Ölüm ve Ödül
Yeni senemiz 2016 hayırlı uğurlu olsun. Hayat devam ediyor. Yine iyi insanlar faaliyetlerini, şer kişi, grup ve devletler kötülüklerini sürdürüyor. Rusya Suriye'deki masum halkı katletmeye, İsrail Filistin'deki çocuklarını öldürmeye, hain örgüt ise Güneydoğu'da emniyet güçlerimizi şehit etmeye devam ediyor. Ama dünyanın kuruluşundan beri bu böyle. İyi insanlar gibi kötü kişiler de var ve onlar melanetlerine devam edecekler. Bir de tabiu00ee ölümler vardır. Senenin ilk günü gazeteci yazar ağabeyimiz Hasan Karakaya'yı ebedu00ee aleme yolcu ettik. Fatih Camii avlusu ağzına kadar cemaat doluydu. Tekbirler, tehliller ve dualar ardı ardaydı. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın vefası çok değerliydi. Merhumla 1985-86 yıllarında Türkiye gazetesinde birlikte çalışmıştık. Hep kararlı, azimli, inançlı ve cesurdu. Bu çizgisinden hiç sapmadı. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Ailesine, Yeni Akit gazetesi mensuplarına, okuyucularına ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum.
Güzel haberler de çok. Kültür sanat ödülleri mesela. Star Gazetesi'nin Necip Fazıl Ödülleri, ESKADER Ödülleri ve Türkiye Yazarlar Birliği Ödülleri peşpeşe geldi. Ümit aşılayan insanı huzurlu kılan haberlerdi bunlar. Her üç itibarlı ödül kurumu, takdir görüyor. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) üyelerinin yıl boyunca titiz bir şekilde yaptığı araştırmalar sonucunda ödüller belirlendi ve açıklandı. Gerekçelerini özetle anlatmak isterim:
Araştırma: Mehmet Samsakçı, Ölüme Açılan Estetik Kapı isimli eseriyle mezartaşları edebiyatıyla ilgili ilmu00ee bir çalışmayı ortaya koyuyor.
Biyografi: Bilge Lider Aliya İzzetbegoviç u2013 Hüseyin Yorulmaz, Aliya
İzzetbegoviç'in hayatını kaleme alarak, şanlı bir mücadeleyi anlatıyor.
Çocuk: Demirhan Kadıoğlu, ressam, yazar ve karikatürist olarak çocuk odaklı çalışmalarıyla öne çıktı. Bugün de Can Kardeş çocuk dergisini yönetiyor.
Deneme: Usta yazar Berat Demirci Sür Atını Kafdağı'na adlı kitabında yine lirik ve bizim dünyamıza ait mükemmel denemelere imza atıyor.
Dergi: Kapak konusu, muhtevası, ilave kitaplarıyla her ay okuyucularının merak ve heyecanla beklediği Derin Tarih dergisi beğeniyle okunuyor.
Dil: Yusuf Gedikli, Dillerin Şifresi kitabında bilinenlerin dışında yeni fikirler ortaya koyuyor ve yepyeni ufukları ilim ve kültür dünyasına sunuyor.
Düşünce: Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, 2015 yılında dört kıymetli düşünce kitabı yayımlayarak emeklerini ve çabalarını gösterdi.
Halk Edebiyatı: Mustafa Ceylan, Türk Dünyası Efsaneleri kitabı ile yorucu ve ağır bir işin üstesinden geldi ve efsanelerimizi bir araya getirdi.
Hatıra: Akademik ilgisini daha ziyade din sosyolojisi alanında yoğunlaştıran Necdet Subaşı Yaz Dediler u00c2nı kitabında hatıralarını bir araya getirmiştir.
Hikaye: Naime Erkovan, , Ay ve Güneş Kumpanyası'ndaki hikayeleriyle insanlarımızın ruh hallerini anlatıyor. Başarılı bir dil, akıcı bir üslupla.
İnceleme: Gürol Pehlivan, Dede Korkut Kitabı'nda Yapı, İdeoloji ve Yaratım
kitabıyla, Dede Korkut Kitabı'nın mevcut iki nüshasının tahlil ediyor.
Klasik Sanatlar: Dr. İnci Ayan Birol, Kubbealtı'nda uzun yıllar tezhip dersleri verdi, mükemmel bir hoca olarak sanatımıza hizmet etti, talebe yetiştirdi.
Kitap Yayıncılığı: Ali Kemal Temizer yönetiminde istikrarlı bir şekilde yayın hayatını koruyan Beyan Yayınları, Babıali'nin gözde isimlerinden biri.
Kurum: Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, son bir yıl içinde birbirinden değerli kültür sanat faaliyetlerine imza atarak büyük takdir topladı.
Kültür Mirası: Nurettin Topçu ile birlikte anılan Hareket dergisinin yayımlanmış ciltlerinin tıpkıbasımı, Dergah Yayınları tarafından gerçekleştirdi.
Kültür Projesi: "Beş Şehirli" u2013 Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projesinde
Mahir İz, Ekrem Hakkı Ayverdi, Süheyl Ünver, Ali Fuad Başgil ve Fethi Gemuhluoğlu seçildi. Haklarında toplantılar yapıldı, kitaplar yayımlandı.
Müzik: Yalçın Çetinkaya, müzik düşünceleri ve felsefesi ile sıkı uğraşan bir akademisyen. Yeni Şafak gazetesindeki müzik yazıları dikkatle okunuyor
Okumaya Teşvik: Beyoğlu dokuz yıldan beri "Sahaf Festivali"ni düzenleyerek bu mesleği yeniden canlandırdı ve toplumu eski kitap okumaya teşvik etti.
Roman: Butimar u2013 Genç yazar Kaan Murat Yanık romanında, sıradışı bir psikiyatrı anlatıyor. İlginç bir konu, sürükleyici bir anlatım ve temiz bir dil.
Röportaj: Bittiği Yerde Başlar u2013 Yağmur Tunalı'nın yirminci yüzyılda yaşamış bir çok şahsiyetle yaptığı son derece değerli röportajların toplamı.
Sanat Yazıları: Gülcan Tezcan, Star gazetesindeki sanat yazıları ile önemli eleştiriler yaptı ve muhafazakarların sanatla imtihanını ele aldı.
Sinema: Kafes filminde 1980 öncesi Türkiye'sinin karanlık ortamı anlatılıyor. Toplumdaki olaylar verilirken milliyetçi eleştirel bakış da dikkat çekiyor.
Şehir Kitabı: Burhanettin Kapusuzoğlu, Dem Bu Demdir Bozoknağme kitabıyla Yozgat'a güzelleme yapıyor. Osmanlı Türkiyesi'nin bu güzel şehrini anlatıyor.
Şiir: Zepnep Arıkan, Orada Merhamet Varmış şiir kitabıyla insanlarımızın gönül dünyasına giriyor.
Tarih: Turgut Güler, Şehsüvar-ı Cihangu00eer -Fatihname- kitabıyla İstanbul'da yaşamanın Peygamber müjdeli lezzetini bize sunan Fatih'i anlatıyor.
TV (dizi film): İşlediği konular ve verdiği mesajlarla bugüne göndermelerde bulunulan, başarılı film "Diriliş Ertuğrul" ile TRT, çıtayı yukarıya çekti.
Tiyatro: Zihni Göktay, Türk tiyatrosunun usta, kıdemli ve oyunculuğuyla kendisini kabul ettirebilmiş gerçek bir sanatkarı. Geleneksel tiyatroyu yaşatıyor.
Üstün Hizmet Ödülleri: Metin Eriş u2013 Rasim Cinisli- Ertuğrul Düzdağ. Her biri ilim, sanat, kültür ve medeniyetimize hizmet etmiş üç gönül, dava, fikir adamı.
Özel Ödül: Emin Işık Hoca müktesebatını gençlere aktarıyor. Tasavvufun yeni nesillere doğru aktarılması için eser yazıyor, konferans veriyor, sohbet ediyor.