Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Okula Başlama Yaşı Doğru Mu?

Geçen cumartesi Esenler Akparti Kadınlar Kolu'nun davetlisi olarak Esenler Belediyesi Konferans Salonunda 66-72 aylık çocukların okula alınmasının bedensel ve ruhsal açıdan doğru olup olmadığı konusunda konferans verdim.

Burada öncelikle 60-72 aylık çocukların psikomotor alanda, sosyal-duygusal gelişiminde, dil gelişiminde, bilişsel gelişimde ve özbakım becerilerinde hangi seviyeye geldiklerini anlattım. Söylediğim bu yaşın okula başlama seviyesi olarak uygun olduğuydu. Ancak hükümetimiz 60 ay değil de 66 ayı dolduran çocukların okula alınmasına karar vermişti. Gelişim özellikleri bu aylardaki çocuğun okula başlamasının uygun olduğunu gösteriyordu. Buna rağmen bu yaşın erken olduğuna dair belli bir kesimden itirazlar yükseldi. Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Ömer Dinçer'in söylediği gibi, "66. ayda çocuğu okula göndermemek ideolojik bir tavırdır" derken çok haklıydı.

Üstelik bakanlık çocukların zihinsel ve fiziki gelişimlerini tamamlayamadıklarının velileri tarafından ispatlanması halinde ilkokul birinci sınıf yerine okul öncesi eğitime alınacağını açıklamıştı. Velilerin bunun için Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneden rapor alması yeterli oluyordu.

Çocukların okula başlamasının gelişim açısından üç kriteri vardır: Fiziksel, kognitif (bilişsel) ve dil gelişimi. Beynini ortalama gelişim düzeyine ulaşmış olması gerektiği, çocuğun öğrendiğini anlaması, kendi düşünce tarzıyla birleştirmesi ve anladığını ifade edebilmesi ölçüdür. İşte 66-72. Aylarda bu kriterler mümkün olmaktadır.

Çocuklar Günümüzde Erken Gelişiyor

Şu da var: Günümüzde çocuklar eskiye göre daha erken olgunlaşmaktadır. Çünkü:

u00b7 Okul öncesi anaokulu eğitimi (2 ila 5 yaş arası) deneyimi olan çocukların okulda çok daha başarılı oldukları görülmektedir.

u00b7 Zaten 60-72 ayın yüzde 67'sine okul eğitim verilmekte idi. Bu yüzden okul, sınıf ve lavabo sıkıntısı olmazdı.

u00b7 Günümüzde çocukların beslenme alışkanlıkları, ilgi ve bakım şartları özenle büyütülmesi yönündedir. Bu da erken gelişimi sağlamaktadır.

u00b7 Televizyon, cep telefonu ve bilgisayar gibi cihazlar erken gelişime destek olmaktadır.

u00b7 Ulaşım ve iletişim araçları yine katkıda bulunmaktadır.

u00b7 Bir başka unsur ise anne u2013 babanın geçmişe göre daha yetişmiş olmalarıdır.

Dünyada Durum Ne?

u00b7 İngiltere'de 60. ayda okula başlanmaktadır.

u00b7 Almanya ve ABD'de 66. ay okula başlama yaşıdır.

u00b7 Avrupa Birliği Ülkelerinin 15'inde (yani çoğunluğunda 66. ayda okula başlanmış olmaktadır.)

Bu ve benzeri durumları anlattıktan sonra konferansa katılan dinleyicilerden çok sayıda soru ve katkı geldi. Görülen o ki halkımız 66-72 ayda okula başlamayı benimsemişti ve niçin başlanması gerektiğini de çok iyi biliyordu.