Ödül teşekkürü
"İnsanlara teşekkür etmeyen, Rabbine de şükretmez." Bu ulu söz, aslında hepimize her zaman için önemli bir ikazdır. Demek ki iyilik eden, hayırda bulunan, toplumun ilmine, irfanına hizmet edenlere teşekkür borcumuz var. Ödüller de bir nevi teşekkürdür. Türkiye'de son yıllarda kültür sanat alanında artan bir ödül faaliyeti var. İlim, edebiyat, dil, folklor, müzik, sinema, tiyatro, klasik sanatlar alanında yaşayan bir çok değerli şahsiyete törenle ödül veriliyor. Lüzumlu, hatta ihmali vebal gerektiren bir hizmettir ödüllendirmeler. 2008 yılından bu yana Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) de kültür sanat alanında ödül veriyor. Her yılın sonunda açıklanan mükafatlar nisan ayında sahiplerini buluyor. 26 Nisan Cumartesi günü bu ödül şöleninin altıncısı yaşanacak. Vatan Caddesi'nde Emniyet Müdürlüğü'nün yanındaki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde saat 14.00'te başlayacak merasime okuyucularımı davet ediyorum. O gün inşallah 31 kişi ve kuruma ödülleri takdim edilecek. Fırat Kızıltuğ ud'uyla sevilen eserleri seslendirecek. Dört ayrı sergi gezilecek. Sonunda katılımcılara kitap ve dergilerden meydana gelen hediye paketi takdim edilecek. ESKADER 2013 Ödülleri'nde taltif edilecek kültür sanat insanlarını ve kurumlarını kısaca belirtmek istiyorum. İşte konuya göre alfabetik olarak o listeyi şereflendirenler:
Ansiklopedi - İhsan Işık (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi):İhsan Işık ömrünü ansiklopediciliğe adamış bir kültür adamı, bir araştırmacı yazardır. 1980'li yıllardan beri onlarca ansiklopediye emek vermiştir.
Araştırma - Prof. Dr. İsmail Erünsal (Osmanlılarda Sahaflar ve Sahaflık):İsmail Erünsal kıymetli bir ilim adamı. Bu eseri de büyük ilgi gördü. Sahasında en yetkin kitaplardan biri olarak kütüphane raflarında yerini aldı.
Biyografi- Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar (Abdülbaki Gölpınarlı):Abdülbaki Gölpınarlı, edebiyat dünyamızın nev-i şahsına münhasır isimlerindendir. Sayar bu eseriyle onu çeşitli yönleriyle ele alıyor, derinlikli tahliller yapıyor.
Çocuk Edebiyatı- Bestami Yazgan (Çocuk kitaplarıyla):Bestami Yazgan Hoca iyi bir eğitimci olduğu kadar mükemmel bir şair ve yazardır. Çocuk edebiyatına katkısı çok. Çocuklarımız için bugüne kadar onlarca esere imza attı.
Deneme - Nazım Payam (Ses ve Yaz):Elazığ'da yaşayan Nazım Payam gerek Bizim Külliye gibi güzel bir dergiyi hazırlamasıyla gerekse eserleriyle kültür sanat dünyamızın sevilen ve sayılan bir simasıdır.
Dergi - İtibar Dergisi:Şair ve yazar İbrahim Tenekeci'nin yönetiminde çıkan İtibar, ismiyle müsemma dergilerimizdendir. Yeni olmasına rağmen kısa zamanda bir okul dergisi oldu, genç şair ve yazarların yetişmesine zemin hazırladı.
Düşünce - Dr. Cezmi Bayram (Türk Milliyetçiliğinin Tarihi Seyri Yeni Hedefleri):İstanbul Türkocağı Başkanı Dr. Cezmi Bayram, ufuk açıcı fikirlerini toplumla paylaşan bir yazar. Yıllardır "Milliyetçilik ve Medeniyet Tasavvuru" üzerinde duruyor ve bu kavramları gündeme taşıyor.
Halk Edebiyatı - Prof. Dr. Saim Sakaoğlu (Türk Halk Edebiyatına katkıları dolayısıyla):Saim Hoca ömrünü halk edebiyatımıza, folklora adamış bir ilim adamı. Bu sahada çok değerli yetkin eserlere imza atmıştır.
Hatıra u2013 Kağıt Kokulu Yıllar (Hasan Başpehlivan):Hasan Başpehlivan, efsaneleşen kitap çarşısı Beyaz Saray'ın en kıdemli esnafıdır. Kağıt Kokulu Yıllar isimli yeni eserinde hatıralarını anlatıyor ve 1970'li yılların kitap dünyasında bizi gezdiriyor.
Hikaye - Recep Seyhan (Güneşin Doğduğu Yerde):Yazar, 1980'li yıllarda Mavera'da yazdı. Uzun bir aradan sonra edebiyat dünyasına geri döndü. Edebiyat dergilerinde güzel hikayeleri yayımlanıyor.
İnceleme - Prof. Dr. Bilge Ercilasun (Edebiyat Tarihi ve Tenkit):Ercilasun'un edebiyatımıza dair kıymetli inceleme kitapları Dergah'tan çıkıyor.
Karikatür - Osman Suroğlu (Karikatür Sanatına katkılarıyla):Suroğlu Adapazarı'nda yaşayan bir karikatürist. Bu sanata derinlik katan ve meraklıları düşünmeye sevkeden eserleri çok beğeniliyor.
Klasik Türk Sanatları - Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman (Rikkat Kunt Hoca Hanım) :Unutulmuş büyük bir değeri, bir hocayı günışığına çıkaran bu eseriyle Çiçek Hanım tezhip sanatına çok büyük bir hizmette bulunmuştur.
Kitap Yayıncılığı - Büyüyen Ay Yayınları (Yıl içindeki bütün kitaplarıyla):Yayınevi, ardarda neşrettiği kıymetli eserlerle kültür sanat dünyasında adından söz ettiriyor. Demek ki istenirse iyi yayıncılık yapılabiliyor.
Kurum- Yunus Emre Enstitüsü (Türk kültürüne katkılarıyla):Dünyada açtığı 30 civarındaki şubesiyle kültür ve medeniyetimizi yayan ciddi bir kuruluş.
Kültür Projesi - Edirne Valiliği "Akademi Rumeli" projesiyle:Edirne Valiliği, Türkiye'de kültür ve sanat faaliyetlerine en çok sahip çıkan kuruluş. Şehrimiz, Vali Hasan Duruer'in himayesinde unutulmaz faaliyetlere sahne oluyor.
Monografi - Muhsin İlyas Subaşı (Toprağın Dili - Bir u00c2şık Veysel Monografisi):Kayseri'de yaşayan Muhsin İlyas Hoca zaten bir çok seçkin eseriyle kendisini edebiyat dünyasına kabul ettirmiş müstesna bir sanat adamı.
Müzik - Gönül Paçacı (Türk Müziğine katkılarıyla):Gönül Hanım, bir idealist insan. Türk müziğine aşık bir sanatkar ve akademisyen. Hizmetleri çok büyük.
Okumaya Teşvik - Bitlis Valiliği "Doğu Okuyor" projesiyle:Bitlis'teki bu büyük projede "100 Yazar 100 Bin Kitap" kampanyası gerçekleşti. Öğrenciler, kitaplarla buluştu ve yazarlarıyla tanıştı.
Roman - Leyla Karaca (Göğsündeki Gökyüzü):Edebiyatımızın gerilemediğini aksine ilerlediğini görmek isteyenler bu romanı okumalı.
Seyahat - Rahşan Tekşen (Kırkbirkere İstanbul):Gezmek bir kültürdür, bilinçli seyahat ise çok faydalı. Rahşan Hanım, okurunu şehirde dolaştırırken medeniyetiyle de temas kurduruyor.
Sinema - "Üç Yol" filmi:Yönetmen Faysal Soysal'ın iyi filmi. Acılar kadar sevinçlerin de insana dair olduğu bir gerçek. Soysal, bize bir memleket hikayesi anlatıyor. Balkanlar'da başlayan ve Doğuya uzanan bir hikaye.
Şiir: Ayşe Sevim (İşlenmemiş Suç):Ayşe Sevim genç ve iyi şairlerimizden. Gelenekten kopmadan modernizme açılabilen bir zihin yapısına sahip.
Tarih - İsmail Bilgin (Kut'ül Amare u2013 Osmanlı'nın Son Zaferi):İsmail Bilgin, ilk Türk hemşiresi Safiye Hüseyin Elbi'yi gündeme taşıyan bir araştırmacı yazar. Yeni eserinde Osmanlı'nın son zaferini yazdı. Okunması gerek.
Tasavvuf kültürü - Mustafa Özdamar:Bugüne kadar Kırkkandil'den çıkan 60'ı aşkın eseriyle tasavvuf dünyamızı bize açan bir kalem ustası. Hizmeti büyük.
Temaşa Sanatı - Tacettin Diker (Karagöz Kukla Sanatlarına katkısı dolayısıyla):Bugün temaşa sanatlarımız arasında bulunan Karagöz şayet unutulup gitmediyse bunda kısa süre önce kaybettiğimiz Tacettin Diker gibi sanatkarların payı büyük.
Tiyatro - Amak- ı Hayal:Tiyatro Nefes ekibinin ustaca kotarılmış bir oyunu. Zor bir eseri sahneye başarıyla taşıyabilen ekip, daha bir çok projeyi gerçekleştirecek gibi görünüyor.
Üstün Hizmet Ödülleri:Mehmet Türker Acaroğlu, Dr. Cahit Öney, M. Necati Demirtaşu2026 Acaroğlu, arşivcilikte ve bibliyografyada, Öney mu00fbsiki ve şiirde öncü. Demirtaş ise Osmanlı hukuk birikimini günümüze taşıyor.
Özel Ödül:Feyzi Halıcı hem Mevlana'yı dünyaya tanıtmada büyük hizmetleri oldu, hem de yıllarca aşıklarımıza, ozanlarımıza sahip çıktı.