Dolar (USD)
34.50
Euro (EUR)
36.17
Gram Altın
2964.57
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Newroz , Eşme Ruhu Ve Yeni İdris-i Bitlisi

Ülkemizde 21 Mart tarihi artık sıradan bir takvim yaprağı olmanın ötesinde anlamlar taşımaya başladı. Her 21 Mart tarihi, ülkenin sosyal ve siyasal gündemini belirleyen olayların gerçekleştiği bir gün olarak yaşanmaktadır. Unutmamak lazım ki Newroz, artık bir insanlık bayramıdır, BM, 2010 yılında, 21 Mart'ın, Dünya Newroz Bayramı olarak kutlama kararı almıştır. Newroz, insanlık mirasının bir parçası olarak bütün insanlık tarafından kutlanmaktadır.

Ülkemizin Newroz ve 21 Mart tarihlerine dair hafızası çok acılıdır. Yıllarca her Newroz, yani 21 Mart tarihi yaklaştığında toplumda büyük kaygı ve endişeler oluşmaya başlardı. Mardin, Hakkari, Şırnak, Batman ve Diyarbakır başta olmak üzere bir çok ilimizde çok kanlı olaylar yaşandı. 1992 Newrozunda Cizre'de, yüzden fazla vatandaş hayatını kaybetti. Newrozları kan, acı ve gözyaşıyla yaşayan ve hatırlayan bir tecrübemiz var.

Bu sene Newroza farklı bir heyecan ve umutla girdik. Newrozda barış umutlarımızın güçlü bir şekilde tekrar yeşertileceğine ve çözüm sürecinin güçlü bir şekilde devamına dair aktörlerden güçlü mesajların verilmesi beklentisi, toplumda oluşmuştu. 28 Şubat tarihinde Dolmabahçe'de hükümet ve HDP heyetinin ortak basın toplantısında yapmış oldukları açıklamalar, çözüm sürecini güçlendiren ve barışın imkanlarını tahkim eden mesajlarla dolu bir Newrozun yaşanacağı umudu vardı.

Bu seneki Newroz'un güçlü barış mesajlarıyla geleceği umudunu taşıdığımız anda, dört bir yandan katliam haberleri gelmeye başladı. DAİŞ, Yemen'de bir camiye düzenlediği saldırıda onlarca masum insanın ölmesine neden oldu. Tunus'tan gene katliam haberleriyle sarsıldık. DAİŞ, esas stratejik eylemini Cizre kantonunun Heseki kasabasında gerçekleştirdi. Newroz kutlaması yapan kalabalığa saldıran DAİŞ, elliden fazla insanın ölümüne neden oldu. Bu saldırıları analiz edecek olursak şöyle iki sonucun olduğu görülmektedir Tunus ve Yemen saldırıları, DAİŞ'in Türkiye dahil bütün ülkeler için tehdit olduğunu göstermektedir. Türkiye, her an bir DAİŞ saldırısının hedefi olabilir. HESEKİ Katliamıyla, DAİŞ, Rojava'da var olduğunu ve burayı terk etmeyeceği mesajını vermiştir. Heseki katliamını gerçekleştirmekle DAİŞ, bir noktada Kobani'de uğradığı yenilginin intikamını almaya çalışmıştır.

Hükümet, Newrozun birliğimizi ve beraberliğimizi güçlendirmeye vesile olmasını diledi. Başbakan, silahları gömmekten söz etti. MHP, büyük kongresini Newroz günü gerçekleştirdi. Newrozun Türk ve Kürt bayramı olarak ayrıştırılması sosyal dokumuz açısından endişe vericidir. MHP ve HDP, Newroz bayramını ortak kutladıkları zaman, sosyal yapımız güçlenmiş olacaktır.

Newroz'da merakla beklenen Öcalan'dan gelecek mesajdı. 28 Şubat'ta PKK'ya Türkiye'ye karşı silah kullanılmaması için kongresini toplama çağrısının yapılmasından sonra, Newroz mesajında silahların bırakılmasına dair daha güçlü ve net bir mesaj beklentisi kamuoyunda oluşmuştu. Newrozlar, artık eylemler olarak değil, Öcalan'ın çağrılarını ulusal ve uluslararası kamuoyuna deklare ettiği platformlara dönüşmüş bulunmaktadır.

Bu seneki Newroz, Diyarbakır'da bir milyondan fazla kişinin katılımıyla gerçekleşti. Ortadoğu'nun en büyük kitlesel gösterilerinden biri olarak 2015 Newrozu, tarihe geçti. Öcalan'ın Newroz mesajı, analiz edildiğinde ortaya önemli yaklaşım ve anlayış değişikliklerinin gerçekleştiği görülmektedir.

Öcalan, bugün ulus devletin radikal bir eleştirmeni durumundadır. Ulus devlet modelinin, Ortadoğu'da halklara kan, acı ve gözyaşı getirmekten başka bir işe yaramadığını söyleyen Öcalan için, ulus devlet tekrar edilmemesi gereken ölümcül bir hatadır. Silahların artık kesin bir şekilde bırakılması ve siyasi mücadeleye dönülmesi için PKK'ya kongresini toplama önerisinde bulunan Öcalan, Dolmabahçe deklarasyonu çerçevesinde Türkiye'nin demokratikleşmesi için gerekli hukuki düzenlemelerin ve reformların yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Demokratik ulus ve demokratik kimlik kavramlarını kullanan Öcalan, Kürt kamuoyuna, en büyük kazanımın demokrasi olduğu mesajını vermektedir.

Yeni bir Ortadoğu düzenine ihtiyaç olduğunu düşünen Öcalan, bu yeni düzeni bütün halkların özgürce kendisini ifade ettiği Ortadoğu Evi kavramıyla ifade etmektedir. Mesajda en dikkat çekici noktalardan biri, Eşme Ruhu söylemidir. Şah Fırat operasyonuyla Süleyman Şah türbesi, Kobani'ye bağlı olan Eşme köyüne nakledilmişti. Öcalan, mesajında, Eşme köyünü, Türk-Kürt ittifakının yeni manevi mekanı olarak görmektedir. Eşme ruhu kavramı, daha önce ifade edilen Misak-ı Milli, ve İslam kimliği kavramlarıyla uyum arz etmektedir. Sonuç olarak Öcalan, sürecin güçlü bir şekilde devam etmesi için herkesin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ifade etmektedir. Newroz mesajı, Öcalan'ın post-modern İdris-i Bitlisi olma rolüne soyunduğunu tescilleyen belge olarak tarihe geçmiştir. Öcalan, tarihi Kürt-Türk ittifakının yeni mimarı olmayı istemektedir.