Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
17 Ağustos 2019

Norm güncelleme yönetmeliği değişmeli mi?

Her sene Ekim ayında eğitim kurumlarında norm kadrolar yeniden hesaplanır, güncellenir. 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında 15 Ekim ile 9 Kasım arasında norm kadro güncellemeleri yapılacağına dair takvim Bakanlıkça 17 Ağustosta yayınlanmıştı. Keza 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı için yayınlanan ilanda norm kadro güncellemeleri 16 Ekim ile 10 Kasım arasında yapılacağı duyurulmuştu. Okulların Eylül ayında açılması nedeni ile norm güncellemelerinin dönem içerisinde, Ekim ayında yapılıyor olması beraberinde bazı sıkıntıları getirmekte. Hem öğretmenler açısından hem okul idaresi açısından mağduriyetler oluşmakta.

ÖĞRETMENLER

Norm fazlası olmaları nedeni ile öğretmenlerin motivasyonları düşer, öğrencilerine yeterince faydalı olamazlar. Evli, çoluk çocuğu bulunan ya da belli bir hasta yakını olan öğretmenlerin tüm düzenleri altüst olur. Yeni bir düzen kurmaları gerekir. Bazı branşlar, bölümleri itibariyle aynı ilçe içerisinde açık norm yoktur, farklı bir ilçeye gitmek zorunda kalırlar. Ev tutmaları, çocuklarının eğitimini oraya taşımaları ya da hastalarının tedavilerini orada devam ettirmeleri gibi meşakkatli bir süreçle cebelleşeceklerdir. Bu sürecin eğitim dönemi içerisinde olması, öğretmenlerin kendilerini derslere motive etmelerini oldukça zorlaştırır. Öğrencilerine faydalı olmaları güçleşir. Demoralize olurlar. Norm fazlası olacak endişesi ile her gün uykusuz, gözü yaşlı bir şekilde okula giden öğretmenler tanıyorum. Norm güncellemelerinin Ekim ayı yerine Temmuz-Ağsutos aylarında yapılması öğretmenlerin kendilerine uzun vadede daha sağlıklı planlama yapmalarına yardımcı olur ve bu tür mağduriyetleri giderir.

OKUL İDARESİ

Yeni norm hesaplamasının/güncellemelerinin okul idaresi tarafından yapılması nedeni ile öğretmenler ile okul idaresi karşı karşıya gelmesi kaçınılmazdır. Karşı karşıya gelmelerinin nedeni ise seçmeli derslerdir. Seçmeli Sosyal Etkinlik, Seçmeli Bilgi Kuramı gibi birkaç seçmeli dersler ihtiyaç olması halinde branş aramaksızın okulun herhangi bir öğretmeni tarafından verilebilecek derslerin kim tarafından neden verildiği öğretmenler tarafından sorgulanmaya başlanır. İşte bu seçmeli dersler nedeni ile norma fazlası olan öğretmenler okul idarelerine sitemde bulunup “seçmeli dersleri benim branşımdan gösterseydiniz norm fazlası olmazdım” diyerek sitem edebiliyor hatta olayı polemiğe dönüştürebiliyor. Oysaki okul idareleri kuvvetle muhtemeldir ki planlamayı adil bir şekilde yapmaya çalışmıştır. Norm güncellemelerinin Ekim ayı yerine yaz döneminde yapılması öğretmenler ile okul idarelerini karşı karşıya getirmez. Okullarda tatsız polemikler oluşmaz.

ÖĞRENCİLER

Norm güncellemelerinin dönem içerisinde yapılıyor olması öğrenciler açısından da mağduriyet oluşturuyor. Bir öğretmenin anlatım yöntemine, sınıf iç disiplinine, öğretmenleri ile olan iletişime alışmış olan öğrenciler, değişen ve yeni gelen öğretmenin anlatım yöntemine, sınıf iç disiplinine, motivasyonuna vb psikolojik süreçlere adaptasyon sağlaması gerekir ki bu da özellikle ilkokul çağındaki öğrenciler için oldukça yorucu oluyor. Öğrencilerin derslerindeki başarılarına/ilgilerine de etki ediyor. Bazen dersleri daha çok sevmeleri bazen de derslerden tamamen soğumaları gibi olumlu/olumsuz durumlar meydana gelebiliyor. Bu nedenle en sağlıklısı öğrencilerinde psikolojilerinin etkilenmeyeceği bir dönem olan yaz tatilinde normların güncellenmesi daha isabetli olur.

Yaz döneminde norm güncellemelerinin yapılması için bir yasal düzenleme gerekir diyenler de var. Yönetmeliğe baktığımızda “…Ekim ayında yeniden belirlenir. Bakanlık ihtiyaç duyulan hallerde bu ay dışında da eğitim kurumlarının norm kadro sayılarını yeniden belirleyebilir” denilmekte. Yani Ekim ayı dışında Bakanlıkça uygun görülecek farklı bir dönemde de yapılabilir. Okulların açık olduğu dönemlerde iş yükleri fazlasıyla bulunan idareciler çoğu zaman yanlış norm hesaplayabiliyor. Yaz döneminde pek iş yükleri bulunmayan okul idareleri norm hesaplamayı da daha sağlıklı yapabilir.

İl içi/dışı yer değişiklikleri, özür grubu yer değişiklikleri, ilk defa ve yeniden atamalar başta olmak üzere birçok yer değişiklikleri/atamalar yaz döneminde Temmuz ve Ağustos ayında yapılırken norm güncellemelerinin Ekim ayında, dönem içerisinde yapılması eğitim süreci için ciddi bir sıkıntı. Bakanlığın yeni bir planlama yapması yönünde eğitim toplumumuzun bir ihtiyacı söz konusu olup bu ihtiyacın doğru planlama ile giderileceğine içtenlikle inanıyor, emekleri için Bakanlık yetkililerine şimdiden teşekkür ediyoruz.