Ne güzel! Yayıncılar külliyatlara yöneldi…
RESİMLİ İMZA / Mehmet Nuri Yardım
Türkiye’de dev yatırımlardaki hamleler, dış siyasetteki yüksek itibarımız ve ekonomik alandaki iyileşme, kültürel alanda da kendisini gösteriyor. Gerçi bazı kişi ve kurumları hiç kimse memnun edemez. Ömürleri kara muhalefetle, hayatları kızgın ve haksız eleştirilerle geçer. Ama bir şey üretmez, ülke menfaati için parmaklarını bile kımıldatmazlar. Sadece kızar, köpürür, bağırıp çağırır ve hayali kara tablolar çizmeye çalışırlar. Bu ‘müzmin muhalif’lere alıştık. Hatta onların ruh hâllerine ve dengesiz hareketlerine bakıp “Demek ki, ülkede durum iyiye gidiyor, madem ki bunlar feveran ediyor, şüphesiz hayırlı gelişmeler oluyor” diyoruz. Tahlillerimizi, böylece daha sağlıklı yapabiliyoruz.
Sevindiren gelişme
Yayın dünyamızda beni sevindiren gelişme ‘külliyat yayınlama’ geleneğinin artarak devam etmesidir. Külliyat deyip geçmeyin. Bu diziler, bir kaç eserden ibaret değil. Bazen 30-40 kitaba kadar çıkabiliyor. Bir tek yazarın kırk kitabını yayınlamak kolay değil. Bugüne kadar muhtelif yayınevleri tarafından külliyatları düzenli biçimde neşredilen yazarlar arasında, şu merhum ediplerimiz de bulunuyor: Ahmet Mithat Efendi, Yahya Kemal Beyatlı, Ömer Seyfeddin, Halit Ziya Uşaklıgil, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Peyami Safa, Cengiz Aytmatov, Cengiz Dağcı, Tarık Buğra, Cemil Meriç, Nurettin Topçu, Mehmet Kaplan, Osman Yüksel Serdengeçti, Sâmiha Ayverdi, Safiye Erol, Reşat Ekrem Koçu, Osman Cemal Kaygılı, Remzi Oğuz Arık, Ziya Şakir, Ragıp Akyavaş, Abdülhak Şinasi Hisar, Haldun Taner, Kemal Tahir, Attilâ İlhan, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Kemalettin Tuğcu, Ahmet Kabaklı ve Orhan Okay.
Gelenek devam ediyor
Bugün de külliyatları düzenli olarak neşredilen şu yazarlarımızı hatırlıyoruz: Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Turan Oflazoğlu, Üstün İnanç, Gürbüz Azak, Emine Işınsu, Rasim Özdenören, Nazif Gürdoğan, İnci Enginün, Zeynep Kerman, Durali Yılmaz, Yavuz Bahadıroğlu, Vehbi Vakkasoğlu, Sadık Yalsızuçanlar, Ali Erkan Kavaklı, Sevinç Çokum, Selim İleri, Ali Haydar Haksal, Ebubekir Eroğlu...
Hüsrev Hatemi Amil Çelebioğlu
Peki bu uygulamanın, yani bir yazarın bütün kitaplarını bir arada ve bir yerde tutmanın ne gibi faydaları var? Öncelikle okuyucuları, bu yazarlara daha rahat ulaşabiliyor. Farklı yayınevlerinde tek tük kitapları çıkan yazarların geniş bir okuyucu kitlesi de ne yazık ki olamıyor. Zira okuyucu, bir kitabını bulsa, ötekinden mahrum kalabiliyor. Bu bakımdan mümkünse bilhassa vefat etmiş yazarların bütün kitapları bir yayınevinden çıkmalı ve okuyucu hepsine zorlanmadan ulaşabilmelidir.
Ali Ayçil
Yenilere sevgiyle selamlarken
Yazar ve şairlerin bütün kitaplarını estetik biçimde neşreden Dergâh Yayınları, Yazıcıoğlu Mehmed’in Muhammediye’sini meraklılara ulaştırdı. Bu eseri hazırlayan rahmetli Âmil Çelebioğlu idi. Bu âlimimizin Sultan İkinci Murad Devri’ni ele aldığı Türk Mesnevî Edebiyatı da yine bu yayınevimizin, klasikleri seven okurlarına bir armağanı oldu.
Tan’dan tarihi romanlar
M. Turhan Tan, tarihî romanlarıyla tanınan bir isim. Kitapları geçmişte pek çok defalar basıldı, Çağrı Yayınları da bütün kitaplarını tarihseverlere ulaştırmıştı. Şimdi de Yediveren Yayınevi bu yazarımızın kitaplarını okurlarıyla buluşturuyor. Bugüne kadar Timur, Fatih İstanbul’da, Cem Sultan ve Hürrem Sultan kitapları çıktı. Sanırım Yediveren, yazarın diğer kitaplarını kültür hayatımıza kazandırmaya devam edecek.
Hatemi’nin eserleri Dergah’ta
Hüsrev Hatemi Hocamızın eserleri Dergâh’tan çıkmaya devam ediyor. Hem müşfik bir hekim hem de iyi bir şair olarak tanınan, ufuk açıcı nesirleriyle de edebiyatseverlerin gönlünde taht kuran Hüsrev Hatem’nin tatlı ve istifadeli sohbetleri ise zevkle dinleniyor. Bir çok eseri bu çatıdan çıkan Hüsrev Hoca’nın bu sene içinde üç kitabı daha kütüphane raflarını süslemeye başladı. Toplu Şiirler’in meydana gelen Ağustos Melâli, yazılarından oluşan Edebiyatın Kıyılarında ve Kelimeler Kitabı. Hüsrev Hatemi’nin metinleri büyük medeniyetimizin temel kıstaslarına dikkat çekerken mizahî üslubu ise okuyucuda tiryakilik meydana getiriyor.
Erol Güngör külliyatı
Okuyucuların kitaplarını hasretle beklediği Erol Güngör’ün külliyatı da Yer-Su Yayıncılık’tan çıkmaya başladı. Şimdilik İslâm Tasavvufunun Meseleleri ile Doktora Doçentlik Profesörlük Tezleri basıldı. Merhum sosyoloğumuzun daha önce yayımlanan diğer eserleri de tabedilecek. Usta hikâyecimiz Mustafa Kutlu’nun külliyatına, bu sene iki güzel eser daha eklendi: İlmihal Yahut Arzuhal ile Sevincini Bulmak. Ali Ayçil’in dört kitabı Sur Kenti Hikâyeleri, Kovulmuşların Evi, Yenilgiden Dönerken ve Naz Bitti yayımlandı. Kutlu’nun ve Ayçil’in bu eserleri de yine Dergâh Yayınevi’nden elbette.
Türkçe’nin Öğretimi Yöntemleri
Prof. Dr. Alemdar Yalçın’ın Akçağ’dan çıkan kitaplarına Türkçenin Öğretimi Yöntemleri eklendi. Prof. Dr. Mustafa Özel’in Roman Diliyle İktisat ve Roman Diliyle Siyaset’ini Küre Yayınları’ndan edinmek mümkün. Fatih Duman’ın Kızılelma 1-2 Nesil’den. Şüphesiz bu külliyatlar hakkında, müstakil yazılar kaleme alınmalı ve eserler tek tek ayrıntılı biçimde tanıtılmalıdır. İnşallah diyelim. Cenab-ı Allah ömür verir, nasip eder ve izin verirse...
Fatih Duman
Alemdar Yalçın