan bir iyileşme sağlar.

Çocukluğumda; babaannemin, annemin kahvaltıdan sonra tüm odaları havalandırıp örtüleri silkeleyip, sermesi eve bir düzen katmaları, ardından herkesin kendi özel işine yönelmesi çok hoşuma giderdi. Zemininin düzgünlüğü insan ruhunda çiçekler açtırıyor.

Tohum atmak isteyen çiftçinin tarla zeminine düzeltmesi gibi. Otundan taşından ayrışan toprak düzenlendikçe verime hazır hale geliyor.

Düzenli bir hayat iç dünyanın huzurunu tetikler.‘’düzgün bir insan’’ tabirini de sıkça kullanırız. Adap bilen, huyu kişiliği yerli yerinde olana.

Maneviyatla başlayarak, yaşamın her noktasında düzgün ve düzenli olma çabasında bir varoluştur ömür.

Eğilen bükülen, bozulan yerleri onarmaktır kâh. Bozulmaması için emek vermektir bazen. Kâh fiziki olarak çabadır.

Bir eylemdir, bir duruştur.

Bir nidadır, bir yorulmadır…

Gün olur bütünlüktür, gün gelir bölüştürmedir.

Kaburga kemiğini düzeltmemektir

Tatlı su ile tuzlu suyu karıştırmamadır kâh.

Fıtratın toprağını çamurlaştırmamadır

Düzgün kalma çabasının, düzeltme becerisiyle istikamet bulması; kalbi yakınlıkları hak, hakikat merkezli tutmaktan geçer.

Temizliği imandan cüz sayan dinimiz, temiz ve düzgün tutulacak kalbin yükünü tüm bedene parça parça sirayet ettirir vesselam.

Sen zemini sağlam tut. KALBİNİ

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan