Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.85
Gram Altın
2972.05
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
24 Ekim 2021

Ne mutlu sadece rıza-i bârî için iş yapanlara!..

İhlas, bütün ibadetü taatı ve bütün hayrü hasenatı sadece ve sadece Allahü Teâlâ’nın rıza-i bârîsini kazanmak için yapmaktır. İhlâs, amelin özü olup, ibadet ve duanın kabulünde olmazsa olmazdır. Çünkü mesela amel beden ise, ihlas ondaki ruhtur. Ruhsuz beden olmadığı gibi ihlassız amel de olmaz. Buna göre; bütün amellerin Allah rızasını kazanmak için yapılması şarttır. Evet, ameller, ancak ihlas ile ulviyet kazanır ve ibadet vasfını kesbeder. İhlas ile yapılan normal bir iş ibadet sayılırken, ihlassız yapılan bir ibadet ise, ibadet olma vasfını kaybeder. Bu sebeple; Allahü Teâlâ’nın katında, amellerin kabul olmasının ve değerlendirmeyi hak etmesinin temel şartı ihlâstır. İhlassız yani samimiyetten uzak yapılan yapılan bir amel, sahibine fayda yerine zarar verir.

İhlası kazanmak ve kazandıktan sonra muhafaza etmek için İslam büyüklerden 8 tavsiye:

1- İman. İhlası kazanmanın en başta gelen şartı; hiçbir zaman Allahü Teâlâ’yı unutmamak, her an ve her yerde O’nun kontrol ve gözetimi altında bulunduğumuzun bilincinde olmaktır. Allah’a gereği gibi iman eden bir insan, O’ndan başka hiçbir güç olamayacağını bilir ve O’n-dan başka hiç kimsenin hoşnutluğunu aramaz. Bu da kişiye, sürekli olarak halis niyetle, katıksızca, sadece Allah’a yönelerek ibadet edebilmesini kolaylaştırır.

2- Takva. Allah’tan korkmak ve O’ndan korktuğu için haram ve mekruhlardan sakınmaktır. Allah korkusu, ihlası kazanmanın en sağlam ve en önemli yoludur. Allah’ın büyüklüğünü, kâinatı O’nun yarattığını ve idare ettiğini; hayrın da şerrin de, iyiliğin de kötülüğün de O’nun kudret elinde olduğunu; O dilemedikçe hiçbir şeyin olamayacağını bilen insan; rızası aranacak olanın sadece O olduğunu anlar; dolayısıyla fânilere yaranmak için gösterişi terk eder ve ihlas dairesinin dışına çıkmaz.

3- Rıza-i bâri. Her yerde, her iştevehayatın her anında; Allah’ın yüce rızasını kazanmayı kendine ana hedef haline getirmek ve bu uğurda elindeki tüm imkânları seferber etmektir. İşte bu, kişiyi ihlasa kavuşturur.

4- İhlası bilmek. Dünya hayatında yaptıklarının karşılığını ancak ve ancak Allah’tan bilip mükâfatını da sadece O’ndan beklemektir. Dolayısıyla bir inasan; yaptığı ameli, Allah’ın rızası dışında bir niyetle yaptığı takdirde, bunun karşılıksız kalacağını, hatta kendisine vebal olacağını yakinen anlayınca, ihlasa sarılmaktan başka çaresinin olmadığını anlar ve ihlasa sarılır.

5- Aklını kullanmak. Akl-ı selim; insana, doğruyu yanlıştan ayırabilmek için verilen çok büyük bir güçtür. İnsan, şayet hayatı boyunca; nefsinin, şeytanın ve şeytanlaşmış insanların vesvese ve kışkırtmalarına karşı aklını kullanırsa ihlasa mecbur olduğunu çok çabuk anlar.

6- Ölümü düşünmek. İhlası kazanmanın en önemli vesilelerinden biri de ölümü çok düşünmektir. Çünkü böyle düşününce, dünyanın fâni olduğunu, dünyaya imtihan için geldiğini, dünyadaki sınavın sonucunun âhirette belli olacağını, gerçek mutluluğun da orada olduğunu ve bu mutluluğu yakalayabilmek için, burada Allah’a ihlasla kulluk etmekten başka yol olmadığını anlar.

7- Helal lokma. Bu İlâhî emaneti, yani vücudu helal gıda ile beslemektir. Zira helal gıdaya dikkat edilirse kalpler Allâh’ın emrine itâat meyliyle dolar, vücudumuz hayır kaynağı olur ve ihlasa ereriz.

8- Dünyaya aldanmamak: Hep mal, mülk, şan ve şöhret uğrunda dünya ehli ile rekabet içinde olmak ihlasa çok zarar verir. İşte bu aldatıcı ve alçaltıcı dünyanın kaç kuruşluk olduğunu anlayıp, bu faydasız rekabetten kurtulan kişi, inşallah ihlası da kazanır.

Sonuç olarak hiçbir zaman unutmamalıyız ki; dünya da nimetleri de, hem aldatıcı hem de geçicidir. Bâki ve kalıcı olan şey; bizi -bu fâni dünyaya imtiman için- gönderen Allahü Teâlâ’nın sadece rıza-i bârisi için yaptığımız amellerdir. Biz, kıyamet günü; bu amellere ne kadar da çok muhtaç olacağız! Ah bir bilsek?.. Bunun için; her türlü iki yüzlülük ve riyadan tamamen kurtulup gerçek ihlasa kavuşanlara ne mutlu!..