Obama ve IŞİD mücadele planı
ABD'nin IŞİD ile mücadele kararı almasının neden bu kadar geciktiğini yorumlamak bir yana belirlediği strateji de tartışmaya açık. Nitekim kendi ülkesindeki Cumhuriyetçiler arasında da önerinin faydalı olabileceği ancak IŞİD'i bitirmede yetersiz olacağı düşüncesi hakim.
Bu konuda ABD Temsilciler Meclis Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner'in ifadesi Cumhuriyetçilerin genel görüşlerini yansıtıyor. Boehner'e göre Obama, IŞİD militanlarının giderek artan tehdidini anlamakta geç kaldı. Ayrıca Obama, askeri eylem planını terör örgütünü yok etmek için topyekün çaba yerine izole bir terörle mücadele kampanyası olarak görüyor ve bu, kaygı verici bir durum!
Gerçekten de Obama'nın dört eylem planı olarak açıkladığı IŞİD'i bitirme projesi bir terör teşekkülünü yok etme amacından çok süreci uzatmaya, örgütü daha da dallandırıp budaklandırmaya yol açacak gibi görünüyor. Bu çıkarsamada bulunmak için öyle strateji uzmanı, Ortadoğu bilirkişisi olmaya bile gerek yok. Somut ve kesin çözümler sunacak seçenekler yerine -hava saldırısını hariç tutarsak- muğlak, tartışmalı önerilerle dolu maddeler bunlar!
Obama'nın halka seslenişinde ısrarla kara harekatına girişilmeyeceği bu müdahalenin Irak ve Afganistan'daki gibi olmayacağının vurgulanması tesadüf ya da öylesine geçiştirilecek bir durum değil. Amerikalılar için ölüm, psikolojik sorunlar ve bir yığın sıkıntı olarak izdüşüm bulan bu operasyonlara tepkiler devam ediyor.
ABD yönetiminin de bu sorunların farkında olması, askerini yeni bir bilinmeze sürüklemek istememesi ve en önemlisi yeni emperyalist politikalarının şekil değiştirmesi kendi askerini riske atmasını engelleyen sebeplerdenu2026
ABD Başkanının açıklamasında belki önemsiz gibi görünen ancak gerçekte emperyalizmini dünya liderliği adı altındaki kamufle etme çabaları aslında aşikardır. Halkını dünya liderliklerinin devam ettiğine inandırarak müdahale için gerekli kamuoyu desteğini almaya çalışmıştır.
Hoş, bizler ha bire Batının emperyalist politikasından bahsederken öte yandan Rusya emperyalizmini görmezden gelmekteyizdir! Sözgelimi; hemen yanı başımızdaki Ukrayna'yı gasp etme uğraşlarını sürdüren, Suriye yönetimini ağır silahlarla donatarak destekleyen vs vsu2026 Rusya'yı bu kategoriye niye almayız bilemem ya, her neyseu2026
ABD'nin, Vietnam hezimetinin son yıllarda Afganistan ve Irak müdahalesine evrilmiş olduğunu -en azından psikolojik olarak- görebilmek mümkün. Eskinin Vietnam gazisi baş kahramanlı Hollywood filmleri, dizileri şimdilerde yerini Afganistan'da savaşan Amerikalı askerlere bırakmış durumda.
Sinema aracılığıyla Vietnam yenilgisini meşrulaştırma/aklama yerine artık Afganistan'da savaşan kahraman askerler tipolojisi oluşturulmaya çalışılmaktadır. Dönemin gündemine, sosyolojik yapısına, siyasi atmosferine ve bir yığın sosyo-kültürel veriye sahip sinemadaki bu materyal değişimini salt basit bir konu/malzeme bulma çerçevesinde yaklaşamayız tabii kiu2026
Diğer tüm sebepler bir yana ABD vatandaşının başkaları için girdiklerine inanılan ve yenilgiyle süregiden örtük bir savaştan kahramanlar oluşturarak sakinleştirme/meşrulaştırma amacını da gözden kaçırmamak gerekir.
İşte ABD Başkanı konuşmasında dünya liderliklerine vurgu yapıp bu mücadelenin sadece kendilerini ilgilendirmediğini söylerken ABD'ye yönelik tehditlere boyun eğmeyecekleri mesajını da verir.
Obama: "Bu, sadece bizim savaşımız değil. Amerikan gücü kesin bir farklılık yaratabilir ama Iraklıların kendileri için yapmaları gereken bir şeyi biz onlar için yapamayız veya bölgelerinin güvenli kılınmasında Arap ortakların yerini alamayız," sözleriyle Ortadoğululara ve bölgenin ilgilendirdiği devletlere -ki buna Türkiye'yi de dahil edebiliriz- başta kara harekatı olmak üzere kesin ve koşulsuz ittifakı dayatmak istemektedir.
Öte yandan eğer başıboş bırakılırsa bu tehdidin bölge dışına hatta ABD'ye uzanabileceğini ve IŞİD'e katılan yabancı savaşçıların ülkelerine döndükten sonra ölümcül saldırılar düzenleyebileceklerini söylemeyi de ihmal etmez.
Obama ayrıca "Ülkemizi tehdit eden teröristleri nerede olurlarsa olsunlar ele geçireceğiz. Bu, hem Suriye hem de Irak'ta teröristlere karşı harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğim anlamına geliyor. Benim başkanlığımın ana ilkesi: Eğer Amerika'yı tehdit ediyorsanız sığınacak güvenli bir yer bulamayacaksınız!" diyerek vatandaşına verdiği mesajı sürdürür.
Obama'nın konuşmasındaki bu bölümde IŞİD ile mücadelenin başkaları için değil kendi ülke ve halkları için yapılacağı, ülke güvenliğini tehdit eden bir terör grubuna müdahale etmek zorunda oldukları ana fikri hakim. Bunu yanı sıra güçlü ve vatandaşının güvenliği karşısında acımasız, toleranssız bir başkan profili oluşturmaya çalıştığı da görülüyor.
Her ne kadar Obama'nın konuşması iç ve dıştakiler için 'bu mücadeleyi sizler için yapıyorum' şifreleri taşısa, mücadelenin IŞİD'in varlığını zayıflatsa da örgütü bitiremeyeceği çoğu kişinin ortak kanaati. Cumhuriyetçilerin tepkileri, Türkiye'nin kara harekatına sıcak bakmaması programı nasıl değiştirir şimdilik bilemeyiz belki ama John Kerry'nin Türkiye temaslarından nasıl bir sonuç çıkaracak bekleyip göreceğizu2026
Twitter.com/sabihadogann