Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2427.02
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Öğrencilerimizin YKS tercihi işine kim bakıyor?

Ciddi bir konunun tebessüm ettirilerek anlatılmasını ve pratik düşünmeyi sağlayan önemli unsurlardan biri fıkralardır. Fıkralar halkın ortak zekâsının ürünü olduğu için mirasçısı da halktır. Belli bir varisi olmadığı için fıkralar yeri geldiğinde herkes tarafından kullanılabilirler.

En son okuduğum fıkralardan biri şöyle:

Bir mahallede yangın çıkmış; evin biri yanmaya başlamış. Mahalleli de telaşla yangını söndürmeye çalışmış. Kimi evden çocukları ve eşyayı kurtarmış, kimi itfaiyeyi çağırmış, kimi de kovalarla evlerinden su taşıyıp alevlerin üstüne dökmüş. Komşulardan biri evi yanan komşusunun bahçede uyuduğunu fark edince yanına koşmuş ve evinin yandığını söylemiş. Komşusu hiç istifini bozmamış ve “Ben bahçe işlerine bakıyorum. Ev işlerine bizim hanım bakıyor, ona haber verin.” demiş.

Bilindiği üzere lise öğrencilerinin en büyük hayali iyi bir üniversiteyi kazanmaktır. Bunu kazanmanın yollarından birincisi Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) iyi bir puan almak, ikincisi tercihini doğru yapmaktır.

ÖSYM’nin belirlediği takvime göre bu yılki YKS sınav sonuçları, 18 Temmuz 2019 Perşembe günü açıklanıp elektronik ortamda erişime açılacaktır. Tercihler ise 23-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacaktır.

Yukarıdaki fıkrada, en azından “ev işlerine bakan” biri belliydi. Ne var ki lise son sınıfa kadar yarışa girmiş atlarcasına çalışan/çalıştırılan öğrencilerimizi hayatlarının en önemli kararlarını verecekleri YKS tercihlerinde çoğu kez yalnız bırakıyoruz. Bu konuda yalnız bıraktığımız öğrencilerimizin de pek çoğu maalesef yanlış tercihler yapıyor. Bu durum hem onların moral ve motivasyonlarının bozulmasına, hem mezun olduktan sonra kendilerinden beklenen üstün başarıyı gösterememelerine hem de ciddi insan kaynağı israfına neden oluyor.

Bu tür yanlış tercihlerin yapılmaması için üniversitelerin tanıtımları da önem arz ediyor. Türkiye’nin sosyal bilimler alanında kurulmuş ilk ve tek tematik üniversitesi olan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, 28. 06. 2019 tarihinde kahvaltılı bir tanıtım ve tanışma toplantısı düzenleyerek bir araştırma üniversitesi olmanın yanı sıra hayata yön veren üniversite olduğunu da gösterdi.

Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar ve Müdür Yardımcılarının yanı sıra Ankara’daki devlet okullarında ve özel eğitim kurumlarında görev yapan rehber öğretmenlerin katıldığı toplantıda ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca tarafından üniversitenin genel bir tanıtımı yapıldı ve katılımcıların sorularına cevaplar verildi.

Katılımcıların en çok merak ettiği üç konudan birincisi üniversitenin neden sadece sosyal bilimler alanında eğitim verdiği, ikincisi eğitim kadrosunun nasıl oluştuğu, üçüncüsü ise yabancı dil eğitimin ne seviyede verildiği konusuydu.

Birinci soruya verilen cevapta Türkiye’nin sağlık ve mühendislik alanında gelişmiş ülkelerle mukayese edildiğinde ciddi bir mesafe kat ettiği halde sosyal bilimler alanında hak ettiği seviyeye ulaşamadığı belirtilerek üniversitenin bu şekilde kurulma kararının isabetli bir karar olduğu vurgulandı.

İkinci sorunun cevabında, üniversitenin akademik kadrosuna katılmak için CV veren 6.500 civarındaki akademisyenin CV’lerinin dikkatle incelendiği ve bunlardan sadece 200 akademisyenin kadroya kabul edildiği, kadroya kabul edilenlerin tamamına yakının yurt dışı deneyimlerinin olduğu, alanlarında ulusal ve uluslararası başarılara imza attıkları belirtildi.

Üçüncü sorunun cevabında da bilimsel araştırmalarda hiçbir ülkenin bağımsız ve bağlantısız olamayacağının, günümüzde yapılan bilimsel çalışmaların neredeyse tamamı İngilizce yapıldığından bu dile ağırlık verildiğinin, ancak ikinci bir dil öğrenmenin zorunlu olduğunun, başta İngilizce olmak üzere halen 11 yabancı dilde eğitim verildiğinin ve yakın gelecekte bunun 30’a çıkarılacağının; bu konuda da iddialı bir üniversite olduğunun altı çizildi.

Konuya dönecek olursak, öğrencilerimizin doğru tercihler yapmaları, yüksek öğrenimlerine mutlu başlamaları ve başarılarıyla ülkemizin bilim, kültür, sanat, sosyal ve siyasal hayatına önemli katkılar sunmaları için ASBÜ tarafından başlatılan bu etkinliğin diğer devlet üniversitelerine de örnek olmasını dileriz.