Nimetlere şükretmek
Üsküdar’da denizi gören bir kafede bir kaç dostumla oturup huzur içinde çay içiyoruz. Karşımızda olağanüstü güzelliğiyle Boğaziçi, masmavi ve çarşaf gibi serilmiş. Gemiler nazlanarak gidiyor, insanlar acele acele koşturuyor. Hava güzel, çaylar lezzetli, ortam hoş.
Arkadaşlardan biri dedi ki:
“Çok şükür Rabbime. Ne kadar şükretsek az gelir. En başta imanlıyız, Müslüman olma nimeti ile şeref kazanmışız. Sonra sağlıklıyız, önemli bir rahatsızlığımız yok. Aç değil açıkta değiliz. Ağız tadıyla çayımızı yudumluyoruz. Dostlarımız, sevenlerimiz var. Şimdi Suriye’de veya başka sıkıntılı durumlarda olabilirdik.”
Dostuma iştirak etmemek mümkün değildi. Çünkü Rabbimin nimetleri saymakla bitmez. Bu dostumuz şükretmekte çok haklıydı, çünkü:
Şükür¸ nimetlerin artmasına¸ isyan ve nankörlük ise bu nimetlerin yok olmasına sebebiyet verirdi. Bu itibarla nimetlerin artışı veya yok oluşu bir anlamda bizim tutum ve davranışlarımıza bağlıdır. Nitekim Yüce Mevlâ'mız Kur'an-ı Kerim'de "Andolsun şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım. Eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir." buyurmak suretiyle bu hususu dile getirmektedir. Allahu Teâl⸠verdiği nimetler sebebiyle kullarının kendisine şükretmesini istemektedir.
Aslında şükrün şükredene sayılamayacak kadar faydaları vardır:
*Şükür; kulun kulluğunun ve aciz olduğunun farkına varmasını, Allah'a yaklaşmasını ve rızasını kazanmasını sağlar.
*İnsan kendisine verilen nimetlerin değerini anlar¸ nimeti verene şükrederek mutlu olur ve hayatından zevk alır.
*Şükretmek kişiliği geliştirip özgüveni artırır. Günlük başına gelen üzücü olayları daha ağırlarını aklına getirerek gözünde çok büyütmez, çoğuna güler geçer.
*Sahip olduğu güzellikleri görüp şükretmeyi bilen kişi pozitif düşünür. İyimser kişilerin sağlığı, mutluluğu, morali karamsarlara oranla yüksek olur.
*Kendine verilen nimetleri görebilen kişi¸ kendisine nimetlerin ulaşmasında aracı olanları da bilip takdir eder. Sahip olduğu nimetleri paylaşmak ister. Böylece şükür¸ insanlar arasında kaynaşmayı sağlar. Hadisi şerifte buyrulduğu gibi, “Kula teşekkür etmeyen Allah’a da şükredemez.”
*Kul¸ nimetlere şükrettikçe o nimetler hem devam edecek hem de çoğalacaktır. Zira şükür nimetin artmasına vesile olur.
*Şükreden bir kul stresten ve sıkıntıdan uzak olur.
Rabbim bizleri hakkıyla şükreden kullarından eylesin…