Okullar tatil, EBA açık!
Korona virüsü nedeniyle öğrenciler, veliler tedirgin olmuştu ki imdadımıza EBA yetişti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kritik zamanlarda bir bilge ruhu ve tavrıyla ortaya çıkıyor ve herkesi, her kesimi rahatlatıyor. Büyük devlet olmak böyle bir şey, takdir ediyoruz.
EBA hakkında daha önce de yazmıştım ve “EBA Bize Yeter” başlığını kullanmıştım. Gerçekten de EBA içeriğiyle dolu dolu bir uygulama. EBA, bir okul gibi çalışıyor. 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda sürekli yenilenen dijital bir eğitim platformu. EBA’yı biraz daha ayrıntılı tanıyalım. Okul öncesinden 12. sınıfa kadar yaklaşık 18 milyon öğrencinin ve veliler ile 1 milyon öğretmenin tamamının kullanımına sunulan büyük bir eğitim ortamı. EBA hakkında küçük çaplı bir araştırma yaptım, MEB gerçekten dijital çağı yakalamış. Aldığım bilgiler beni ziyadesiyle mutlu etti, güvenim arttı.
Kullanıcılara 1.600’den fazla ders ve 37.000’in üzerinde zengin, güvenilir ve etkileşimli içerik sunuluyor. Okullardaki derslerin her biri EBA’da mevcut. Burada ders seviyesinde; ders kitapları, etkileşimli kitaplar, uygulamalar ve testler sunuluyor. Videolu veya etkileşimli anlatımlar, alıştırmalar, özetler, infografikler, proje dokümanları, öğretmenlere özel içerikler gibi çok farklı türde içerik de EBA’da var. Ayrıca 5.000’den fazla kitap 240.000’den fazla soru da mevcut. Kütüphane alanı bile var. Farklı kategorilerde çizgi filmler, kitaplar, oyunlar, belgeseller, röportajlar ve dergiler gibi binlerce içerik var bu kütüphanede.
EBA’nın kişiye özel yönü
EBA’nın özellikleri saymakla bitmez. Kişiye özel bir yönünü de öğreniyoruz. Örneğin, kullanıcıların yaklaşan sınav ve etkinlikleri, kişiye özel takvimleri var, öğrencilerin son çalıştığı konular, gördükleri ya da öğretmenleri tarafından gönderilen çalışmalar sisteme girdiklerinde hemen karşılarına çıkıyor. Dersler alanında konuyu tamamlama oranlarını da her konu için ayrı ayrı görüntüleyebiliyorlar. EBA Portfolyo alanı var. Öğrenciler kendini tanıtabiliyor, katıldıkları sosyal faaliyet belgelerini, sertifikalarını sunabiliyor, sosyal ve akademik birikimlerini sergileyebiliyorlar. Tam bir dijital bellek.
EBA, öğrencilerimizi yönlendiriyor. Öğretmen, öğrencilerine çalışma gönderdiğinde, öğrencinin performansı analiz ediliyor ve her bir öğrencinin eksikleri ayrı ayrı tespit ediliyor. Böylece dijital sistem, her öğrenciye özel olarak eksiklerini kapatabileceği içerikleri belirliyor ve öğretmenin onay vermesi durumunda da bunları öğrenciye öneriyor.
EBA’dan akademik destek
Öğrenciler istedikleri üniversite ve bölümleri EBA Akademik Destek sisteminde seçiyorlar ve sistemdeki testleri çözüyorlar. Bu süreçte öğrencilerin seviyeleri belirleniyor. Öğrenciler tarafından hedeflenen bölümün puanı, puan türü, konuyla ilişkili ÖSYM’nin istatistikî bilgileri öğrencilere gösteriliyor. Öğrenciler de hedeflerine yönelik önem vermeleri gereken konuları tespit etmiş oluyorlar. Öğrencinin eksiklerini kapatıp kapatamadığını sistem değerlendiriyor ve herhangi bir konuda öğrenci hedefine ulaşana kadar da bu değerlendirmeler devam ediyor.
EBA puan kazandırıyor
EBA’yı kullanma sıklığına göre hem öğrenciler hem de öğretmenler puan kazanıyor. İçerik yüklemek de önemli bir durum. Öğrenciler, EBA’ya düzenli giriş yapma, çalışmalarını tamamlama, soru çözme, içerik tüketme, portfolyolarına eklemeler yapma, gruplarında iletişimde bulunma gibi kullanımları ile puanlarını artırıyorlar.
EBA, sadece öğrenciler için değil, öğretmenler için de büyük bir kaynak. Öğretmenler, burada eğitim öğretim yılında ihtiyaç duyabilecekleri birçok dokümana, videoya erişebiliyor. Ayrıca uzaktan eğitim kurslarına katılabiliyorlar.
Veliler için EBA!
Veliler, EBA’ya e-Devlet şifreleriyle erişebiliyor. Çocuklarının sınav tarihlerini, çalışmalarını, derslerdeki performanslarını, EBA Portfolyolarını ve EBA kullanım oranlarını görebilirler.
EBA, büyük bir teknolojik sistem. Özel okul öğrencileri, Eğitim ve İlahiyat Fakülteleri, Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri, akademisyen ve öğrenciler, yurtdışı kullanıcıları ile Suriyeli çocuklar da EBA’ya giriş yapabiliyorlar.
İyi ki EBA var! Evimizde, cep telefonumuzda, internetin olduğu her yerde EBA var. Bakanlık 3 GB interneti de ücretsiz veriyor. Korona engel değil! Ziya Hoca ve mesai arkadaşı tüm öğretmenler, Merkez Teşkilatı çalışanları, YEĞİTEK Genel Müdürlüğü iş başında. 23 Mart’ta başlayacak uzaktan eğitime dair bilgilenmek için şu adresi ziyaret edelim: http://www.eba.gov.tr/yardim-sss/
MEB, yerinde ve zamanında hareket ederek 18 milyon çocuğumuzu ve ailelerini rahatlatmıştır. Ziya Hoca’ya ve ekibine, tüm eğitim çalışanlarına dua ediyor, güveniyor ve inanıyoruz. İyi ki EBA var!