Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Okumanın yaşı yoktur!

Bir ülkenin başarısı kuşkusuz eğitime verdiği değerle ölçülür. Bugünün küçükleri, yarının büyükleridir. Türkiye'nin çıtasının yükselebilmesi ise şüphesiz ki eğitimle gerçekleşecektir. Çünkü dünya ile yarışabilmek için eğitim en temel ihtiyaçtır.

Eğitim demişken bildiğiniz üzere "Eğitim şart!" cümlesini çoğu zaman mizah amaçlı kullanırız. Ama gelin görün ki bu sözün altını doldurmak Türkiye'nin geleceği açısından oldukça önem arz etmektedir.

Türkiye'de uzaktan eğitim adına atılan adımlar ise yarınlarımız için umut vericidir. Örnek vermek gerekirse, İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) oldukça başarılı işlere imza atmaktadır. AUZEF'in geleneksel eğitimden en temel farkı, kampüse gelme şartı olmaksızın derslerin sanal ortamdan takip edilebilmesidir. Dersler etkileşimli bir şekilde işlenmekte, katılımcılar içerikleri tekrar tekrar izleyebilmektedir. Aynı zamanda bu durum eğitimde fırsat eşitliği de sunmaktadır. Coğrafi ve bölgesel engellerin kalkması, bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde erişebilme imkanı tanımaktadır.

Türkiye'de eğitim her dönem tartışılan bir konu olmuştur. Eğitim sistemine dair yapılan spekülasyonlar gerek geleneksel medyada, gerekse de yeni medyada sıkça yankı bulmuştur. Sistem sorunu zaman zaman ağır bir dille eleştirilmiştir.

Eleştirmek yapılacak en kolay işlerden biridir. Ama mühim olan eleştirilerin altını doldurmak; hatta eleştirmekten ziyade somut öneriler sunmaktır. Bütün bunlara ek olarak Türkiye'de eğitim adına güzel olayları da görmek ve dile getirmek gereklidir. İşte bu güzel olaylardan bir tanesi de Türkiye'de başlayan eğitim seferberliğidir.

Hakikaten imreniyorum belli bir yaştan sonra eğitim için, okumak için var gücüyle uğraşanlarau2026 Zor şartlara rağmen öğrencilik duygusunu tatmaya çalışanlarau2026 İşte tam da bu noktada Türkiye'de ender yaşanan ancak gelecekte alışacağımız bir olaya değinmek istiyorum. Yer; Samsun'un Çarşamba ilçesinde yer alan Çınarcık İlkokuluu2026 Kursiyerler için mezuniyet töreni düzenleniyoru2026

Diyebilirsiniz ki ne olmuş yani?

Her okulda mezuniyet töreni organize ediliyoru2026 Bu töreni farklı kılan ne?

60 yaşındaki Katibe Erenu2026 Toplam üç çocuk, beş torun sahibiu2026 Çalıştı, çabaladı, azmetti ve okuma yazmayı öğrendi. Mutluluğu yakaladı ve azmiyle büyük bir başarıya imza attı. "Helal olsun" demekten başka ne denilebilir ki bu önemli başarıyau2026

46 yaşındaki Dudu Dilmaçu2026 Onun başarısı da parmak ısırtacak cinstenu2026 Her şeye rağmen yılmadı ve o da kursa giderek, azmetti, başardı, engelleri aştıu2026

Okuyamadığından dolayı içinde ukde kalan dört çocuk, beş torun sahibi Emine Öztürk ise ne mutlu ki çocuklarının hepsini okutmuş. İşte örnek, işte vefakar, işte fedakar, elleri öpülesi halis Anadolu kadını!

Peki, şimdi soruyorum sizlereu2026 Bu soruyu sormaya hakkımın olduğunu düşünüyorumu2026

Bu üç örnek insan yıllar sonra okuma-yazmayı öğreniyor, cübbelerini giyiyor ve okumak istemeyen gençlere adeta bir ders veriyoru2026 Cübbelerini giydikleri an gözlerindeki mutluluk görülmeye değerdi doğrusuu2026 Zordur hem tarlada çalışmak, hem de okumaku2026 Bu zorluklara rağmen örnek bir davranış sergileyen Katibe Eren'i, Dudu Dilmaç'ı ve Emine Öztürk'ü yürekten tebrik etmek düşer bizeu2026

Hiçbir şey bizleri durdurmamalı!

Azmettiğimiz, hedeflediğimiz yolda ilerlemeliyiz! Neden mi? Çünkü ancak hedeflenen yolda başarıya ulaşılır. İtalyan ozan Dante'nin çok güzel bir sözü vardır. Bu sözü her defasında hatırlatmayı kendime görev biliyorum:

"Eğitim, ekmek ve sudan sonra, halkın en zorunlu ihtiyacıdır."

Eğitimin yaşı olmaz, okumanın yaşı hiç olmaz! Bu örneklerin sayısı aslında çok Türkiye'de! Gündeme getirmek lazım. İnsanlara o güveni aşılayabilmek lazımu2026

Akıl yaşta değil baştadır derleru2026

Dolayısıyla okumak isteyene engel değil, destek olmak gereklidir. Kişinin yaşı ne olursa olsun eğitim hakkı anayasamızca güvence altına alınmıştır. Bunun farkında olmamız bir vatandaş olarak görevimizdir.

Aaa! Unutmadan bir teşekkürü de Çınarlık İlkokulu Müdürü Gülşen Türker Tural hak ediyor. Kursiyerlerin mezuniyet coşkusunu yaşayabilmesi adına bu töreni düzenlemesi de gerçekten çok örnek bir davranıştır. Vatandaşları okumaya teşvik edebilmek için böyle güzel bir organizasyona imza atılması takdire şayandır. Kendi adıma oldukça mutlu olduğumu belirtmek isterim.

Umarız bu emekler gelecek adına karşılığını bulur ve daha fazla vatandaşımız devletimizin sunduğu bu eğitim seferberliğinden faydalanır. Tabii ki önce istemek gerekir. Çünkü istemek başarmanın yarısıdır! Kısacası okumanın yaşı yoktur. Yeter ki isteyelim!...

Benden bu haftalık bu kadaru2026 Hepinize hayırlı ramazanlar diliyorumu2026

Kalın sağlıcaklau2026