Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2423.19
BIST 100
9698.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


NFT'ler hakkında bilmeniz gerekenler!

Değiştirilemez jetonlar veya NFT'ler, ana akım haline gelen en son kripto para birimi fenomenidir. En basit ifadeyle, NFT'ler dijital sanat eserlerini ve diğer koleksiyonları blok zincirinde ticareti kolay, türünün tek örneği, doğrulanabilir varlıklara dönüştürür. Gerçek dünyada, takas edilemeyen varlıkların iyi örnekleri arasında futbol takas kartları ve uçak biletleri bulunur. İki uçak bileti aynı görünse de, her biri farklı bir varış noktasına, koltuk numarasına ve havayolu sınıfına sahip olacaktır, yani benzer şekilde değiştirilemezler.

Ancak NFT'ler tam olarak yeni değil. Kripto para birimi platformu Ethereum'da dijital bir ticaret oyunu olan CryptoKitties, orijinal NFT'lerden biriydi ve insanların hem benzersiz hem de blok zincirinde depolanan sanal kedileri satın alıp satmalarına olanak tanıyordu.

NFT’lerin bilinmeyen yönleri!

NFT'ler, kullanıcıların perakende emlak, sanat, dijital spor ayakkabılar ve video anları gibi dijital varlıklara sahip olmalarını sağlar. Dijital varlıklar kavramı, video oyunlarında uygulama içi ürün satın alımlarına benzer. NFT'ler için en büyük fark, benzersiz olmaları ve blockchain teknolojisi sayesinde başka bir sahibe kolayca aktarılabilmeleridir.

NFT'ler ayrıca sanatçılara varlıkları üzerinde daha fazla kontrol sağlar ve satış fiyatlarını belirlemelerine olanak tanır. Bazı NFT'ler, orijinal yaratıcının dijital varlığın her satışının bir kısmını aldığı ve hiç bitmeyen bir gelir akışı oluşturduğu yere de kurulur.

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin aksine, karşılıklı olarak değiştirilebilir bir emtiayı temsil etmezler. Bu, bir NFT ile ayrılamayacağınız ve daha sonra bir miktar nakit alabileceğiniz için eşit değerde bir şeyle değiştirilemeyeceği anlamına gelir. Ancak NFT'ler değiştirilebilir değildir, bu da tamamen benzersiz oldukları anlamına gelir. Buna güzel bir örnek resimler olabilir. İkonik Mona Lisa hiçbir zaman tam özelliklerine göre yeniden üretilemez. Ürünün tek örneği bir orijinal sanat eseri, değiştirilemez. Onu farklı bir sanat eseri için takas ederseniz, tamamen farklı bir şeyiniz olur.

NFT’ler neden benzersizdir?

Bir NFT'yi özel kılan şey, dosyanın kendisinin fazladan bilgi depolamasıdır, bu da onu saf para biriminden ayırır ve JPEG, MP3, GIF ve daha fazlası olarak dijital sanat, video dosyaları veya müzik biçimini almasına izin verir. Dijital olarak depolanabilen benzersiz herhangi bir şey olabilir. NFT'ler değer taşıdığından, artık diğer sanat eserleri gibi alınıyor ve satılıyor. Tıpkı fiziksel sanatlar gibi, değerleri talep ve piyasa tarafından belirleniyor.

Günümüzde Rarible, Opensea, Nifty Gateway, superRare, Enjin, Decentraland gibi birçok NFT platformu üzerinden şahsınıza ait NFT'nizi oluşturabilirsiniz. Yalnızca dijital cüzdanınızın olması yeterlidir.

NFT'ler, akıllı sözleşme sistemlerinin entegrasyonu kullanılarak çalıştırıldı. NFT belirteçleri, akıllı sözleşmede kayıt olarak saklanan benzersiz bilgilere sahiptir. NFT pazarının geliştirilmesi, Ethereum ağında değiştirilebilir olmayan bir token protokolünün oluşturulmasını gerektirir. Pazar yeri sisteminde bulunan akıllı sözleşmeler, belirli özelliklerin veya işlevlerin başlatılmasını sağlar.

NFT pazarı hazır olduğunda, kullanıcılar bu platformda profillerini oluşturabilir ve NFT'leri ve diğer kripto para birimlerini depolamak için cüzdanlarınıindirebilirler. Kullanıcı, daha fazla gelir elde etmek için jetonları ödeme yapmak ve ikincil bir platformda satma sanatı elde etmek istediği gibi tercih edebilir. Kullanıcılar, satın aldıkları NFT koleksiyonlarını listeleyebilir ve sorunsuz erişim sağlamak için bir açık artırma için teklif verebilir.