Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Normalleşmeye doğru

Ülkemiz sıkıntılı günlerden geçti, geçiyor. Suriye’deki iç savaş, Türkiye’ye göçen milyonlarca mazlum kişi, pandeminin ağır baskısı, dıştan ve içten gelen FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere tehlike ve ihanetler, derken dolar ve avronun karşısında paramızın alım gücünün düşmesi ve benzeri birçok faktör insanlarımızı tedirginliğe ve karamsarlığa sürüklemiş durumda.

Ayakkabı sektöründe belirgin yeri olan bir iş adamı dostumuzla piyasaların halini konuştum. Söylediklerinden bazı satır başlarını aktarmak istiyorum:

*Yenilerde ayakkabı üzerine fuar olmuş, bayağı ilgi varmış. Makedonya, Cezayir, İran gibi pek çok ülkeden gelenlerle yoğun bir katılım olmuş. Bu da yüzleri güldürmüş, normalleşmeye giden yol olarak değerlendirilmiş.

*Yurt dışından gelen ham madde fiyatları artmış. Bir de döviz artınca maliyet girdileri yükselmiş.

*Malı getirmek ve göndermek için gerekli olan kargo ücretlerinde de aşırı zamlar olmuş. Bu da üretim fiyatlarını artırmış.

*Üretilen ürünün fiyatlarının zamlanması AK Parti’ye zarar veriyormuş.

*Ancak taşıma ücretlerinin artması Çin mallarının maliyetini yükselttiğinden Avrupa ülkeleri için cazibe olmaktan çıkmaya, dolayısıyla Türk mallarına rağbetin artmasına yol açmış. Bu kadar olumsuzluk yanında bu gelişme bizim için artı bir puan sayılırmış.

Bunları anlatan dostumuzun teklifi ise gerek üretimi gerekse ihracatı artırmak için KDV oranlarının düşürülmesi. ‘Böyle olursa Türkiye kazanacaktır’ diyor.

Dostumuz son olarak iki gerçeğin bilinmesini istedi. Önemle hatırlattığı iki gerçek şunlar:

*Eğitime önem verilmeli. Sadece üniversite eğitimi verilmekle kalınmamalı ara eleman yetiştirilmeli.

*Bir diğer ebedi hakikat ise rızık varsa geleceği, herkes rızkını yer.

İnşallah ülkemizin önü açılır, ilk on ekonomi arasına girmeyi başarmamız dua ve temennisiyle…