Okul öncesi eğitimden beşeri Sermayenin artışına
21. yüzyıl başlangıcından itibaren tüm dünyada bilgi, teknoloji, teknik ve yüksek işgücü etkisini göstermeye başlamıştır. Ülkelerin ekonomik ihtiyaçları ve gelişme seviyeleri, uygulanan eğitim politikalarının ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Gelişmişlik seviyesi yüksek ülkelerde insan gelişimi ve eğitimi için en önemli dönemin okul öncesi dönem olduğu yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur. Okul öncesi eğitimin toplumun gelişimine ve ilerlemesine sağladığı fayda ülkelerin okul öncesi eğitime verdikleri önemi de oldukça artırmıştır.
Ülkelerin gelişmişliğini belirleyen etkenler üzerinde sürekli araştırmalar yapılmaktadır. Yapılan tüm araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar önemli bir unsurun etkisini göstermektedir. Ülkelerin gelişimine olduğu kadar toplumun ilerlemesine de etki eden en önemli unsurun eğitim olduğu tespit edilmiştir. Eğitim politika ve yatırımlarının ülke çıkarlarına uyumuyla birlikte iyi eğitimli, mesleki bilgi ve becerisi yüksek bireyler ekonomik kalkınmaya da olumlu katkı yapacaklardır. Günümüzde gelişmiş ülkeler, insanların yetenek ve bilgi seviyelerine yaptıkları yatırımlarla onların işgücü verimliliklerini artırmışlardır. İşgücü verimliliğinin artmasıyla birlikte ülkenin ekonomik getirilerinde de artış sağlamışlardır.
Eğitimin ülke ve toplum gelişimine olumlu etkisi düşünüldüğünde en önemli eğitim döneminin okul öncesi dönem olduğu yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur. Okul öncesi dönemi, doğumdan temel eğitime kadar olan süreç olarak da tanımlayabiliriz. Öğrenme yaşam boyu devam etse de bu dönemde öğrenme, diğer dönemlere nazaran daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu dönem, çocuklarda fiziksel, duygusal, sosyal, zihinsel ve dil açısından gelişimin önemli ölçüde sağlandığı, kişilik özelliklerinin şekillendiği kritik bir dönemdir. Çocuklarda uzun vadede tüm gelişim alanlarına etkisi bakımından bu dönem çok büyük anlam ifade etmektedir. Bu dönemde alınan okul öncesi eğitim, eğitime ulaşabilmenin yanı sıra eğitim sürekliliğini de olumlu etkiler.
Güçlü bir okul öncesi eğitimle ülkeler ekonomik geleceklerinin yanında beşeri sermayelerinin de uzun vadede gelişimlerine yönelik güçlü bir adım atarlar. Okul öncesi eğitim, işgücüne etkisiyle birlikte uzun vadede ortaya çıkan fiziksel sermaye ve tasarruflara olumlu yansımalarıyla ülkelerde ekonomik büyüme üzerinde de pozitif etkiler yaratmaktadır. Ülkelerde işgücü verimliliği artışında tüm eğitim kademelerinin yanı sıra okul öncesi eğitim de çok önemlidir. Beşeri sermaye kalitesinin artırılmasında en düşük maliyetli eğitim politikalarından bir tanesini oluşturmaktadır. Bu okul öncesi eğitim politikalarının etkisi gelişmiş ülkelerin beşeri sermaye göstergelerinde net bir şekilde görülmektedir. Beşeri sermayenin niteliğinin artmasının yanında eğitimde fırsat eşitliği ve eğitime erişim sağlanması konusunda da okul öncesi eğitim oldukça önemlidir.
Türkiye’de son yirmi yılda okul öncesi eğitimde eğitim planlamalarından öğretimin düzenlenmesine kadar birçok alanda yeni yatırımlar ve uygulamalar yapılmıştır. Bu uygulamalar ve yatırımlarla birlikte Türkiye’de geçmişe nazaran okul öncesi eğitimde niceliğin yanında nitelik artışı da sağlanmıştır. Okul öncesi eğitimde yaşanan fırsat eşitsizliği ve eğitime erişim sorunu da birçok bölgede ortadan kaldırılmıştır.
2002-2003 eğitim öğretim yılından günümüze kadar okul öncesi eğitimde okul, öğretmen ve derslik sayılarına yapılan yüksek yatırımlarla birlikte Türkiye’de eğitim sorunlarının çözümünün yanında beşeri sermayenin de uzun vadede artışına yönelik yatırımlar yapıldığını görmekteyiz. Türkiye’de 2002 yılında 8873 okul, 13.356 öğretmen ve 283.305 öğrenci bulunan okul öncesi eğitimde yapılan yatırımlarla birlikte günümüzde bu istatistik yüksek seviyelere ulaşmıştır. Son açıklanan verilerde Türkiye genelinde okul öncesi eğitimde resmi 26.539 anaokulu ve anasınıfı, 61.213 derslik, 73.388 öğretmen ve 1.681.705 öğrenci bulunmaktadır. Türkiye’de okul öncesi eğitime yapılan yatırımların büyüklüğü okul öncesi eğitime verilen önemi de ortaya koymaktadır. Ayrıca Türkiye’de okul öncesi eğitime yapılan yatırımlarla birlikte eğitim sistemimizde eğitimde fırsat eşitliği ve eğitime erişim konularında yaşanan olumsuzluklarda ortadan kaldırılmıştır.
Türkiye Yüzyılında okul öncesi eğitime yapılan yatırımların ve kalite artışının artarak devam edeceği görülmektedir. Tüm okuyucularıma selam eder saygılar sunarım.