Ne Değişti?
Terörün arttığı, geçici hükümetin olduğu bir dönemde tekrar seçime gidiyoruz. İnsanların bir kısmı hala tatildeler. Euro, dolar, altın piyasası ne olacağı belirsiz. İçerde PKK dışarıda DEAŞ ile FETÖ her türlü saldırıyı gerçekleştiriyor. Çok değil sadece 14 yıl önce Türkiye Gazetesinin 21 Temmuz 2001 tarihli manşetinde "İpler Gerildi" şeklinde verilen haberde IMF: Sözünüzü tutun, para verelim. Ecevit: Bize bu yapılanlar haksızlıktır. Bahçeli: İstenen her şeyi yerine getirdik. Beyanatları manşetten verilmiş. Evet sadece 14 sene evvelki gazete manşeti. Çok şey değişmiş. IMF bizim kanımızdan uzaklaştırılmış Yunanistan'a çöreklenmiş. Sn. Ecevit rahmetli olmuş. IMF'nin her istediğini yapan Sn. Bahçeli artık kimsenin dediğini yapmaz olmuş. Öyle ki HDP nin koalisyona destek vermesini kabul etmeyerek, CHP ile ortaklığı reddetmiş. Sn. Bahçeli sayesinde şu anda 2 HDP'li bakanımız var! Çok şeyin değiştiği su götürmez bir gerçek.
Ne oldu da tüm bunlar oldu? Bunun cevabı basit. Tüm bunlar AK Parti ve kadroları sayesinde oldu. Zira ülkede 2001'den itibaren her şey değişirken en önemli değişim iktidarda oldu. Ak Parti 2002 yılında iktidara geldi. Sonrasında ise tasvip ettiğimiz ya da etmediğimiz tüm değişimlerin altına Ak Parti imzasını attı.
Peki tüm bu değişime rağmen tekrar ne değişti de koalisyonlu bir döneme mecbur olduğumuz bir siyasi tablo ile karşı karşıya kaldık. Ülke tüm sorunlu konulara rağmen ve her 3 ayda bir birilerinin kriz geliyor, ülke battı, bölündük, parçalandık nidalarına rağmen nasıl oluyor da bunu başaran kadroyu tek başına iktidara taşımadı. 7 Haziran milletvekilleri listesi bunun tek sebebi olamaz.
Mevcut siyasi sistem gösterdi ki tüm siyasi partiler bu ülke için hayati önem taşıyor. Aldıkları oy ne olursa olsun tüm partilerin demokratik bir yolla tabandan tavana doğru bir modelle ve milli kişilerce yönetilmesi çok önemli. Zira seçim sonuçlarından baktığımızda koalisyon görüşmeleri ve partilerin tutumları bizlere her partinin ayrı ayrı ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bu nedenle siyasi fikrine uygun olarak herkesin inandığı değerlere en yakın partide siyaset yapmasının önemi tekrar ortaya çıkmış oldu.
Sn. Tuğrul Türkeş'e ayrı bir paragraf açmak gerekiyor. Birçok kez Sn. Devlet Bahçeli'nin yapmış olduğu tıkanıklıkları "Devlet menfaati" gözeterek aşma rolünü tüm saldırıları göze alarak üstlenmiştir. Onun yapmış olduğu fedakarlığın Türkiye'ye faydalarını ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Zira tek başına, seçim meydanlarında yapılacak birçok gereksiz yere ortamı gerici, birbirini suçlayıcı ifadelerin önünü kesmiş ve de siyasetin algı üzerinden yapılmasını engellemiştir. Bunu tek başına başarmıştır. Türk siyasi hayatına 2. Türkeş olarak geçmiş ve hak ederek yerini almıştır.
Tüm partilerin, STK'ların, oluşumların, birlikteliklerin, koalisyonların, seçim ittifaklarının ve bireylerin kendini gözden geçirmesi için iyi bir fırsat 1 Kasım tarihinde yapılacak seçimler. Zira geldiğimiz noktada şiddeti kendi çıkarını koruduğu zaman kabullenen bu şiddet kendisine döndüğünde tüm dünyanın kendisi ile birlikte olmasını isteyen, olmayanları her türlü itham ile yaftalayan kişi ve gruplar vicdan muhasebesi yapması gerekiyor. Polis, asker yada siyasi fikrini beğenmediğiniz kişiler öldürülüyor bu ülkede. Bu cinayetleri işleyenler PKK terör örgütünün talimatı ile teröristler. Bu örgütün taşeronu olan DHKPC ve başka terörist yapılarda aynı cinayetleri hiç çekinmeden işliyor. Sadece vicdan temelli düşünmek ve seçim öncesi başka acılara fırsat vermemek adına yapılan açıklamalar çok önemli. Şiddet ile arasına mesafe koyan herkes kıymetli. Fikrini şiddet dışında ifade etmeye çalışan herkesin fikri önemli. Karşı görüşteki kişilerin birbirleri ile yaptıkları her görüşme değerlidir. Zira mevcut gemiye açılmaya çalışılan delikler hepimize zarar veriyor. İnanmayan yukarıda bahsettiğim gazeteyi veya o tarihlere ait inandığı doğruları yazdığını düşündüğü başka bir gazeteyi inceleyebilir. Bugün Türkiye, Yunanistan'ın düştüğü durumda değil ancak yarın da olmayacağının garantisi bu ülkenin vicdanlı insanları. Başka tutunacak dal yok.
@CavitTatli