Dolar (USD)
34.45
Euro (EUR)
36.07
Gram Altın
3008.36
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
23 Ağustos 2018

Nar'ın Sırrı

Babıali'de yayıncılık yapanlar arasında mesleğine gönül verenlerden biri de Nar Yayıncılık'ın sahibi ve genel yayın yönetmeni Tayfur Esen Beyefendidir. Nar meyvesinin bereketi, hikmeti ve fazileti adeta yayınevine de sinmiş, parıltısı çalışanları kuşatmış durumdadır.

Çocuk yayıncılığı deyince aklıma geliveren üç isimden biridir Nar. Diğer ikisi Damla Yayınevi ve Erdem Yayınları'dır. Kültür yayıncıları çocuk yayıncılığı yaptıkları gibi bazen çocuk yayıncıları da kültüre yanaşıyorlar haklı olarak. Nar'da neşredilen en mühim kültür dizilerinden biri, yaşayan usta şairimiz Bahaettin Karakoç'un seçkin şiir kitaplarıdır. (Bir Çift Beyaz Kartal, Beyaz Dilekçe, Seyran, Kar Sesi, Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman.) Ciltli ve kaliteli bir baskıyla bu muhteşem külliyatı şiirseverlere ulaştıran Tayfur Bey, kanaatimce büyük dua alıyordur. Zira yayıncılar (ki ben de artık hasbelkader bu sektörün içindeyim) açık konuşmak gerekirse şiir kitaplarına pek sıcak bakmıyorlar. Sebebi de aşikar ve net: "Çünkü şiir kitabı satmıyor!" Tek gerekçe bu. Peki ileri sürülen bu gerekçe hakikat mı? Bence değil. Şiir kitabını iyi basıp tanıtamayan duyuramayanda hata yok mu? İyi ki bütün yayıncılar bu görüşte değil. Yoksa başta Yahya Kemal ve Necip Fazıl olmak üzere bir çok büyük üstat şairin eserleri elimizde olmayacaktı. Zira neşrettiği şiir kitaplarının satışından memnun olan yayıncılarımız da var. Neyse, bu ayrı bir bahis. Biz Nar Yayıncılık'ı konuşuyoruz. Bahaettin ağabeyin hatıraları da bir cilt halinde bu külliyata eklenebilse ne güzel olur. İnşallah o da gerçekleşir.

Nar'ın elime geçen kitaplarını yazarlarına göre ismen tanıtayım. İnşallah ileride bu seçkin eserleri daha tafsilatlı bir şekilde anlatmaya çalışırım.

Yusuf Dursun: Önce Vatan (Canımız Vatana Kurbandır Bizim), Yüreğim Kuş Olunca, Öğrencilerle Başbaşa; Bestami Yazgan: Bu Vatan Bizim, Mutluluğun Formülü; Ahmet Efe: Kutlu ile Melinda, Köse Mihal, Malazgirt'ten Söğüt'e, Söğüt'ten Viyana'ya, Sir-Deryadan UçanKartal; Mustafa Özçelik: Benim Adım Çanakkale, u00c2sım (Özlenen Gençlik); Hüseyin Emin Öztürk: Rüya Şiirleri; Hasan Karahisar: Keremcan; İmran Aksoy: Bayram Bayram; Neslihan Saltaş: Ebesiçeken, Balabulan. Fatima Sharafeddine: İbni Haldu00fbn; Nahed Al-Shawa: Ben Buradayım.

Tayfur Bey her sene Ramazan ayında, Nar Yayıncılık'ta kitapları yayımlanmış bütün yazar ve çizerlerini topluyor, onlara iftar veriyor. Bunun için tarihu00ee mekanlar seçiliyor. Ya Süleymaniye tarafları veya Sultanahmet civarı. Ama bu bir iftar şöleni olmanın yanısıra yazarların buluşması, kaynaşması ve muhabbet etmesi için de iyi bir fırsat. Zira İstanbul gibi telaşlı şehirlerde yazar çizerler ne yazık ki zaman fakiri. Dolayısıyla meslektaşlarıyla bile bir araya gelip doğru dürüst sohbet edemiyor, iki çift laf edemiyorlar. İşte Tayfur Bey iftar davetiyle bunu sağlıyor. Yayıncı-yazar münasebetlerine daha önce temas etmiş, Nar'ın bu konuda örnek yayınevlerinden biri olduğunu belirtmiştim. Tayfur Beyin yazarlarıyla, hakikaten imrenilecek bir diyaloğu vardır. Dostluğun ötesine geçilmiş, adeta bir aile olunmuştur. Bendeniz'in de yıllar önce Nar için hazırladığım dört kitabım bulunuyor. Yazar Olacak Çocuklar, Şair Olacak Çocuklar, Romancı Olacak Çocuklar kitapları ile Yıldızlarla Uyumak isimli çocuk romanım. Burada 18 yaşıma kadar memleketim Siirt'te yaşadıklarımı anlatıyorum. Diğer üç kitapta ise edebiyatçılarımızın yazı serüvenleri var. Tabii bu edebiyatçılar arasında vefat edenler olduğu gibi hayatta olanlar da mevcut. Keşke yazmaya teşebüs eden çocuklarımız ve gençlerimiz bu hatıra kitaplarını okusa. O zaman yolları daha aydınlık, zihinleri berrak, hedefleri güzel olacaktır.

Duam şudur ki: "Cenab-ı Allah, Nar Yayınları'nın yöneticilerine ve çalışanlarına nar bereketi, nar feyzi nasip etsin. Narın o muhteşem güzelliği, bu kutlu otağın içinden, Cenab-ı Allah'ın rahmeti de üzerinden eksik olmasın." Okuyucularımızın, aziz milletimizin ve ümmetimizin bayramını kutluyorum.