Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2424.75
BIST 100
9733.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Nisan 2021

​Neden Türkiye?

Dün internette bir siteye denk geldim. İncelerken hayran kaldım. Hani hep çocuklarımız gitsin, Amerika, Almanya, İngiltere’de eğitim alsın diye bir sosyolojik algı var ya; işte bu algının aksine diğer ülkelerin çocukları yani yabancı öğrenciler neden gelip ülkemizde eğitim almaları gerektiğini cazip yönleriyle açıklıyor. Üstelik YÖK tarafından yönetilen bir internet sitesi bu... İncelerken, diğer ülkelere ait öğrenciler eğitim almak için neden Türkiye’yi tercih etmeliler sorusuna rahatlıkla cevap bulabilirsiniz.

Bahsini ettiğim site: www.studyinturkey.gov.tr

“10 Reasons to Study in Turkey” (Türkiye’de eğitim görmek için 10 neden) başlığı ile Türkiye’de eğitim almanın avantajlarından bahsediyor. İncelerken ülkeme hayran kaldığımı itiraf etmeliyim. Farklı bir ülkenin öğrencisi olsam kesinlikle Türkiye’de eğitim almak isterdim. Nitekim üniversitelere baktığımızda mevcut öğrenciler içerisinde yabancı uyruklu öğrenci sayısı bir hayli fazla. Yeterli mi peki? Tabii ki de hayır.

Gelin YÖK tarafından yönetilen ve yukarıda linkini sizlerle paylaştığım sitede, resmi olarak neler yazılmış, diğer ülkede eğitim gören öğrencilerin neden Türkiye’yi tercih etmeleri gerektiğini içeren maddeleri “kendi yorumumuzu da katarak” teker teker inceleyelim.

1) Kaliteli Yükseköğrenim Olanakları: Araştırmadım ama ilgili sitede Türkiye’nin yükseköğretime erişimde %94,2’lik okullaşma oranıyla dünya da 2. ülke konumunda olduğu yazıyor. Bu çok iyi rakam. Bologna karnesi de 5 üzerinden 5 olması önemli bir veri. Bu da şu anlama geliyor; Türkiye’den alınan bir diploma tüm Avrupa ülkeleri tarafından tanınmakta. Erasmus+’ın yanı sıra Mevlana, Farabi gibi farklı değişim eğitim programlarının uygulanması da Türkiye’de okumak için bir avantaj…

2) Üniversite program çeşitliliği: 8 milyon öğrenci kapasitesi ile Türkiye’nin Avrupa’da en fazla öğrencisi olduğunu biliyor muydunuz? Bu aynı zamanda 8 milyon kültür, fikir, zeka, kişilik, iletişim dili demek. Türkiye’yi tercih eden öğrenciler 210’a yakın üniversite ve 60 bine yakın farklı programlar ile geniş bir yelpazede eğitim alma imkanına sahip olurlar.

3) Çok kültürlü yaşam: Birçok kültüre sahip bir ülke olan Türkiye’de eğitim görmek farklı kültürel insanlarla tanışarak yeni şeyler öğrenmenin de kapısını aralar.

4) Doğal güzellikler: Gelen öğrenciler etrafı denizlerle çevrili bulunan Türkiye’de su sporları yapmanın avantajlarını da elde ederler. Türkiye’nin doğal güzellikleri ile birçok ülkeden çok da cazip konumda olup burada eğitim gören öğrenciler bu imkanlardan da yararlanırlar.

5) Tarihi ve kültürel birikim: UNESCO tarafından korunan binlerce kültürel ve tarihi mirasımız var. Bu tarihi ve kültürel miras ile tanışmak isteyen öğrenciler ülkemizde eğitim görmeyi tercih edebilirler.

6) Öğrenci dostu: Hemen her il merkezinde öğrenci hareketliliğinin yoğun yaşandığını görebilirsiniz. Türkiye, öğrenci merkezli bir sosyal yaşamı yaşıyor dersek sanırım abartılı konuşmuş olmayız, değil mi? Kütüphaneler, kafeler, AVM’ler, sokaklar ve caddeler öğrencilerle dolup taşıyor. Bu kültürel zenginlikten faydalanmak yeni dostluklar, arkadaşlıklar edinmek isteyen öğrenciler için büyük bir imkan...

7) Misafirperverlik: Türk halkının misafirperver olduğunu hepimiz biliyoruz. Zaman zaman doğu insanı, Karadeniz insanı daha misafirperver gibi söylentiler ortaya çıksa da genel anlamda tüm Türkiye’mizin misafirperver olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yemez yedirir, içmez içirir, o derece… Güler yüzlü oluşları, evlerinde misafir etmeleri, ikram etmeleri başta olmak üzere misafirperverlikte birçok ülkeyi fersah fersah geride bırakacak kadar cömert olduklarını söylemek mümkün.

8) Teknolojik kampüsler: Ülkemizdeki üniversiteler son teknolojik cihazlar, aletler, eğitim ortamları ile donatılmıştır. Yeni nesil teknolojiye entegre haldedir.

9) Kolay yaşam koşulları: Türkiye’de yaşamak birçok ülkeye göre hem daha eğlenceli hem daha ekonomiktir. Bunda Türk halkının misafirperver olması, ülkemizin ulaşım ve kültürel zenginliğin de katkısı var. Az gelirle, çok rahat bir şekilde üniversite eğitimi alınacak ender ülkelerden biridir Türkiye.

10) Türkçe öğrenme olanağı: Bir lisan bir insan… Türkiye’de üniversite okumak aynı zamanda Türkçe’yi de rahatlıkla öğrenme imkanı sunar. Dünyada en çok konuşulan 5’nci dil olan Türkçemizi öğrenmek ve eğitim almak isteyen herkese üniversite kapılarımız açıktır.

Başıma ak saçların düştüğü şu yaşımda tekrardan sınava hazırlanıp üniversite okuyasım geldiğini itiraf etmeliyim… 37 yaşında biri olarak bunu başarabilir miyim, ne dersiniz?