Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2490.44
BIST 100
9536.84
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Okullar tekrar cıvıl cıvıl

Dün üniversiteden dönerken hava da güzel olunca yürüyeyim istedim. Yol boyunca bir kaç ilkokula denk geldim. Okullardan gelen mutluluk dolu sesleri duyunca biraz durup çocukları izledim.

İkisinde teneffüs vakti idi herhalde, birinde ise tahminim beden eğitimi dersi idiler ve çocuklar dışarıda idi. Yarabbi o neşe ve hareketlilikti öyle. Özgürce oynuyor, koşuyor, eğlenceli vakit geçiriyorlardı. Sosyalleşmiş, arkadaşlığın tadını çıkarır olmuşlardı.

Hâlbuki son 1,5 yıldır hepsi eve kapanmış, hemen hepsi bilgisayar ve akıllı cep telefonu bağımlısı haline gelmişlerdi. Hareket etmeleri ve oyun oynamaları gereken yaşlarda dört duvar arasında hareketsiz ve sıkıcı bir şekilde hapis gibi idiler. Güya online ders yapıyor görünüyorlardı ama onlar için hiç de verimli olmadığı belliydi. Adeta eğitim açısından kayıp 2 yıl yaşadılar.

Şimdi açık havada arkadaşlarıyla oynuyor, yaşıtlarıyla derslere giriyor, içindeki bitmek bilmeyen enerjilerini özgürce harcıyorlar.

Daha önce de sözünü etmiştim:

Medyada çıkan habere göre; İrlanda’da yapılan araştırmada 232 bin vakadan sadece 262’sinin açık havada bulaştığının tespit edilmesi, kapalı ortamlardaki tehlikeyi bir defa daha gözler önüne sermişti.

Kapalı alanlar virüsün yayılımını artırıyordu. Ortamın havalandırılması ile tehlikenin önüne kısmen geçilebiliyordu. Ayrıca kış aylarında evde geçirilen süre arttıkça fiziki aktivitenin de azalması bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiliyordu.

Bu yüzden güneş ışığından yararlanmak çok önem taşıyordu. Güneşin aşırıya kaçmamak şartıyla sağlığımız üzerine pek çok faydaları vardır, bazılarını sıralayalım:

*Daha zinde ve enerjik olmamızı sağlıyor.

*Yararları saymakla bitmeyen D vitamininin sentezi güneş ışığı ile oluyor. *Bağışıklığımızı güçlendiriyor. Oto-immun hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.

*Depresyona, moral bozukluğuna iyi geliyor. Mutluluk veriyor.

*Tansiyonu düzenlemede etkili olduğu biliniyor.

*İltihabi durumlara, yaraların iyileşmesine fayda verdiği gibi mikrop öldürücü etkisi de var.

Evet, okulların eğitim ve öğretime açılması çok gerekliydi. Çocuklar esas hareketli olmakla, güneşten yararlanmakla daha güçlü olacak ve koronaya karşı korunacaktır.

Gerçekten okulların çocukların neşeli sesleri ile dolduğunu görünce mutlu oldum, onlar ve aileleri adına sevindim. Bu cesur kararı alan devletimizi tebrik ediyor, teşekkürlerimi sunuyorum.