Dolar (USD)
35.24
Euro (EUR)
36.68
Gram Altın
2982.64
BIST 100
9949.01
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
24 Kasım 2024

​Öğretmen Akademileri

Geçtiğimiz hafta Öğretmen Akademileri dolayısıyla Millî Eğitim Bakan yardımcımız Dr. Ömer Faruk Yelkenci Beyi Urfa’da ağırlamıştık. Sayın bakanımız, kıymetli hocamız Ömer Faruk Yelkenci; Urfa’da ilk dersini verirken önemli hususlara da değinmişti. Onun, Urfa’daki bu programında ilk dersle birlikte öğretmen akademilerinin yapısı, amacı, mahiyeti hakkında açıklayıcı-doyurucu bilgilere de vakıf olmuştuk. Bakanımız; Urfa’daki Öğretmen Akademileri’nin diğer şehirlerdeki akademilere örneklik teşkil edeceğine inanıyorum, demişti. Kıymetli Hocamız, sayın bakanımız Ömer Faruk Yelkenci, Urfa’da Öğretmen Akademilerinin mahiyetini açıklarken altını kalın çizgilerle çizdiği hususlara öncelikle değinmek istiyorum. “Öğretmen Akademileri Gönüllülük Esasına Dayanıyor.”

Bu cümle, bu söz çok önemli... Gönüllülük esasına dayanan bir programın zengin bir örnek oluşturacağına inandığını belirten Bakan Yardımcımız, bu akademinin eğitim-öğretim alanında yaratacağı olumlu etkilerin farkında olmamızı istiyordu. Fakat sayın bakanımızı yoran, daha doğrusu sürekli anlatmakla insanları- kamuoyunu fazlaca meşgul ettiğini düşündüğü “Millî Eğitim Akademisi’nin öğretmen akademisiyle isim olarak karışıyor olmasıydı. Bir de Öğretmenlik Meslek Kanunu daha faaliyete girmedi, orada meslek dersleri daha okutulmadı. Aslında Millî Eğitim Akademisi, ÖSYM ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından detayları belirlenen bir sınavla öğretmen adaylarının hazırlanacağı bir süreç. Bir nevi eski KPSS sınavını kazanan öğretmenlere bakanlık hizmet içi eğitim verecek. ÖSYM ve bakanlık açıklamalarında iki oturumlu bir sınav yapılacak. Birinci oturum AGS: Akademik Giriş Sınavı, İkinci oturum ise ÖABT: Öğretmenlik Alan Bilgisi… Bu akademi, lisans mezunu olup öğretmen olmak isteyen öğretmen adaylarını ilgilendiriyor. İleriki günlerde ÖSYM ve bakanlık bu sınavlara dair detaylı bir açıklama yapacak.

Şimdi Öğretmen Akademileri…

Öğretmen akademileri gönüllülük esasına dayanıyor. Öğretmen Akademileri informal ve daha sivil bir yapıdır. Sayın bakanımızın konuşmasının satır aralarından: “Öğretmen Akademileri, öğretmenlere hizmet içi eğitim vermek amacıyla başlatılmış bir program değil. Zaten bakanlık Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü, hizmet içi eğitim programlarını düzenliyor. Öğretmen Akademileri, 2016’dan beri içinde bulunanlara fark ettirmeden, hissettirmeden ama büyük bir keyifle bu işi yapmaktadır. Şanlıurfa’da da çok zengin bir örneğini göreceğimize inanıyorum.”

Ömer Faruk Yelkenci bakanımız, öğretmen akademisi dersine başlarken romantik bir hayalim var, demişti. Keşke matematikçiler edebiyat akademisinde ders verseydi. Ya da şairler matematik akademisinde ders verebilseydi. Bu nedenle edebiyat akademilerinin genel amaçlarından birisi de müzik öğretmenlerinin, müzik akademisinden, edebiyat öğretmenlerinin ise edebiyat akademisinden ders alması öngörülmüyor. Hatta Yelkenci Hocamız, bu konuyu somutlaştıran bir örnek vermişti. Yahya Kemal’in Rindlerin Akşamı şiirinden örnek vermişti. “Dönülmez Akşamın Ufkundayız. Vakit çok geç;/Bu son fasıldır ey ömrüm nasıl geçersen geç!” Burada şairin uzay boşluğunda Kara deliklerden bahsettiğini söylemişti. Kara Deliklerden ilk olarak 1783’de John Michell tarafından söz edilmişti. Bu kavramı 1960’larda Newton yeniden yorumlamıştı. Demek ki Yahya Kemal bu konulara vakıf bir şairmiş. Sayın bakanımız fakirin de daha evvelde Yahya Kemal üzerinde çalışmalarımı bildiğinden bana da sorduydu. İsmimi zikretmesine müteşekkirim.

Şiirin devamında Yahya Kemal’in Kara Delikler’den bahsettiği daha aşikâr bir hal almıştır.

“Geniş kanatları boşlukta simsiyah açılan/Ve arkasında güneş doğmayan büyük kapıdan/Geçince başlayacak bitmeyen sükûnlu gece.”

Bakanımız, iyi edebiyatçıların; iyi fizik bilgisine, iyi matematik bilgisine de sahip olması gerektiğini de vurgulamıştı. Bir kitabınız, bir yazarınız, bir bestekârınız, bir şarkınız olsun demişti, kıymetli hocamız. Biz de bu şarkı burada bitmez diyerek sözümüzü tamamlayalım. Yazının devamını başka bir zamanda belki başka bir mecrada yazacağım.