Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2435.42
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Ocak 2023

Nükteden şakaya

Ülkemizin edebiyat bahçesinde bir gülü Muhammedi gibi yetişmiş etrafa hoş kokulular ve adeta nur saçan, kalbiyle ve kalemiyle büyük hizmetlere vesile olan değerli kardeşimiz Mehmet Nuri Yardım Beyefendi’nin son eseri olan Nükteden Şakaya kitabını zevkle okurken, benim gibi bir aciz de bu Ülkenin en ünlü yazar, şair ve fikir adamlarının yanına koymuş ve bu kitapta bana da yer vermiş olmasından dolayı, hayatımın en büyük bir mutluluklarından birini yaşamış oldum.

Bu kitap öyle sıradan kaleme alınan bir kitap değildir. Saydığım kadarıyla Ülkemizin en ünlü 214 kadar şair, yazar ve fikir adamlarının yazdıklarından ve konuşmalarından alıntı yapılmıştır. Bu çalışma dikkatli bir dalgıç gibi denizin dibinden adeta mücevherat kutularını çıkarmak gibidir.

Bu kadar zenginliği yakalayabilmek için adeta bir kütüphaneyi didik didik etmek birçok konferans dergi ve makalelerden bu incelikleri yakalayıp notlar çıkarmak ve o nükteleri, kendi yorumları ile bezeyerek önümüze koyması çok büyük bir emeğin ürünüdür. Nükteden Şakaya adındaki bu kitabı okuyanlar açıkça görecektir ki bu eser sıradan bir eser değil, adeta bir kütüphanenin harmanlaması gibidir.

Mehmet Nuri Yardım kardeşimizin bu eseri neşretmesi zamanlama açısından da çok manidardır. Fikirlerin hayli dağınık hale gelmiş olması, insanların okumaktan çok sosyal medyaya yönelmesi yetmezmiş gibi, siyasetin merhametsiz cenderesinde bulanık fikirlerle istikameti kaybetmiş ve hayatı zehirlenen ve bundan dolayı birbirilerini hayli inciterek ve ayrışmalara yol açan, asık suratlı yapan ve asabi yapmasından dolayı en ufak bir anlaşmazlığın nelere mal olduğunu haber bültenlerinde izlerken, bazı insanlarımızı biraz da olsa nüktelere ve şakalara yönelmesini sağlamak için bu kıymetli çalışma son derece anlamlıdır ve takdire şayandır.

Evet, biraz tebessüm ve güler yüz göstermek hayatı rahatlatır, büyük bir sevgi, merhamet, şefkat ve saygıya giden bir yol olur. Bu eser aynı zamanda günümüzün âlimlerine, aydınlarına ve halkımıza nurlu bir yol göstermektedir. Hayatı hüsrana çeviren bu gidişata artık dur demenin bir başka adı olsa gerek.

Her gün, saatlerce sosyal medyada dolaşan ve hayata hiç bir fayda sağlamayan ve bazı insanların aklını zehirleyerek sersem ve sarhoş hale getirmesi izahtan varestedir. Hissiyatın akla hâkim olması, büyük bir felaketin habercisidir. Kütüphaneden kopmuş bazı insanların yatak ile mutfak arasında dolaşması insanoğlunun dünyaya geliş gayesini unutturmuştur.

Kur’an-ı Kerim insanoğlunun nasıl üstün bir varlık olduğunu bizlere hatırlatırken, hayatın dolu dolu ve anlamlı hale gelmesi için asla boşluk bırakmamıştır. Onun için ilk emir namaz, oruç ve diğer ibadetler değil, okumayı ilk sıraya koyarak cehaletten kurtulmanın ve aynı zamanda aydın insan olmanın yolunu göstermiştir.

Okuyan toplumlar, okumayan toplumlara mutlaka üstün gelir. Evet, Nükteden Şakaya adlı eseri kaleme alan Mehmet Nuri Yardım Beyefendi’nin büyük bir emek vererek hazırladığı bu eser gönül dünyamıza bir bahçe gibi adeta güller serpmektedir. Acizane kitaplar hakkında yazmayı pek beceremem. Bizimkisi çoban armağanı gibi bir şeydir işte.

Tebrikler hocam Allah yar ve yardımcınız olsun.